autovit.ro

Analiză: Toyota Prius (2003-2009)

Automobilele cu propulsie hibridă sunt din ce în ce mai populare. Achiziția unui astfel de automobil nou este însă dificilă pentru majoritatea clienților datorită prețurilor încă mari. Însă, hibridele se găsesc și pe piața second-hand, mai ales modele care deja au făcut carieră. Un astfel de automobil este generația a doua a modelului Toyota Prius, mașina care a creat o modă în California.

Pare incredibil, dar Toyota oferă un automobil cu propulsie hibridă încă din 1997, când a lansat prima generație a modeluli Prius  în variantă sedan. Destinat inițial piețelor din Japonia și Statele Unite, primul Prius a ajuns și în Europa începând cu anul 2000. Însă, abia cu a doua generație, mult mai practicul hatchback lansat în 2003, Prius a început să devină un automobil popular și în Europa. Piața unde acest model s-a dovedit a fi extrem de popular a fost America, în special California, unde, datorită normelor stricte de poluare, a devenit preferatul clienților. În California a fost și este la modă să ai un Prius.

Performanțe decente

toyota-prius-11A doua generație Prius este practic un automobil compact cu un portbagaj suficient de mare și spațiu pentru cinci persoane. Datorită sistemului de propulsie hibrid, emisiile de noxe sunt scăzute. Performanțele sunt decente, indiferent dacă alegem să folosim modelul în traficul urban sau pe un drum virajat. A doua generație a folosit un motor termic pe benzină de 1.5 litri asociat cu un motor electric și un set de acumulatori Ni-MH. Puterea totală oferită este de 110 CP, suficientă pentru performanțe decente. Motorul electric și acumulatorii oferă și o scurtă autonomie în mod full-electric.

Un hibrid accesibil

Majoritatea modelelor Prius sunt bine echipate, iar interioarele sunt solide, iar calitatea materialelor este excelentă. Dacă mașina a fost îngrijită, interiorul va fi aproape la fel de plăcut ca la început. Prius folosește indicatoare de bord digitale, iar în centrul consolei este amplasat un display pe care sunt afișate informații de la computerul de bord. Există suficient spațiu pentru cei doi ocupanți ai locurilor din față, precum și multe spații de depozitare. Pe volan sunt amplasate destul de multe butone, inclusiv câteva pe care alți constructori le-ar fi poziționat pe consola centrală. Învățarea comenzilor necesită câteva minute de acomodare.

În ceea ce privește problemele raportate acestea sunt puține. Toyota reușește să construiască automobile fiabile și Prius nu face excepție. Au fost raportate cazuri când motorul termic s-a oprit și nu a mai vrut să repornească, dar această problemă este cauzată de softul motorului și poate fi reglată într-un service autorizat. Pe piața second-hand există numeroase exemplare Prius din generația a doua, iar prețurile variază între 3.900 și 8.000 euro.

6 Comentarii

 1. Nica Ovidiu Constantin

  O masina superba dupa parerea mea din toate punctele de vedere. Din primvara o voi achizitiona din piata second-hand si voi reveni cu o parere mult mai concludenta despre masina. Oricum este o masina senzationala, fabricata de Toyota care este numarul 1 pe plan mondial în ceea ce priveste vehiculele hibride si cele electrice.

  • Mitrea Robert Dan

   Salut, daca ai achizitionat masina, ce probleme ai avut cu ea, si cum s-a comportat pana acum? Multumesc anticipat 🙂

   • maricela

    Buna, am un Prius hibrid, am o intrebare sa ajuns la un km de 299999 si sa blocat la aceasta cifra . ce sa intamplat , stie cineva , multumesc anticipat

 2. maricela

  Buna, am un Prius hibrid, am o intrebare sa ajuns la un km de 299999 si sa blocat nu imi mai inregistreaza km , ce sa intamplat , stie cine , multumesc anticipat

  • Raoul

   Este normal. La Prius 2 kilometrajul se opreste la 299.999km.
   Daca masina va merge bune si nu are erori, iar consumul in oras vara, cu clima pornita, nu sare de 5.5%, atunci totul este OK
   Din ce oras sunteti?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)