autovit.ro

Stiti care sunt caile de atac impotriva unei amenzi rutiere?

Omul este supus greselii si prin urmare este inevitabil sa mai incalcam cateodata regulile de circulatie. Iar de cele mai multe ori suntem sanctionati de catre agentii de politie… Totusi si politistii sunt oameni si pot gresi, asa ca daca va considerati nedreptatit puteti contesta procesul-verbal. Cum puteti face acest lucru?

In primul rand trebuie tinut cont ca impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si, dupa caz, a actului prin care s-a dispus una din sanctiuni, se poate depune plangere in termen de 15 zile de la data comunicarii sau inmanarii acestuia. Prin urmare aveti timp suficient sa va ganditi bine daca merita sau nu…

Daca totusi va hotarati sa continuati contestarea amenzii trebuie stiut ca plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, incheiat de catre agentii Brigazii Rutiere, se depune la judecatoria teritorial competenta. Adica unde a fost comisa fapta… Acolo va trebui sa depuneti, in doua exemplare, urmatoarele acte:

1. cererea semnata si datata;
2. copia procesului-verbal de constatare;
3. fotocopie a actului de identitate;
4. fotocopie a dovezii de retinere a permisului de conducere si/sau certificatul de inmatriculare (talon);
5. fotocopie a oricaror alte acte sau documente in sustinerea plangerii.

In situatia contestarii unui proces-verbal al unei contraventii in urma careia s-au produs avarii, plangerile se intocmesc in patru exemplare. De asemenea la dosar mai trebuie adaugata si o fotocopie a politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto.

Este bine de stiut ca plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia la unitatea de politie din care face parte politistul care a constatat fapta. Iar aceasta plangere si dosarul cauzei sunt trimise in cel mai scurt timp instantei de judecata pe raza careia a fost savarsita fapta. Apoi instanta judeca cauza, insa hotararea pronuntata este supusa recursului. Asa ca daca nu sunteti multumiti de rezolutia completului de judecata, aveti dreptul legal sa o contestati…

Prin urmare, in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei puteti depune la instanta a carei hotarare se ataca, recursul impreuna cu actele care au stat la baza primei rezolutii. Judecarea recursului se va face de urgenta, cu citarea partilor, iar hotararea tribunalului este definitiva si irevocabila.

Voi ce sfaturi mai aveti pentru cei care vor sa conteste o amenda rutiera?

8 Comentarii

 1. Rares

  Nu prea sunteti la curent. De ceva vreme incoace, hotararea instantei de fond este definitiva si irevocabila, nemaifiind supusa recursului. Masura a micii reforme in justitie. Asa ca daca ati contestat si ati pierdut procesul la Judecatorie, nu mai aveti nici o cale de atac.

 2. Cristian Omat

  Informatia am gasit-o pe site-ul Brigazii Rutiere a Capitalei…

 3. Alexx77

  Si nu trebuia sa mergi la textul de lege sa o verifici dl.omat??

  P.S.articolul 1 C.pr.civ., după pct. 1 se introduce punctul 11, cu următorul cuprins:
  Judecătoriile judecă:

  (…)„11. în primă şi ultimă instanţă, procesele şi cererile privind creanţe având ca obiect plata unei sume de bani de până la 2.000 lei inclusiv”.

  În strânsă corelaţie cu modificarea adusă de art. 1 pct. 11 C. pr.. civ se modifică şi art. 299 C.pr.civ. prin introducerea alineatului (1)1,: „Nu sunt supuse recursului hotărârile pronunţate în cererile prevăzute la art. 1 pct. 11”

  • Cristian Omat

   Chiar nu stiam acest lucru si e bine sa avem un dialog constructiv. Multumesc pentru completari si te astept si alta data…

 4. Basencu

  Decizia CCR 500 / 15.05.2012 e lamuritoare

 5. liviu

  sincer toti participanti la trafic ar trebui sa incerce sa nu mai incalce regulile de circulatie ,si nu ar mai fii nevoie de contestati, uitati cati oameni mor din cauza incalcari regulilor de circulatie ,va urez drumuri bune sa aveti si fara incidente .

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)