autovit.ro

Stiti cum se pot obtine “numerele rosii”?

Poate nu ma credeti, dar inca mai sunt persoane care nu au aflat ca asa-numitele “numere rosii” nu sunt o dovada ca masina respectiva este inmatriculata. Si nici macar nu reprezinta o certitudine ca pentru acel exemplar s-a platit timbrul de mediu sau vreo alta taxa auto. Asa ca pentru a evita o posibila inselatorie prin omisiune ar fi mai bine sa clarificam acest aspect…

De la bun inceput trebuie stiut ca pana la inmatriculare, adica obtinerea placutelor cu numere definitive, DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) autorizeaza provizoriu circulatia autovehiculelor pentru o perioada ce nu poate depasi 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expira asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente (RCA). Adica “numerele rosii” si o fisa care tine loc de talon si numita “Autorizatie de circulatie provizorie”, in baza careia se poate circula pe drumurile publice, dar numai pe teritoriul Romaniei.

Numere rosii_2

Mai trebuie stiut ca pentru fiecare masina se pot elibera succesiv trei astfel de autorizatii provizorii de circulatie, fiecare cu valabilitate de 30 de zile. Prin urmare, chiar daca a fost importata din alta tara, masina respectiva poate circula legal pe drumurile publice din Romania pana la 90 de zile, timp suficient pentru incheierea tuturor etapelor legate de inmatricularea definitiva. Adica obtinerea certificatului de autenticitate de la RAR, plata timbrului de mediu, inregistrarea la Administratia Fiscala, etc…

Iar cei care au nevoie de o astfel de autorizatie de circulatie provizorie trebuie sa stie ca procedura este una destul de simpla, atat fisa care tine loc de talon cat si placutele cu “numerele rosii” fiind eliberate pe loc la ghiseul DRPCIV. Iar pentru aceasta este nevoie de urmatoarele acte:

1)    cererea solicitantului;
2)    dovada incheierii unei asigurari obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de autovehicule, in termenul de valabilitate a acesteia, pe numele solicitantului;
3)    dovada platii taxei de autorizare provizorie a circulatiei;
4)    copii ale documentelor care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
5)    actul de identitate al solicitantului, in original si in copie, sau, in cazul persoanei juridice, documentele care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie;
6)    dovada platii contravalorii placutelor cu numar provizoriu;
7)    dovada platii contravalorii autorizatiei de circulatie provizorie;
8)    copia declaratiei vamale pentru vehiculele provenite din afara UE la care se solicita inmatricularea in Romania, cu exceptia primei autorizari.

Voi ati intampinat dificultati la obtinerea “numerelor rosii”? Ati intalnit vanzatori de masini care au incercat sa va insele pretinzand ca exemplarul vizat era deja inmatriculat si are platita taxa auto?

45 Comentarii

 1. Florin

  Buna ziua,am cumparat un golf 4 din targul Vitan,masina a avut pentru o luna numere provizorii de germania,Au expirat si acum trebuie sa iau numere rosii,actele trebuiesc traaduse??
  Va multumesc!

 2. herman bogdan

  Acum expira primul set de numere rosii la masina pe care am cumparat-o si as dorii sa mai scot un rand, dar nu stiu care e procedurama puteti ajuta?

  • anonim

   Mergeti la cec platiti o taxa pentru numere rosii apoi la trezorerie si cu chitantele acelea si cu actele toate ale masinii mergeti la politie si spuneti ca vreti numere rosii ..

 3. cristian

  Acum expira primul set de numere rosii la masina pe care am cumparat-o si as dorii sa mai scot un rand, dar nu stiu care e procedurama puteti ajuta?

 4. Anna

  Buna,am si eu o intrebare …. de exepmplu daca numerele imi expira pe data de 15..pot curcula in acea zi ? Multumesc

 5. Costi

  Dacă am domiciliu pe Hunedoara, pot scoate Nr roșii pe Constanta?

 6. imbrea iosif

  dupa 90 zile cu numere provizorii daca schimb proprietarul beneficiaza si el de alte numere provizorii?

 7. gicu

  eu sunt proprietar pe certificatul masinii luata din cehia de ce mai trebuie contractul de vanzare cumparare pentru numerele de provizoriu va rog imi spunetisi mie

 8. Angela

  Va rog sa ma lamuriti daca nr provizorii de inmatriculare pt un auto nou includ si rovinieta pt 30 zile, pana la inmatricularea definitiva!
  E cazul sa merg la un centru Petrom pt a afla detalii in acest sens, sau sa sun la CNADNR?

 9. Iuliana

  Buna seara! Am o masina cu numere rosii de Germania care insa au expirat. As vrea sa imi fac numere rosii de Calarasi, insa proprietarul masinii este tatal meu si nu este in tara. Am nevoi de procura sau pot sa le fac pe numele meu?

 10. Vali

  Salut, am si eu o intrebare. Am cumparat o masina de la un tip iar acesta nu mi.a dat fiscalu pentru ca a zis ca trebuie sa ii trimit copie dupa cartea masinii dupa ce ii fac rar iar eu nu am facut raru si vreau sa iau numere rosii. La numere rosii imi trebuie fiscalu lui?

