autovit.ro

Iată ce este nou în programul Rabla 2014

Începând cu data de 5 martie 2014, Ministerul Mediului împreună cu Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) supune dezbaterii publice proiectul de ordin al ministrului Mediului pentru aprobarea programului Rabla 2014. Pentru anul acesta, proiectul prevede o serie de schimbări importante şi oferă detalii utile pentru care vor să beneficieze de tichetul valoric oferit de stat.

Ce aduce nou programul Rabla 2014?

Principala noutate prevazută de proiect este renunţarea la tichetele fizice, care erau distribuite societăţilor colectoare şi introducerea tichetelor virtuale, în sistemul informatic al AFM. Persoanele fizice se vor înscrie în program direct la dealerii auto şi vor merge ulterior să-şi caseze maşina la un colector autorizat. După ce primesc dovada casării maşinii, ei se vor prezenta la dealer, iar acesta va aplica reducerea corespunzatoare pentru maşina dorită. Ca şi până acum, nu este obligatoriu ca cel care casează maşina să fie aceeaşi persoană cu cea care cumpără un automobil prin programul Rabla. De asemenea, persoanele fizice și juridice, precum şi instituţiile publice care dețin autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricației se pot înscrie în program, până acum limita de vechime fiind de 10 ani. Deşi este considerată o formă de relaxare a condiţiilor este greu de crezut că această schimbare va interesa pe cineva, o maşina veche de 8 ani valorând în cele mai multe cazuri mai mult decât prima acordată prin programul Rabla.

Rabla-2014Eco-bonus pentru automobilele ecologice

Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, proiectul prevede posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:
– achiziţionarea unui autovehicul nou, care respectă normele de poluare Euro 6;
– achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km;
– achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare județ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. La nivelul fiecărui județ, vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validați şi situate în respectiva unitate teritorială. Administrația Fondului pentru Mediu va aloca un număr de 20.000 de tichete, bugetul total pentru întregul proiect fiind de 140 milioane lei.

Totuşi, în condiţiile în care piaţa auto este în declin, programul Rabla 2013 nu a avut succesul scontat, nu mai puţin de 42% din tichetele propuse pentru program rămânând nefolosite.

8 Comentarii

 1. nicu

  Se accepta doar unul pentru fiecare masina noua sau pot fi si mai multe “rable”?

 2. vio

  I afara de faptul ca s-a eliminat tichetul fizic si s-a introdus cel virtual..nimic nou. Cei ce au masini mai vechi de 8 ani insa nu au posibilitatea achizitionarii unui auto nou,vor ramane in continuare “victime” ale bisnitarilor care le vor achizitiona la preturi de nimic. Cred ca cel mai corect ar fi fost ca, fiecare detinator , ce doreste sa-si inscrie masina in programul rabla, sa poata sa o inscrie la orice dealer ce comercializeaza masini noi si second hand, acesta putand opta pentru a achizitiona un vehicul cu o vechime mai mica de 8 ani, dealerul, neputand folosi tichetul decat atasat unei vanzari de auto nou. Deci sa fiu mai explicit. Eu ma inscriu in programul rabla la dilerul X. Acesta ma pastreaza in baza de date, si in momentul cand vine cineva sa cumpere o masina noua ,acesta sa poata valorifica tichetul meu pentru aceasta vanzare.Dupa vanzare respectiv, ,ma anunta ca pot merge sa predau masina la REMAT si pot merge sa-mi cumpar o alta masina, second hand care obligatoriu sa aiba o vechime mai mica de 8 ani sau prestabilita. la max 5 ani.. In acest fel dealerul vinde doua masini…una noua si una rulata..dar cu o vechime mai mica de 8 ani,eliminand o masina cu o vechime mai mare de 8-10 ani .Astfel se elimina evaziunea fiscala si specula si in plus se vine si in sprijinul celor ce nu au bani sa-si cumpere o masina noua. Este un punct de vedere….ce ar putea fi adus in discutie….zic.

 3. Mihai Cătălin-Constantin

  sunt eliminați intermediarii(samsarii) de vouchere. să sperăm că oamenii modești, proprietari de rable, vor obține un preț corect de la dealerii auto.

 4. daewo

  Cat de dobitoc sa fi ,ca sa-ti cumperi cazan nou in vremurile astea? Aaaaa , daca esti fitos cu mintea-n colturi ,daa , meritaa!!! Muie corporatilor!!!! Desteptati-va , fraierilor….sa moara capitalistii de ciuda!!!!!

 5. luca

  Sunteti penibili.
  Toate ziarele si agentiile de stiri au publicat aceasta stire de mai bine de o saptamana. Ati fost cumva in concediu?

 6. Magda

  Am o masina pt programul rabla , nu cumpar masina noua, cum pot obtine un pret mai bun pe tichet ?

 7. valy

  Am o rabla dar nu vreau sa cumpar o masina noua .cum pot lua banii pe ea???

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)