autovit.ro

Ce trebuie știut despre geometria sistemului de direcție

În momentul când observați că mașina dvs. nu mai merge drept dacă lăsați volanul liber este foarte probabil să fie afectată geometria sistemului de direcție. În acel moment este recomandat să ajungeți la un atelier specilizat pentru a remedia problema cât mai repede posibil. Uzura asupra componentelor trenului de rulare, dar mai ales asupra anvelopelor este foarte mare.

Când este bine să verifici geometria?

În primul rând aceste lucru este recomandat în momentul în care mașina nu mai rulează drept fără ajustări din volan. Indicii pot să ofere și anvelopele care nu sunt uzate uniform. De asemenea, dacă efectuați reparații majore la trenul de rulare sau după un accident este recomandat să ajungeți la un service specializat pentru verificări.

Este diferență între geometrie și echilibrarea roților?

Uneori se face confuzie între aceste două operații, însă ele nu au nicio legătură. Reglarea paralelismului sau geometria constă în reglarea unghiurilor roților pentru a redeveni perpendiculare pe sol și paralele între ele. În schimb, echilibrarea unei roți permite rotirea roții fără ca aceasta să vibreze la anumite viteze.

geometrie rotiDe ce apar abateri de la geometria corectă?

Abaterile pot să apară atunci când, de exemplu, urcați o bordură cu viteză mai mare sau în momentul unui accident, chiar și ușor. Mai comun este atunci când treceți cu viteză ridicată printr-o groapă sau se întâmpla asta în mod repetat pe drumuri foarte proaste.

De ce este importantă reglarea geometriei?

În primul rând pentru a evita uzura suplimentară asupra anumitor componente ale trenului de rulare. Apoi, poate mai costisitor, pentru a nu uza excesiv anvelopele. Într-un singur sezon parcurs cu o geometrie incorectă, pneurile pot fi distruse peste nivelul la care asigură prestanțe ce nu afectează siguranța, iar un set nou de anvelope are un preț foarte ridicat.

Cât durează și cât costă această operație?

In majoritatea cazurilor, geometria roților din față și din spate este reglată în aproximativ 30 minute. Această operațiune constă în verificarea direcției și unghiurilor anvelopelor, în funcție de specificațiile constructorului auto. Reglarea geometriei este o operație foarte simplă pentru un service specializat. Prețurile se situează între 80-120 de lei, în funcție de unitatea la care mergeți.

9 Comentarii

 1. Giany

  Foarte intereant si in acelasi timp util acest articol!

  http://www.geometrie3d.ro/

 2. Adi

  160 de lei costa la un suv , numai geometria fata, aia spate costa 90 lei, la un service ok.

 3. Munteanu Mircea

  Buna ziua.Doresc verificarea geometriei masinii mele DACIA 1100.Rog recomandati-mi service-ul care poate executa aceasta operatie.Multumesc!

 4. Andrei

  Din ce am citit geometria rotilor ar trebui facuta si atunci cand schimbam anvelopele sau cand schimbam o piesa de la sistemul de directie sau suspensie, am citit mai multe situatii pentru serviciul de geometrie roti aici http://www.autoagusta.ro/servicii/service-geometrie-roti-3d-bucuresti

  Voi ce parere aveti?

 5. mareshall

  Exact!
  se arde un bec cumparam masina noua, tre schimbat uleiul …masina noua…..de curiozitate lucram oare toti la statul acesta foooarte prosper ……pe baniii sarmanilor de oameni?

  • Daniel

   Este recomandare. Daca vrei bine daca nu iarăși bine. Dar contează. Eu personal fac aceste operațiuni la fiecare schimb de anvelope la un centru din cartier care îmi ia 120 de lei fata-spate. Și la 2 ani ii fac o geometrie 3D care costa cam 240 de lei. Este o diferență enormă. Depinde ce mașina ai.

 6. Marcu cosmin

  Am un Opel Astra f si nu stiu ce îmi troncăne pe fata am fost cu ea la o constatare si nimic vreau sa fac direcția ma cam trage in stinga ce păreri aveți

 7. Costel

  Este posibil sa fie din cauza geometriei atunci cand iau viraje si nu numai atunci cand dau intro denivelare sa se auda cum freaca arcu in aripa pe dedesubt..?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)