autovit.ro

Stiti care sunt simptomele unor probleme la directie?

Printre cele mai periculoase situatii cu care se poate confrunta un sofer in mers este fara indoiala defectarea sistemului de directie. Iar consecintele sunt de cele mai multe ori deosebit de grave… Asa ca ar fi bine de stiut care sunt primele simptome prin care sa ne putem da seama ca avem o problema la sistemul de directie…

In primul rand trebuie sa pozitionati masina pe un carosabil perfect neted, iar cu rotile pe aceasta suprafata oscilati volanul dintr-o parte in alta si apoi aplicati o forta slaba, de jos in sus si invers. Astfel se poate constata o eventuala deplasare relativa intre volan si coloana de directie ce poate indica un joc excesiv. De asemenea se recomanda  sa trageti si sa impingeti de volan in mai multe directii pentru a depista si alte slabiri ale unor cuplaje elastice ori articulatii.

Tot pentru a depista un posibil joc excesiv al directiei, cu motorul in functiune si cu rotile in pozitie dreapta, trebuie sa rotiti usor volanul stanga-dreapta, dar fara a misca rotile. Apoi virati complet stanga si dreapta pentru a controla daca exista joc excesiv, vibratii sau zgomote anormale.

Directie_2

Daca in urma acestei inspectii nu sunteti convinsi de functionarea in parametri a sistemului de directie, va trebui sa treceti la o verificare mai amanuntita, eventual la un service. Intr-o prima faza trebuie analizata vizual functionarea sistemului, astfel cu masina pe canal sau elevator va trebui rotit volanul stanga-dreapta (daca autovehicul este suspendat, rotile trebuie miscate manual stanga-dreapta pe intreaga cursa). Astfel va veti da seama daca mecanismul de directie este greu manevrabil sau veti observa posibile scurgeri din caseta. De asemenea se mai recomanda o inspectie vizuala a componentelor timoneriei in ceea ce priveste uzura ori fisurile, in timp ce volanul este rotit. Tot in aceasta etapa mai puteti descoperi daca la rotirea manuala a rotilor se constata o cursa incompleta a mecanismului de directie, mai exact lovirea de o parte fixa a sasiului.

Este bine de stiut ca problemele directiei conduc la costuri de reparatie mari si la uzura prematura a anvelopelor. Asa ca in timpul testului de condus trebuie urmarit daca directia este prompta si daca exista vibratii resimtite in volan atat la virarea rapida cat si la cea lenta. Se mai recomanda ca pentru verificarea eventualelor probleme la articulatii sa abordati un traseu mai dificil, cu pavaj stricat ori piatra cubica.

Voi ce alte metode mai cunoasteti pentru verificarea eventualelor probleme ale sistemului de directie?

99 Comentarii

 1. Costel

  La viteze mari (120-170 km/h) , cind apas pedala de frina destul de tare , vibreaza volanul(Mercedes clasa E , 2005).

 2. vali

  Buna am un Ford mondeo si arunca ulei de servo din borcan si face zgomot cand virez AM schimbat pompa servo si tot asa face Sfaturi?

 3. Ionut

  Salut, am un a4 din 2008 dimineață sau când motorul e rece când virez de volan se aude un huruit la direcție câteva secunde, după ce pornesc de pe loc dispare. Interesant este k numa când sta mașina mai mult huruit și parca și bate ceva, poate ma ajuta cineva cu un sfat.

 4. Memet

  Saut ma confrunt cu o problema la a6 c5 din 1998 imi tot pierde uleiul de la servo si imi merge volanul foarte greu.de unde poate fi problema preciez ca am schimbat acum 2 saptamani capetele de directie si din parte drapta cand am desfacut capatul de directie mia curs tot uleiul din bocranul de la servo ma poate ajuta cineva cu un raspuns cam ce ar fi de facut

 5. Cristi

  Am un Mercedes e 220 din 2010 si are un joc la volan stanga dreapta doar cand este motorul pornit! Nu este foarte mare jocul dar este deranjant.daca cumva a mai patit cineva va rog un sfat!

 6. Daniel

  Salut!
  Am un passat variant b6 2006 .
  Dupa ce am facut un plin de motorina la un peco am pornit masina sa plec. Cand am pus mana pe volan sa i au putin stanga sa plec mi a aparut senzorul cu volan in bord rosu si volanul merge f greu .TIn sa mentionez ca nu am avut nici o problema cu ea ,cu volanul ,totul mergea perfect.
  E de vina caseta de directie ? trebuie schimbata ? sau poate e de vina un senzor ,un cablu,ceva ?

 7. RADU RADUTU

  SALUT AM UN CITROIEN C5 SW DIN 2003 MOTOR 2000 HDI SI AM O VIBRATIE CAND DEPASESC 70 KM .AM SCHIMBAT TOT PLANETARE AMORTIZATOARE SUPORTI MOTOR AM CONTROLAT PRESIUNEA IN SFERE TOTUL BINE DAR TOT TREMURA .AM FACUT ECHILIBRAREA ROTILOR SI VERIFICAT JANTELE .VA ROG CINE POATE SAMA AJUTE VA MULTUMESC

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)