
Cu toate ca in ultimele doua luni am asistat la un timid reviriment al vanzarilor de autovehicule noi, piata auto inca nu reuseste sa recupereze pierderile din prima jumatate a anului. Iar capitolele care ne mentin pe linia de plutire sunt in continuare productia si exportul de autoturisme…
Dupa ce in luna iulie ne-a cam luat prin surprindere revenirea pe plus, iata ca si in luna august a fost inregistrata o apreciere fata de luna similara a lui 2012, ceea ce reprezinta o crestere medie de 3,5% fata de iulie-august 2012. Insa conform statisticii intocmite de catre APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile), per totalul celor opt luni din anul 2013 avem o scadere generala a pietei de 13,2%.
In continuare, vanzarile pe piata din Romania sunt sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (74% din totalul celor 8 luni). In ceea ce priveste situatia din luna august, raportul este si de aceasta data favorabil achizitiilor realizate de catre persoanele juridice care reprezinta 65% din total (in crestere fata de luna iulie cand ponderea acestora a fost de numai 53%). Oricum, pe fondul demararii Programului “Rabla” situatia s-a mai echilibrat fata de primele luni ale anului, atunci cand acest raport era net in favoarea persoanelor juridice (peste 80%!).
In primele opt luni ale anului, in Romania au fost fabricate 275.313 autovehicule, o valoare care se traduce printr-o crestere de 36% fata de perioada similara a anului trecut. Volumele cele mai mari le-au inregistrat Dacia Sandero (76.734 unitati, volum aproape dublu fata de 2012), urmata de Dacia Duster (76.384 unitati), Dacia Logan (65.418 unitati) si Ford B-Max (53.945 unitati).
Din statistica APIA mai reiese ca in primele 8 luni si la capitolul exporturi a fost inregistrata o crestere semnificativa de 20,1%, prin comparatie cu aceeasi perioada din anul trecut. Cel mai exportat model in cele 8 luni ale anului a fost Dacia Duster (77.384 unitati), urmat de Sandero (77.952 unitati) si Ford B-Max (53.812 unitati). Prin urmare, peste 86% din productia nationala a fost exportata, astfel ca industria auto ajunge sa contribuie in mod semnificativ la reducerea deficitului comercial al tarii, dupa cum a fost mentionat si in statisticile oficiale (INS).
Ce parere aveti despre rezultatele raportului lunar APIA?