autovit.ro

Taxa de poluare a fost anulată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Merită recuperarea ei?


În data de 10 februarie 2014, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa de poluare adoptată în 2012 încalcă legislaţia europeană. În motivarea deciziei apare stipulat că această taxă ”descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre” şi mai pe larg că ”articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă pe poluare care este astfel stabilită încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.”

Ce înseamnă asta? Practic oricine doreşte să recupereze această taxă de poluare poate cere in instanţă restituirea ei. Toate bune şi frumoase, însă la o analiză mai atentă se pare că avantajele unei asemenea decizii se transformă de cele mai multe ori în dezavantaje. Iată de ce.

Taxa de poluare sau timbrul de mediu?

Taxa_1În primul rând pentru un procentaj destul de important de maşini diferenţa între taxa de poluare din 2012 şi timbrul de mediu din 2014 este destul de mică şi variază între 50 şi 300 de euro. Ca să recuperezi taxa de poluare ai nevoie de un avocat pe care trebuie să îl plăteşti, de timp pierdut şi pur şi simplu s-ar putea să nu merite obţinerea diferenţei menţionate mai sus. Practic recuperezi întreaga taxă plătită în 2012 însă, aşa cum vom explica mai jos, s-ar putea să fi nevoit să plăteşti timbrul de mediu aflat în vigoare acum. De aici se naşte întrebarea “de ce sunt obligat să plătesc timbrul de mediu”. În primă fază nimeni nu este obligat să îl plătească, însă dacă vrei să vinzi maşina trebuie să faci dovada plăţii acestei taxe şi a faptului că nu ai obţinut recuperarea ei. Practic, asta te va obliga să plăteşti timblul de mediu.

Apoi, în cazul altor maşini, timbrul de mediu care se plăteşte în 2014 este cu mult mai mare decât taxa plătită în 2012. Sunt exemple de maşini unde taxa din 2012 costa circa 2.500 de euro, iar acum costă peste 6.000 de euro, deci faptul că plata a fost facută raportat la normele aflate în vigoare în anul 2012 este un avantaj financiar uriaş.

Este adevărat că sunt cazuri când această taxă merită recuperată, iar principalul astfel de caz este în momentul în care decizi că vrei să păstrezi maşina pentru foarte mult timp. Alt caz este dacă maşina ta a fost distrusă complet într-un accident.

Practic, avem o taxă anulată de instanţele europene, dar suntem oarecum obligaţi să plătim acceaşi taxă, împachetată uşor diferit şi cu un alt nume. Mai mult, pentru unii, noua taxă este chiar mai mare. Tipic românesc.

Suntem curioşi să alfăm de la tine ce experienţe ai avut cu taxele de poluare ale ultimilor ani, dacă ai cerut în instanţă recuperarea lor şi ce crezi despre noua situaţie creată de această decizie de ultimă oră?

66 Comentarii

 1. cc

  Timbrul de mediu nu incalca legislatia europeana? Sa fim seriosi…

  • Denis

   O incalca …insa probabil momentan nu a cerut nicio instanta precizari in legatura cu acest lucru sau probabil Curtea de Justitie Europeana nu a rapuns. P.S. Deja sunt hotarari definitive si irevocabile pe timbrul de mediu

   • Alex12

    Timbrul de mediu nu cred ca incalca legislatia pt ca de aplica pt toate masinile, chiar si pt dacia din ’90.
    Daca timbrul se aplica chiar si pt cele din tara – ca doar aici era problema – Curtea de Jus Europeana nu are cum sa desfinteze timbrul.

 2. konstantin

  Concret care e procedura pentru a recupera taxa “step by step” eu pentru un costa b din 95″ am dat 350euro asta ar insemna ca am undeva la 400 euro de recuperat???? daca stie careva. va multumesc

 3. Catalin

  Am platit taxa in 2012 ,iar in 2013 am vandut masina..se mai poate recupera taxa daca am vandut masina respectiva?mentionez ca am copii dupa toate actele.

  • Mihai

   Da. Inca poti recupera taxa. Daca trec 5 ani nu vei mai putea. Trebuie sa ai copii de pe actele masinii si chitanta de la fisc.

  • Robb

   Nu poti recupera taxa fara acordul noului proprietar.La fisc nu mai detii masina,degeaba ai copii la acte.In plus nu este chiar legal sa ceri returnarea taxei pentru un bun ce nu mai este in proprietatea ta !

