autovit.ro

De la 1 ianuarie 2014 amenzile de circulaţie au crescut

Această creştere este datorată faptului că legea stipulează că un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, iar acesta a crescut de la 800 la 850 de lei la 1 ianuarie 2014. Astfel, un punct de amendă va avea valoare de 85, în loc de 80 de lei, cât era până la începutul anului 2014.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespunde un anumit numar de puncte de amendă.

Iată care sunt clasele de amnedă:

 • clasa I – două sau trei puncte de amendă;
 • clasa a II-a – patru sau cinci puncte de amendă;
 • clasa a III-a – de la şase la opt puncte de amendă;
 • clasa a IV-a – de la nouă la douăzeci de puncte de amendă;
 • clasa a V-a – de la douăzeci şi unu la o sută de puncte de amenda, însă această clasă este aplicabilă doar persoanelor juridice.

Astfel, de la 1 ianuarie 2014, amenzile în funcţie de clasă, vor fi:

 • de 170 sau 255 de lei (clasa I);
 • de 340 sau 425 de lei (clasa a II);
 • cuprinse între 510 şi 680 de lei (clasa a III-a);
 • cuprinse între 765 şi 1.700 de lei (clasa a IV-a);
 • cuprinse între 1.785 şi 8.500 de lei (clasa a V-a).

cod-rutier_2Iată mai jos o listă cu cele mai comune amenzi şi cât vei plăti pentru ele:

 • oprirea în loc nepermis sau depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h va fi pedepsită cu o amendă între 170 şi 255 de lei;
 • staţionarea neregulamentară sau depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h h va fi pedepsită cu o amendă între 340 şi 425 de lei;
 • pentru refuzul de a prezenta actele la control sau pentru depăşirea vitezei legale cu 30-40 km/h amenda va fi între 510 şi 680 de lei;
 • întoarcerea peste linia continuă va fi penalizată cu o amendă cuprinsă între 765 şi 1.700 de lei;

Trebuie ştiut că amenzile pot fi plătite în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului verbal de constatare a contravenţiei la doar jumătate din cuantumul lor, iar neplata în timp nu aduce penalităţi. De asemenea, plata se poate face direct la agentul care a întocmit procesul verbal, acesta fiind obligat să elibereze o chitanţă pentru suma plătită. Alte alternative pentru a plăti amenzile sunt:

 • la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;
 • la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;
 • online, pe www.ghiseul.ro.

17 Comentarii

 1. Sas

  Da domnilor…cu d mic mic mic….guvernanti,aplicati marirea amenzilor in functie de salariul minim pe economie dar….de ce dracu nu indexati si salariile cu acelasi procent???…un salariat…

 2. xxx

  MULTUMIM DIN INIMSA PARTIDULUI,GUVERNATILOR SI POATE SE INDURA CINEVA SA PUNA VREO BOMBA LA CASA POPORULUI

 3. silviu

  M-ar interesa si pe mine o explicatie referitor la de ex la intoarcerea pe linia continua:”amenda cuprinsa intre 765 lei si 1700 lei”care din cele 2 este pt mine. Sa o primesc pe aceia 765 ce trebuie sa indeplinesc? Sa fiu cat mai frumos,sa am buzele facute,sa fac plecaciuni in fata militianului sau sa am 4 coai. mari. Ca nu inteleg de ce asa ” intre pana la” nu este aceiasi fapta contraventionala?

  • eu

   daca esti la prima abatere, cu siguranta vei primi minimul. daca esti recidivist… sigur vei primi mai mult, in functie de numarul de abateri din trecut… poate chiar maxim. e o logica normala.

 4. Alex

  Asa va trebuie, voi i-ati votat, bravo. O sa ne ia pielea pana in 2020. O sa avem contor la nas cat aer respiram ca sa ne ia taxa. Auzi si tu taxa pe declaratia de avere :)))))) Doamne ce penali. Bravo, nu uitati sa ii votati in continuare.

  • AAA

   Sa mai mergem la votat ca merita macar avem unde sa punem salariul.Dam la stat sa aiba ce sa fura

  • Ray

   Asa-i frate, i-au votat pensionarii sclerozati si naivii prostii care inca mai pun botul la promisiunile acestora in campaniile electorale gen: marim pensiile, indexam salariile, creem locuri de munca…… Vax sarmaua……..vor liniste acum……..vor sa puna mana pe justitie si sa fie liniste in tara ca sa poata fura cat de mult fiindca au stat atata amar de vreme in afara puterii…….Asa ne trebuie finndca suntem batuti in cap cu p……..