 11. caramalau

  Am un autoturism anmatrculat pe suedia. Lam adus an tara, am toate actele dar nu pe numele meu. Am cumparato de la un roman stabilit acolo iar actele de vanzare cuparare sunt facute de mana cu 2 martori .pot scoate nr rosi provizorii

 12. caramalau

  Ce trebue sa fac,si cum trebue sa procedez mai amasigurare pana an luna noembrie, si itp a expirat de o luna de zile. Cineva ma amvatat sa fac aici an romania contract tip de v,c pantruca am o copie dupa buletinul proprietarului.

 13. Mihai Andrei

  Salutare tuturor,
  Se pot lua nr rosii din Bucuresti daca am domiciliul in alt judet?
  multumesc

 14. andrei

  Am cumparat o masina din anglia si am trimiso pe platforma in romania….acum cartea masini e la Dvl pt 21 de zile…ar ajunge pe 3,4 ianuarie….fara ia as putea scoate nr rosi???

 15. vosi

  Este vre-o posibilitate de a obtine nr rosii dupa ce au fost epuizate trei randuri de nr rosii?

 16. adi

  Eu am facut rarul si mia expirat certificatul de autenticitate pentru a obtine nr rosi trebue sa merg ear la rar cu masina ?si ce acte trebue la nr rosii poate cineva sa îmi raspunda

 17. Gigi

  Am cumpărat o Zafira din 2000 motor 1600 proprietăți spune ca dacă seria de la motor ancepe cu z este euro 4 se poate?

 18. mihai

  Sal am cumparat o masina din italia . Sai scot numere rosi in romaniea trebuie sai traduc actele .multumesc

 19. elena

  am cumparat un touran din bulgaria,are nr de franta ,are cd 2ooo,are co 176,este din iunie 2005,pe motorina ,euro 4,stie cineva cat platesc taxa la anaf?

 20. Morariu

  Buna ziua daca eu ca titular scot numerele rosii pe termen de o luna pt. o masina adusa din Belgia in luna aprilie,cand merge sotia in tara in luna iulie poate sa mai scoata numere rosii pt. inca o luna? Multumesc pt. raspuns.

 21. alex

  La inmatriculare trebuie sa astept expirarea nr rosii ca sa primesc nr normal

 22. jkb

  buna ziua am un prieten care vrea sa scoata al doilea rand de numere rosi si nu ajunge sa mearga la sediu de unde se scot numere rosi se poate sa merg eu in locul lui sa scot numerele pentru ca eu am drum pe acolo

 23. Sorin

  Numerele rosii se pot obtine numai din localitatea de domiciliu ?

 24. Alin

  Bună ziua, am și eu o întrebare, am o mica problema, dețin o mașină cu numere de germania, am cumpărat o pe numele meu, am locuit acolo dar am venit în România și vreau sa îmi fac numere roșii, darul mai am actul de ședere și nici actul de vânzare cumpărare, știți Cum se poate rezolva aceasta problema? Va mulțumesc!

 25. Alex

  Salutare
  Stie cineva sa zica daca trebuie Rar ca sa scot numere rosii?

 26. florin

  Cum pot afla cate seturi de numere rosii s-a scos pt o masina? As vrea sa o cumpar si nu vreau sa stau cu ea in fata casei. Ms

 27. bogdan

  Salut. Am cumparat o masina cu numere rosii de DB, iar eu sunt din Prahova. Pot scoate urmatorul set de nr rosii din PH sau trebuie sa merg de unde am cumparat masina (DB)?

 28. Marin

  Salut!!! Ma ajutati si pe mine putin,vreau sami iau un bmw e46 imatriculata spania, sa elierat deja nr rosii,si masina e a cuiva nu e proprietar, e posiil de inmatriculat pe nr RO ??? si Ce acte sunt necesare.Va multumesc.

 29. Cristian

  Cand cer numere rosii se opresc actele masinii? Masina e inmatriculata pe germania pe numele meu si am nevoie de acte ca sa o pot radia,dupa aceea sa o inmatriculez pe romania. Multumesc

 30. Viorel

  Buna seara
  Am si eu o problema…am cumparat o masina din germania dupa ce am tradus actele am pierdut brieful mare si mic…am dat declaratie notariala .am scos 3 randuri de nr rosii.
  Problema este ca au expirat nr rosii si eu sunt programat la rar peste o luna
  Mai pot scoate nr provizorii?

 31. Camelia

  Buna ziua am cumparat o masina de la un tigan are nr de franta nu mia spus ca altcineva a scos un set de nr rosii nu are nici o stampila sau ceva scris pe carte am fost dupa cateva zile la informati inmatriculari si am aflat ca madina a avut un set de nr rosii eu nustiu cine lea scos cum as putea sa aflu sau macar sa o imatriculez definitiv fara aceea persoana nustiu daca se poate poate sa ma ajute cinev va rog!

 32. Camelia

  Cum pot sa aflu aceea persoana care a scos primul set de nr rosi

 33. Camelia

  Ma ajuta cineva ?va rog

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)