   • sile

    eu am vandut masina in 2011…si am dat hartiile pentru a recupera bani abia la sfaritul anului 2012…aveam copii dupa toate actele…am primit bani in noiembrie 2013… deci aprox 13 luni de la incepere. Este legal atat timpt cat tu l-ai platit acea taxa care nu era legala…normal ca daca moul o sa isi vide se el masina atunci ii va apara ca taxa nu este platit si va trebui platit iarasi cu noile prevedri si taxe

 4. calin

  Cei mai defavorizați in această taxa verde asa zis numita sânt cei care au platit taxa vamala aceia cand vor sa vanda o masina vai de ei trebuie sa vanda o masina cu 2000€ mai putin exact cu taxa vamala platita !

  • Gabi

   corect!sunt in aceeasi oala dar o sa dam in judecata si sper ca ne vom recupera banutii! daca tot au bagat legea asta pentru a nu exista discriminare intre cei ce au platit taxa de inmatriculare si cei care nu au platit, vreau si eu la randule meu, deoarece ma simt discriminat, sa plateasca vama si cei care au achitat taxa de inmatriculare! asa ar fi corect…..

   • Stefan Marian

    Sa-mi restituie 1850 de euro taxa de vama si le platesc taxa de prima inmatriculare…Asta este ingradirea la bunurile dobandite si discriminare… si un fel de judecata retroactiva. Exista niste timbre de mediu care se atribuie fiecare tarii in functie de gradul de poluare care-l are iar jegurile care ne conduc le-au vandut, tarilor care polueaza in industrie, transport, etc, iar acum noi(tara, poporul), trebuie sa platim cum ar veni o supra taxa de poluare, adica diferenta dela timbru la gradul de poluare existent. Evident ca daca timbrele s-au vandut, noi suportam si timbrul si diferenta…Niste GUNOAIE stimate popor ROMAN

 5. Dinu

  Catalin, da se poate recupera taxa si dupa ce masina a fost vanduta. Am recuperat eu recent taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa stii ca noul proprietar daca va dori sa vanda la randul lui masina va trebui sa achite timbrul de mediu.

 6. nicu

  am imatriculat masina anu trecut fara taxa daca o vand trebuie platita stie cineva?

 7. Florin

  Buna ziua,
  In cazul in care vreau sa inmatriculez acum o masina intrata in tara in noiembrie 2013 va trebui sa mai platesc taxa de mediu?

  Va multumesc!

 8. bogdan SRi

  din pacate se poate recupera taxa de poluare (cea din 2012) daca ai vandut masina recent si ai toata copiile necesare (nu e nevoie de nimic in original) poti vinde masina si sa scoti taxa dupa ce ai vandut-o , fenomen foarte la moda de ceva vreme incoace asa ca aveti grija de la cine cumparati masina , sau mai bine va orientati pe o masina adusa recent. Se poate recupera si timbrul de mediu cel din 2013 sunt mai multe cazuri clare , scrie-ti pe google “recuperare timbru mediu 2013 indrumari” si intrati pe primul link , va doresc o zi buna.

 9. Popescu

  Buna seara
  Sa va dau un exemplu: am cumparat o masina in 2013 cu taxa platita si dovedita cu adeverinta de la fisc in 2009(aprox 2000euro). . Vechiul proprietar si-a luat banii pe masina cu taxa platita la pretul pietei deci inclusiv taxa respectiva, acum eu inteleg ca el poate primi taxa inapoi de la statul roman si in acest fel incasand inca 2000euro.
  Eu daca vand masina care de aceasta data nu are taxa platita trebuie automat sa scad 2000euro din pretul masinii deci mi-am luat o mare teapa daca respectivul recupereaza taxa.
  Eu cred ca daca pt o masina statul roman restituie taxa inseamna ca recunoaste ca a incasat ceva necuvenit ,deci de ce de la alta persoana pt aceeasi masina trebuie sa incaseze iar acelasi lucru, asa doar sa vada daca omul vrea ceva inapoi?
  In acest fel apare o noua afacere romaneasca, cumpar o masina de afara plateasc taxa pt ea, o vand si dupa recuperez si banii platiti pe taxa. Bravo tovarasule Victor Ponta, o afacere perfect legala cu consecinte uneori catastrofale pt cumparatori

 10. Marius_bv

  Timbru de mediu este o hotie si mai mare , am o masina euro 3 si trebuie sa platesc timbru de mediu undeva la 1100 de euro , iar in 2012 era 600..Pai e normal ca ptr o masina de 2500 de euro sa dai timbru 1100 de euro ?…Statul Roman ne Talhareste dupa care ne da si o flegma in fata si noi tot acceptam……