  • george

   nu asa ne trebuie si trebuie sa esim toti astia care mai avem ceva in cap la vot unde putem sa-i ardem si noi nu trebuie sa ramanem nepasatori ca pana acum
   pana acum la vot au iesit cei care au avut interese si pensionare si au votat primi din interes si ceilalti din prostie si idiotenie
   dar cei mai multi nu sau prezentat
   la urmatoarele alegeri sa- futem in gura de mincinosi

  • arcady

   bai..cand v-a aud.. pe tine si pe multi alti, voi i-ati votat.!! da ce ba cu ordinari ceilalti ti-a fost asa de bine.??? sunt la fel toti, niste hoti care se acuza uni pe alti de ochii fraierilor(votantilor).. daca vrei sa o ducem mai bine iesiti in strada si dati-i jos si pe actuali comunisti PSD+PNL+PC dar si fosti securisti PD-L…TOATE PERTIDELE DIN ROMANIA SUNT FORMATE NUMAI DIN ELITA COMUNISTA SI SECURISTA.!!! daca vreti bine jos cu cei mai sus numiti.!!!

 5. vasi

  va multumim ce sa zic ganditi cu capul sau cu buzunarul vostru ,uitativa si la oameni amarati ca nu toti au bani vostri sau stai ca uitasem voi nu luati amenzi ca sunteti corecti ,ar trebui sa iese lumea an strada si sa va dea foc ma ca deja nu se mai poate trai an tara asta din cauza unora ca voi nu poate omu sasi faca nici macar o familie ca nu are cu ce sa o antretina tintio tot asa poate ne vom trezi pana la urma ,,

 6. sile k

  Nu prea aveti mare dreptate, cei care maraiti la hotararile conducerii actui popor ! Prost nu e cel care cere, prost- prost e cel care da, frate ! Am 6000 lei la ei de plata, dar nu le dau…. deci nu sunt prost din doua motive: nu arunc cu banii, nu au ce sa imi faca. Si singurul lucru pe care mi-l poate face Poporul Roman este sa ma sooga, dar nu au ei banii aia !!!

 7. Iliescu

  Pentru marjele de amenzi,se pare ca suntem la mana mereu a greselilor “nevinovate” ale agentului. Probabil ca daca indraznesti sa-i spui ca nu are dreptate, poti avea pana la maximum.
  Problema care ma revolta, pe care nu o inteleg si vad ca nu am vazut sa fie sesizata sau explicata de nimeni din tara aceasta este, de ce dracu se ia in calcul 10% din minimum brut si nu din minimum net. Noi platim banii din buzunar luat ca 10% din minimum brut de vreme ce primim in realitate salariul cu cca. 25-30% mai mic, respectiv salariul net iar diferenta merge la stat. Concluzia este ca si pentru valoarea data la stat platim amenda. Aceasta marja stabilita este daca nu o idiotenie atunci o hotie, cu precizarea ca populatia romaniei este considerata o mare de prosti de o mana de pungasi sau analfabeti.

 8. Ciprian

  Încercați să respectați regulile de circulatie și vedeți cât de mici vă par toate amenzile.Sunt și instructor și asistent medical de urgență și văd zilnic ce înseamnă durerea unora față de nepăsarea altora.Dorițivă amenzi uriașe și legi aspre pentru siguranta Dumneavoastră.Conduceți cu atenție sporită.

 9. viorel

  Pai fratilor, politicienii astia oricare ar veni la putere dau legi parca impotriva poporului asta!!!!!!!! Ia sa iesiti in Piata Universitatii si sa ii fortam sa se confiste averile POLITICIENILOR facute ILICIT!!!!!!!!! Cum e posibil ca la salariul asta de 850ron sa dai asemenea amenzi?……..Astia care au votat asa ceva sunt nascuti, crescuti la tara, nu le convine ca oamenii merg cu masinile, trebuie sa mergem cu carutele ca la ei , la tara!!!!!! Ia sa le luam averile la puricat pana la rudele de gradul 5!!!!!! Sa vedem cum o fi? TOTI POLITICIENII ARESTATI!!!! SA DEA SOCOTEALA CUM AU DISTRUS ROMANIA DE 24 DE ANI INCONTINUU PRIN LEGILE LOR PRIN HOTIILE LOR!!!!!!!!!!!!! NU CRED CA INTR-O TARA DIN LUME EXISTA ASA CEVA NENOROCITII DRACULUI!!!!!!!!!

 10. cristian

  sa va iau toata rasa de politicieni…..acolo unde stiu eu…..si sa aveti parte de liniste in familie si sanatate,,,,,asa cum au si pensionarii care primesc 500 de lei pensie dupa 40 de ani de munca….asa sa va ajute dumnezeu…

 11. HAILA

  De curand am trecut pe centura Targoviste si desi sensurile sunt depasite mai ceva ca la autostrada,sunt niste fabricute la distanta mare de drum se pune limita de 40 doar pentru ca nu sunt in stare sa repare drumurile!!Iar agentii lasa de dorit,ar trebui trimisi lacursuri de perfectionare sa cunoasca legea si sa se exprime corect!!RUSINE,RUSINE,RUSINE!!!!!!!!!

 12. doru

  explicatia pentru amenzi ,,765-1700” = depinde de cata matematica stie agentul de circulatie ,unii nu au ajuns la tabla inmultirii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)