autovit.ro

De ce porneste alarma fara motiv?

Cu siguranta ca nu de putine ori ati fost deranjat in toiul noptii de zgomotele alarmei unui autoturism din parcare. Asta cu toate ca nu exista un motiv pertinent… Stiti care ar fi cauza acestor declansari eronate ale sistemului de alarma?

In cele mai multe cazuri o alarma care se activeaza fara a exista un motiv real se traduce printr-o instalare neglijenta a senzorilor. De asemenea setarea senzorilor de soc pentru a semnala la cea mai mica atingere o tentativa de efractie inseamna ca alarma va porni si la vant, ploaie, tunete si chiar la schimbarile de temperatura.

In functie de tipul senzorului, acesta se afla instalat sub bord, pe sasiu sau pe cablurile ori conductele de aer de sub plansa de bord. Daca a fost montat la imbinari, dilatarea si contractarea materialului plastic din care este confectionat bordul (datorita variatiilor de temperatura) pot induce activarea senzorului de soc si astfel alarma porneste fara un motiv real de efractie. Desigur exista doua moduri pentru a rezolva aceasta problema… Primul este reducerea sensibilitatii senzorului la jumatate de cursa, insa mai eficienta ar fi mutarea senzorului de la imbinarile panourilor din plastic si apoi micsorarea sensibilitatii din reglaj.

Un alt senzor sensibil la evenimente exterioare este cel de geam spart. Principiului de functionare al acestuia se bazeaza pe un ”microfon” care monitorizeaza intr-o banda ingusta de frecventa orice zgomot similar cu cel al unui geam spart. Insa daca acesta este reglat la maximum orice zgomote exterioare (claxoane, sunete de motoare turate, etc) sunt catalogate ca tentative de efractie si implicit alarma este activata. Mai trebuie stiut ca aceasta sensibilitate parazita depinde in mare masura si de insonorizarea masinii.

Insa cele mai multe alarme false sunt cauzate de functionarea defectuoasa a intrerupatoarelor de usi, capota sau portbagaj. Marea majoritate a acestora sunt de tip mecanic si pot conduce la declansari eronate ale alarmei daca au fost instalate defectuos ori sunt uzate sau defecte. De obicei pozitionarea in canalele de scurgere a apei pe langa capota ori portbagaj sau imposibilitatea ca intrerupatorul efectueze o miscare completa conduce la uzura prematura sau la sensibilitatea la umezeala.

O alta cauza a declansarilor nemotivate mai poate fi si pozitionarea incorecta a senzorilor de tip sesizare la inclinare. Trebuie stiut ca acestia sunt extrem de sensibili la schimbari de pozitie sau deplasare, dar si la campurile magnetice ori la vibratii. In plus daca acest senzor este montat in apropierea unor relee sau a unor cabluri prin care trec curenti mari, alarma se poate activa fara ca aparent sa existe vreo cauza.

In concluzie, daca alarma se activeaza fara un motiv aparent atunci inseamna ca aveti o problema. Prin urmare trebuie sa va adresati firmei care a instalat sistemul de alarma pentru a verifica corectitudinea instalarii, uzura intrerupatoarele si reglajele senzorilor.

Voi ati avut probleme cu sistemul de alarma montat pe autoturism? Aveti ceva sfaturi pentru remedierea acestei probleme destul de deranjante?

15 Comentarii

 1. Nutzu

  La masina tatalui meu pornea masina cand ploua , dar nu torential , ci pur si simplu putintel . Era stresant…

 2. ionut

  Alarma porneste si atunci cand bateria este descaracata…

 3. sorin

  si la mine porneste de 2 zile alarma numai noaptea ce pat sa fac va multumesc

 4. ion

  sall……….
  am spalat masina si mia pornit alarma singura si numai pot sa o opresc si merg avariile an continuu ce pot sai fac sa rezolv situatia? multumesc anticipat

 5. Vasile

  Intruna de 3 nopti se tot porneste alarma in cursul zilei nimik pot sa ma urc pe ia si sa dansez ca nimik cum trece de 12 noapte tot din 20 in 20 de minute porneste nu mai stiu ce sa fac cu ia vreo ideee care ar putea fi problema?

 6. Marian

  Am un bmw e60.butoanele de la singura cheie care o am nu m-ai functioneaza asa ca trebuie sa deschis usa cu cheia.apoi suna alarma.cum pot dezactiva alarma? Se poate cumva de la panoul de sigurante?

 7. Alex

  de unde pot decupla firele de la alarma?

 8. Alex

  eu am luat borna jos de pe baterie…. functioneaza dar dupa ce pui borna la loc suna din nou alarma

 9. Achim Adrian

  Buna ziua ,oare stie cineva dc porneste alarma daca masina e la soare ?va multumesc

 10. Mihnea

  Am o alarma Viper 330v si de cateva zile se declanșează fara motiv in jurul aceleiași ore, respectiv între 5 și 6 dimineata. Ce pot sa fac ?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)