 11. Gyorgy

  Ce se întâmplă în cazul în care mașina a fost înmatriculată prima dată în România în luna februarie în 2013 și am pierdut lupta cu statul pe motiv ca nu mai era discrimintorie legea. Am hotarârea definitivă. Aștept răspunsuri

  • george

   Nimic nu se întâmplă:legea 9/2012 nu mai face diferenţă între maşinile ce provin din parcul vechi european şi cel autohton.Deci atât maşinile provenite din import şi se înmatriculează prima dată în RO,cât şi cele deja înmatriculate în ţară şi care schimbă proprietarul-şi ptr care nu a fost plătită o taxă de înmatriculare/poluare (nu vamală)-trebuie să plătească taxa / timbrul de mediu.

 12. natalia stefan

  am un logan din 2005 si vreau sa il vand nu stiu daca la vremea respectiva am platit taxa de mediu ,masina a fost cumparata prin BRD si m-au obligat sa fac si casco pe toata perioada creditului si poate am platit si asa ceva ,nu stiu ideea este ca nu stiu daca aceasta taxa de mediu se calculeaza si in functie de km rulati

 13. alex

  salut am cumparat un logan 2005 cumparat din ro de la fabrica iar eu trebue sa platesc taxa de mediu care este peste 1000 e ca sa o pot inscrie pe numele meu are motor 1,4 benzina ce pot face in cazul acesta multumesc

 14. Robb

  La noi taxa este mica.Sa vezi in franta ce taxe au pentru vehicule folosite:
  http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F19911.xhtml
  Cu legalitatea este de discutat.In franta taxa este legala.

 15. cristi

  Am cumparat in 2013 un opel zafira , motor 2.0 diesel adus din germania.masina este euro 3.
  Am fost cu ea la r.a.r. iar taxa de inmatriculare mi-a iesit 7900 lei.
  Dupa aceea am fost cu ea in bulgaria si am inmatriculat-o acolo cu 450 € si am terminat povestea.in banii acestia fiind inclus itp, asigurare si procura.
  La inceput am fost reticent…acum chiar ma bucur ca am ales aceasta solutie.nu ma intelegeti gresit..nu fac reclama, dar daca statul roman nu se multumeste cu o taxa cat de cat decenta si vrea mii de euro pt o masina ce costa intre 2000-4000€ se pot gasi si alte solutii.

 16. Robb

  Un stat de rahat.Regret ca sunt roman!Tara asta nu merita nimic din partea cetatenilor.Politicienii promit aberatii doar cand vin sa ceara voturile.Merita boicot total la vot,sa mearga la centrele de votare doar ei,sa se voteze singuri.
  Am cumparat masina noua in 2009,masina luata in leasing.Acum leasing-ul este gata.In 2009 nu s-a platit taxa de poluare.Asa a fost legea atunci,masinile noi sunt scutite.Acum taxa este peste 1000 euro.

  • Mihai Cătălin-Constantin

   @Robb & co. cu tot respectul v-aș ruga să nu confundați statul român cu poporul român sau oamenii acestei țări. nu suntem toți la fel, unii nu merităm să avem astfel de conducătorii, dar poate alții ne asemănăm mult cu aceștia și îi merităm cu vârf și îndesat…

 17. soarece

  se mai plateste taxa asta? eu am cumparat o masina pe leasing in 2009 si nu am platit taxa de poluare ca era masina noua si era scutita de la taxa acum cand am terminat leasingu am vrut sa o inmatriculez pe numele meu si mi-au cerut 1700 de euro .. ce dracu inseamna asta?? de ce nu mi-au luat in 2009 ,100-200 de euro si nu mai trebuia sa platesc acum .. ca doar era noua masina si taxa era mica.. m-au scutit atunci sa ma jegmaneasca acum?? ori am fost scutit ca am luat o masina noua ori facem camatarie?!!!

 18. Andrei

  am si eu o problema … am cumparat o masina imatriculata in 2009 ,, a fost platita taxa de poluare …eu am cumparat-o curat ,,,,, acum daca vreau sa o vand ,, si fostul proprietar nu si-a recuperat inca taxa de poluare pe ea …. viitorul cumparator v-a trebui sa plateasca iar taxa ?

