autovit.ro
B SECTIUNI

Analiză: Ford Ka (1996-2008)

O mașină foarte șic de oraș, extrem de agilă și ușor de parcat este Ford Ka, produs între anii 1996 și 2008. Acesta a avut la bază aceeași platformă utilizată și de Fiesta, însă elementele de caroserie sunt complet diferite. Cu o lungime de 3,62 metri, Ka a fost un concurent direct a lui Renault Twingo.

Pe toată durata producției, Ka nu a avut în ofertă niciodată mai mult de un singur propulsor. Între anii 1996-2000, motorul a avut o cilindree de 1,3 litri, patru cilindri și a dezvoltat o putere de 50 CP. Nu exista prea multe laude despre aceste motor, în afară de faptul că era destul de vivace pentru a face din micul Ka (doar 820 kg) un model destul de rapid. În anul 2000, acest motor a primit un sport de putere și a dezvoltat 60 CP, însă a rămas la bază aceeași unitate. Abia in anul 2002, vechiul propulsor a fost înlocuit de un motor Duratec, tot de 1,3 litri, complet nou, care dezvolta o putere de 70 CP. Acesta a rămas în fabricație în această versiune până la finalul producției.

Ford Ka spateÎn primii trei ani de producție, Ka a avut spoilere negre mate,care erau tratate cu o soluție ce împiedica degradare datorită radiaților UV, dar nu permitea nici vopsirea lor. Totuși, lumea a cerut, iar Ford a oferit. Din anul 1999, Ka este disponibil cu spoilere vopsite în culoarea caroserie. Ultimul facelift a avut loc în anul 2005, interiorul fiind ușor adus la zi din punct de vedere al materialelor.

Ka este unul dintre cele mai agile modele de clasă mini și oferă surprinzător de mult loc pentru pasagerii din față. Totuși, în spate se stă destul de înghesuit, iar portbagajul este și el foarte strâmt, însă asta nu este o surpriză dacă ținem cont de dimensiunile exterioare.

Fiind un model cu o mecanică foarte simplă, Ka este destul de fiabil și este relativ ieftin de reparat. Trenul de rulare este cauza celor mai multe probleme, elementele sale fiind supuse unei uzuri rapide. Este bine să verificați foarte bine aceste aspect înainte de o achiziție. De asemenea, rugina apare destul de des, în special în partea de jos a ușilor și pe aripi.

Ford Street Ka și Ford SportKa

In anul 2003, familia Ka a primit doi membri noi: StreetKa și Sport Ka. Primul era o versiunea mai sportivă, cu un kit de caroserie mai agresiv și un tren de rulare mai rigid, iar cel de-al doilea era versiunea decapotabilă. Ambele modele au fost comercializate doar cu motorul Duratec de 1,6 litri, care dezvolta 93 CP.

Pe site-ul Autovit.ro există peste 150 de oferte de Ford Ka, cu prețuri ce pornesc din jurul valorii de 1.000 de euro.

 

8 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)