autovit.ro

Noile modificari ale Codului Rutier

Noile modificari ale codului rutier, intrat recent in vigoare, aduc schimbari atat pentru soferii de autoturisme cat si pentru mopedisti si biciclisti.

Astfel, vestea buna vine pentru cei care vor sa obtina permisul de conducere. Cei care trec cu bine de proba teoretica, sala, nu vor mai fi nevoiti sa o repete, aceasta fiind valabila timp de un an. Tot in categoria vestilor bune intra si reglementarea potrivit careia, cei care detin permise auto din categoriile B, BE, C, CE pot conduce si tractoare.

Noile modificari ale codului rutier aduc reglementari serioase pentru mopedisti si biciclisti. Astfel, mopedistii si motociclistii nu mai au voie sa transporte pasageri bauti. Totodata, acestia, ca si biciclistii au obligatia de a circula pe un sigur rand, unul in spatele celuilalt.

reglementari biciclistiReglementarile pentru biciclisti sunt menite sa evite problemele serioase ivite din cauza lipsei unei conduite a acestora in trafic. Astfel, biciclistii sunt obligati sa poarte in permanenta, asupra lor, un act de identitate. Acolo unde nu exista piste special amenajate pentru ei, acestia au dreptul sa circule pe prima banda, insa cat mai aproape de bordura pentru a evita incurcarea circulatiei. Cei care circula pe trotuar sau pe pistele special amenajate pentru biciclisti, atunci cand traverseaza strada, trebuie sa o faca pe la trecerile de pietoni si in mod obligatoriu pe langa bicicleta.

Noi suntem de parere ca aceste modificari sunt binevenite, avand potentialul de a micsora o parte dintre problemele din traficul urban, cu precadere cele ce reglementeaza conduita biciclistilor. Voi ce credeti, politistii vor fi cu ochii in patru si ii vor sanctiona pe biciclisti, sau aceste reglementari vor ramane doar cerneala pe hartie? 

7 Comentarii

 1. Vlad

  Dar cum ramâne cu șoferii nesimțiți? Cei care fac spume pe scaun în mașină când vad o bicicleta pe stradă și care îți strigă cu nonșalanță că “ai trotuar!”.

  • Gigel

   Păi e adevărat că este greşită expresia “ai trotuar” pentru că o persoană fizică, respectiv conducătorul unei biciclete nu poate să posede un întreg trotuar dar în schimb este liber să-l folosească şi să nu îi încurce pe şoferi mai ales că acei şoferi nu pot trece pe culoarea roşie a semaforului sau să circule în voie cu vehiculul lor pe trecerea de pietoni pentru că îşi riscă dreptul de a conduce, în schimb bicicliştii nu au nimic de pierdut.

 2. Aly

  “Voi ce credeti, politistii vor fi cu ochii in patru si ii vor sanctiona pe biciclisti, sau aceste reglementari vor ramane doar cerneala pe hartie?”

  @Ana Banita: fata, esti proasta!

 3. Mihai

  Legi, legi, legi — cand vad si solutii? In Ploiesti mai toate pistele incep cu o bordura … in rest nu mai comentez

 4. Marian

  Ca la noi, la nimeni.

 5. Gabriel

  Nu este adevarata chestia cu sala ca e valabila un an ..azi am intrebat la rutiera si a zis ca nu s’a schimbat nimic si nici nu au de gand!

 6. Ionutz

  e adevarat ca daca ai B,cand vrei sa dai A dai doar proba practika?asa am auzit ka nu mai dai sala.scrie in noul cod rutier

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)