autovit.ro

Stop-Start

Preocuparea constructorilor de automobile pentru scaderea emisiilor poluante in timpul stationarii a mers pana acolo ca inca din anii ’80 VW si Fiat au dezvoltat un sistem care permitea oprirea automata a motorului in timpul stationarii si demararea acestuia la apasarea ambreiajului si reintroducerea cutiei de viteza in treapta intai.
Desi nu foarte popular la inceput, sistemul a fost readus in atentia clientilor in anii 2000 de catre Citroen. Scaderea consumului se poate cifra undeva la 5-10%, asta pe langa limitarea emisiilor poluante. In cazul masinilor cu cutie automata, sistemul reporneste motorul odata ce soferul elibereaza pedala de frana.
Cea mai mare problema aparuta a fost asigurarea functionarii racirii motorului si a a aerului conditionat in timpul stationarii cu motorul oprit, insa constructorii au rezolvat-o adoptand diverse metode de generare a fluxului electric necesar perifericelor.
In prezent sistemul s-a raspandit, fiind folosit inclusiv de BMW, Alfa Romeo, Fiat, Toyota, Renault, Audi, Ford si altii.

4 Comentarii

 1. cristi

  E faina chestia asta….apreciez intentia…tehnologia….dar parca tot nu mi-ar trebui sa imi crape motorul la fiecare semafor….
  Parerea mea, pur subiectiva….si deloc tehnica….

  • Edwin

   E adevarat, Cristi, insa nu e chiar asa un sacrificiu mare si trebuie sa ne aducem partea de aport la protectia mediului. Macar la semafor. Ca dupa aia oricum ii dam…MAX! 😉

 2. cristi

  Daaa, sunt si eu pro-mediu, dar dupa ce am aflat cat consuma in medie, un petrolier la un drum, m-am cam linistit cu economia la consum :))

  Acum serios vorbind, sunt si eu de acord ca e foarte bun stop-startul.

  Intrebarea mea, mai mult retorica este: nu soliciti mai mult motorul asa? E mai bine asa pentru motor? Nu sunt ele din sticla, dar start-stop-start-stop…..intr-un oras cum e Bucurestiul de exemplu ar avea o zi incarcata sistemul asta…

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)