 19. DODO

  AM IMATRICULAT O MASINA ADUSA DIN ITALIA IN 2013 SI AM PLATIT TIMBRU DE MEDIU.AM DESCHIS PROCES SI AM PIERDUT DAR IN 15 ZILE POT FACE RECURS.CREDETI K EXISTA VREO SANSA SA CISTIG ?

 20. petru

  Sunt in judecata si am castigat procesul pt taxa auto, procesul a tinut din 2012 si pana acum pe 1aprilie. stie cineva cum se dau banii? in rate sau toti odata? multumesc!

  • claudiu

   din ce am auzit eu prin luna februarie 2014,am citit un ziar etc si scria ca banii se da timp de 5 ani cate 20% din suma totala,,,,deci noi crestini adevarati platim gramada si luam cu portia inapoi

 21. Feri

  Buna ziua,

  Stie cineva daca e posibil sa dai statul in judecata pt. taxa de mediu inainte de a o platii?
  Adica sa obtii un ordin judecatoresc prin care sa iti poti inmatricula masina fara sa platesti taxa.
  Asta ca sa evitam reatituirea banilor in 5 ani.

  Multumesc

  • nicoleta

   Da. Se poate.

   • valentin

    buna ziua!

    am cumparat o masina care a fost recuperata taxa si doresc sa aflu daca pot da statu in judecata pentru a inscrie masina pe numele meu fara a plati taxa pentru care deja taxa a fost recunoscuta ilegala si fostu proprietar a recuperato…
    multumesc

 22. dragos

  Salut,
  Ma intereseaza sa cumpar o masina care este deja inmatriculata in tara si doream sa stiu daca mai platesc taxa de prima inmatriculare/.?mersi

 23. FLORIN

  daca am platit taxa de prima inmatriculare in 2008 mai pot recupera banii inapoi?

  • nicoleta

   Din pacate nu.

   • liviu

    nicoleta, se pare ca esti in tema cu taxa asta. Am o masina intrata in tara in 2004 pentru care am platit vama aprox. 1500 euro. Daca o vand, noul proprietar trebuie sa plateasca nenorocita asta de taxa???? (tot vreo 1500 euro)

   • Marius

    Pentru Nicoleta: am cumparat o masina noua in 2008. Am platit taxa de prima inmatriculare. In Noiembrie 2011 am vandut-o. Noul proprietar nu a trebuit sa plateasca nicio taxa. Acum, intrebarea (1) eu mai pot recupera taxa de prima inmatriculare si (2) daca o recuperez si noul proprietar vrea sa o vanda, ce se intampla? Multumesc

 24. Ovidiu

  Salut as vrea sa inmatriculez o masina din italia cu motor de 2800 benzina euro 4 din 2008. Am intrat pe internet si am facut online prima taxa de inmatriculare; rezultatul fiind 3.500 euro. Stie cineva dak se mai plateste intradevar taxa de inmatriculare sau nu. Multumesc

 25. Dan

  Am o skoda Octavia 1 din 2000 , 18 turbo benzina 150 cai , poate sa-mi spuna cineva cat ar fi taxa ?

 26. Alex

  În sept. 2010 am cumpărat un Renaul symbol, nou, Euro 4, de la agent autorizat român şi am plătit taxă 1500 lei. Pot să-mi recuperez banii?
  Mulţumesc!

 27. ion

  este normal ca cel care a platit taxa sa si-o recupereze iar cel care a cumparat masina si se plimba cu ia sa plateasca taxa.

 28. Costel Rasvanta

  As dori sa știu dacă e posibil cât ma costa tacxa de prima înmatriculare pentru un ford mondeo cu motor 2000 pe gaz euro . 5.. 2005 mulțumesc

 29. Iulian

  Buna ziua,

  Stie cineva daca e posibil sa dai statul in judecata pt. taxa de mediu inainte de a o platii?
  Adica sa obtii un ordin judecatoresc prin care sa iti poti inmatricula masina fara sa platesti taxa.
  Daca da, vreau si eu o sugestie, multumesc

 30. ciofu.ionut

  Dragii mei! Buna seara! Am si eu o nelamurire… taxa aceasta de mediu sau cum se mai numeste….poate fi recuperata si a doua oara? Astept un raspuns cat mai urgent! Multumesc anticipat!

 31. espresso pub

  buna ziua. as dori sa aflu, daca a recuperat cineva taxa de poluare platita in ianuarie-februarie 2013. am depus doarul in februarie 2013, atunci cand am platit taxa si am inmatriculat masina. acum am inteles de la avocat ca nimeni nu isi mai poate recupara taxa platita dupa 31 ianuarie 2012. pe avocat net scrie altceva…..de ce unii isi pot recupera si altii nu??

