autovit.ro

Este avantajoasa instalatia GPL?

Alimentarea alternativa cu gaz petrolier lichefiat este un subiect care intotdeauna a generat o serie de dezbateri intense. Pe deoparte sunt cei care afirma ca instalatia GPL eficientizeaza costurile de exploatare, iar pe de alta parte sunt persoane care spun ca aceasta masura implica o serie de riscuri.

In contextul crizei economice globale care a ridicat foarte mult preturile carburantilor, instalatia GPL pare a fi o modalitate prin care se pot reduce costurile de exploatare ale masinii. Totusi, inainte de toate, fiecare potential client ar trebui sa cunoasca ce implica acest tip de alimentare alternativa.

De la bun inceput trebuie spus ca instalarea unui sistem de alimentare cu GPL este o solutie adecvata mai ales pentru autoturismele care circula preponderent in mediul urban si depasesc un rulaj mediu anual de circa 15.000 km. Cei care si-au montat o astfel de instalatie mentioneaza ca au reusit reducerea costurilor de exploatare per km cu aproximativ 40-50%, asta comparativ cu sistemele de alimentare clasice pe benzina ori motorina. Un alt avantaj ar fi legat de aspectul ecologic al acestor instalatii, insa sa fim seriosi ca acesta nu este un motiv pertinent pentru care o persoana ar opta pentru o instalatie GPL…

S-a demonstrat ca alimentarea cu GPL nu prezinta riscuri majore in exploatare, aceasta fiind in anumite situatii mai rezistenta la solicitari comparativ cu sistemele clasice. Prin urmare rezervoarele sunt fabricate din otel special si sunt fixate pe suporti dimensionati pentru a garanta o buna stabilitate in situatia unor accelerari ori franari burste. Constructorii mai afirma ca aceste rezervoare de GPL sunt de pana la 20 de ori mai rezistente la strapungeri comparativ cu cele pentru carburantii clasici. Astfel recipientele dispun de un dispozitiv care nu permite umplerea lor peste capacitatea de 80%, pentru a permite dilatarea gazului in situatia unor temperaturi ridicate. In plus, in cazul unui eveniment rutier riscul de explozie este minim deoarece rezervorul GPL montat pe autoturism beneficiaza de sistem electric de inchidere a gazului in trei puncte…

Totusi trebuie tinut cont ca nu orice masina este pretabila pentru dotarea cu instalatie GPL. Iar in plus, daca principiul de functionare al unei astfel de instalatii nu mai este un secret pentru nimeni, efectele adverse asupra autoturismului nu sunt foarte clare.

Voi credeti ca merita investitia intr-o instalatie GPL sau sunt bani “aruncati pe fereastra”? Cam ce fel de probleme ar putea sa apara in timp?

114 Comentarii

 1. Popescu vs

  Salut, am un audi a3 1,6fsi /116 cai benzina an Fab 2005 se poate pune gol pe el ? Are 235000 de km

 2. Popescu vs

  Si merge ft bine dar consuma binișor

 3. Dimitrie

  Am un Ford Fusion 1..6, benzina, 101 CP, 2003, cu 92.000 km reali. Vreau sa o trec pe gaz, intrucat am inceput sa merg mai mult prin oras. Stie cineva informatii despre instalatii de gaz pt un astfel de model? Consum in oras de 9, extra de 6. Merci

 4. flavi

  Pe golf 4 1.4 2003 instalat în 2010 la autogaz București la vreo 80.000 km. În prezent are 356.000 km și motorul merge perfect (numai oraș livrare pizza). O investiție de 180 lei a fost ceva furtun. În rest toate filtrele și uleiul schimbat la 10.000 km.

 5. lucy

  mar interesa sa montez o instalatie gpl pe un logan din 2011, 1.6 benzina. as vrea sa stiu si parerile altora care si-au montat si daca au avut prrobleme cu masina. va multumesc!

  • Ivan Gabriel

   Va salut.Si eu vreau sa pun instalatie de gaz pe supernova ca merg prin toata tara sa fac filme de pescuit.Am un prieten care are doua Dacia Logan cu gaz si cu ele a facut intr-un an 50000ron,500mil vechi si am fost cu el la pescuit,nu este nicio problema,merge foarte bine .La anul vrea sa le vinda.Unul cred ca-l cumpar eu.

 6. Sorin

  Fratilor va arat la sb masina cu 778.246 rulați in gpl si este pe taxi liban 1.2 si nu are absolut nimic

 7. JIJI

  Salut stiti daca se poate trece in carte normele de poluare dupa ce sa monteaza un GPL.Normal are mai punin co2 alte norme.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)