 32. espresso pub

  buna ziua. nu se pot recupera banii pentru taxa platita in ianuarie-martie 2013. in februarie 2013 am platit taxa , atunci am si pornit disarul pentru recuperarea banilor. in data de 06.11.2014 am avut ultimul proces, in care mi sa respins recursul. taxa nu se poate recupera.

 33. andreea i

  buna ziua, ma puteti ajuta cu o informatie: am un Logan din 2005, fara taxa. Eu pot vinde masina fara sa trebuiasca sa platesc taxa? mai exact, cine e obligat sa o plateasca,cel care vinde sau cel care cumpara? Iar daca cel ce cumpara nu o inmatriculeaza, o foloseste pt.piese, mai trebuie sa plateasca cineva aceasta taxa? multumesc frumos!

 34. costica

  Buna am si io o sckoda octavia motorina anul 2006 luna 8 si e cumparata din rom cu nr romanesti motorul 1.9 105k vreau sa o trec pe numele meu mai trebuie platit taxa de imatriculare sau taxa de mediu si cat costa

 35. Criti

  Am inmatriculat o masina in 2007. Am inceput demersurile pt recuperarea taxei inca din 2013, in 2015 am vandut masina. Eu mai pot recupera taxa??

 36. dumitru ion

  Buna seara! As diri sa-mi spuneti ce se poate intampla daca nu platesc taxa de mediu.am cumparat masina in vara dar initial am crezut ca e mai mica dar acum am aflat cat este.ce se poate intampla pt ca acum chiar nu am bani sa o platesc.multumesc

 37. gianina

  Buna! Am si eu o inrebare ,vreau sa-mi cumpar o masina din tara ,inmatriculata in Romania,taxa este platita si nerecuperata .Trebuie sa mai platesc inca odata taxa ,multumesc!Si daca stie cineva cat mar cost inmatricularea la o masina de 2496cm3?!

 38. Bogdan

  Buna ziua. O intrebare scurta. Vreau sa cumpar o masina la care s-a platit taxa vamala. Un Chevrolet Captiva. A fost pe leasing pana in 2011,dupa leasing a fost luata de o firma,firma respectiva a vanduto unei alte firme in a11-a 2012 si acum vreau eu s-o cumpar(persoana fizica) mai platesc timbru de mediu?? 7000ron.. Precizez ca taxa vamala a fost undeva la 2500 euro,bani nerecuperati. Multumesc

 39. felix

  am o skoda fabia inmatriculata in 2006 daca o vand ce taxe trebuie platite de mine sau de noul proprietar

 40. felix

  despre ce taxa nerecuperata este vorba ca nu inteleg si nu stiu unde sa ma informez poate ma ajutati!

 41. Vasi

  Buna ziua! Am un polo din 2003 intrat in tara luna a 6-a 2007. Eu l.am cumparat in 2012 si nu am platit nici o taxa cand l.am trecut pe numele meu. Acum daca e sa il vand, noul proprietar este nevoit sa plateasca taxa din nou? Multumesc!

 42. Rodica Radulescu

  Am un Volvo cumparat nou de la reprezentanta in 2009 , an in care nu s-a platiti taxa de prima inmatriculare.Daca il vand se maiplateste taxa de inmatriculare?

 43. Aditza_bv

  Buna ziua. Am si eu o masina pentru care am platit timbrul de mediu in iulie 2013, iar acum cateva zile am avut accident, masina fiind dauna totala. Stie cineva daca mai pot sa recuperez ceva din banii de timbru de mediu? Va multumesc!

 44. Parvana nicoleta

  Dacă am înscris mașină loată din Germania în lună mai și am plătit sumă de22 de milioana pentru taxă mediu pot recupera bani? Aștept răspuns mulțumesc.

 45. Aurel

  Am plătit taxa de mediu in Ianuarie 2015
  Masina vreau sa o înscriu înapoi in Germania acum
  Pot sa recuperez taxa de la ANAF ?
  Masina am cumparat-o 2014 tot din Germania
  Va multumesc

 46. Daniela

  Buna ziua,sotul a cumparat un opel astra din 2009 de la primul proprietar (dovedit) ;msmasina a luat-o de aici.Fostul pripietar a spus ca nu a pkatit nici o taxa ,de aceea sotul a trebuit sa pkateasca28 de milioane vechi.Se mai pot recupera banii pe taxa asta,si daxa da ,cum?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)