autovit.ro

Cum funcționează și ce rol are sistemul de control al tracțiunii?

Pentru toate mașinile care se vând acum în Europa este obligatorie montarea sistemului ESP (Electronic Stability Program) în echiparea standard. Acesta încorporează sistemul de control al tracțiunii (Traction Control – TC) care, pe scurt, are rolul a nu permite roților motoare să patineze la accelerare și funcționează invers sistemului ABS, utilizând aceeași senzori ca și acesta.

Practic, sistemul de control al tracțiunii împiedică, în timpul accelerațiilor puternice ca roțile punții motoare să alunce în momentul în care tracțiunea nu mai este optimă. În funcție de amplitudinea efectului de patinarea, sistemul poate reduce viteza roților motoare atât prin tăierea controlată a puterii motorului, cât și prin aplicarea frânelor asupra roților, exact precum în se întâmplă în cazul sistemului ABS. Sistemul are rolul de a împidica crearea unei diferențe de viteză între roțile aceleași punți la accelerații (la un nivel care nu se compară cu un diferențial auto-blocant) și de a maximiza nivelul de tracțiune, superior în momentul în care roata nu patinează.

traction control switchEste controlul tracțiunii mereu util?

Totuși, există și momente în care sistemul de control al tracțiunii nu este deloc util. În momentul în care o mașină rămâne blocată în nisip, zăpadă sau noroi și roțile motoare patinează foarte ușor, sistemul TC efectiv va utiliza frânele sau va tăia puterea motorului, asfel încât roțile motrice aproape că nu se vor învârtii, iar motorul nu va tura deloc. Atunci, este necesară dezactivarea sistemului pentru a permite roților să alunece, lucru pe care majoritatea mașinilor îl permit, atât separat, dar și împreună cu sistemul ESP. Fără dezactivarea sistemului, deblocarea mașinii este aproape imposibilă fără ajutor extern.

Funcționarea sistemului de control al tracțiunii este complet automată, șoferul neavând nimic de făcut, el doar sesizând intervenția sistemului în momentul în care martorul luminos din bord (același cu cel al sistemului ESP) se aprinde și, la unele modele, se aude mai pregnant interveția sistemului de frânare, sunet aproapiat de cel al intervenției sistemului ABS.

 

26 Comentarii

 1. georfe

  buna ziua,am o skoda superb din 2003 si mi sa aprins si mie acest martor de bord ,dar cand sa aprins a inceput sa nu ai mearga rotund si cand o acceleram trepida toata.ar putea fi din cauza acestui martor de bord?va multumesc

 2. george

  buna ziua,am o skoda superb din 2003 si mi sa aprins si mie acest martor de bord ,dar cand sa aprins a inceput sa nu mai mearga rotund si cand o acceleram trepida toata.ar putea fi din cauza acestui martor de bord?va multumesc!

 3. Ionu

  Salut! Am un Golf 4 din 2000 diesel, dupa ce am schimbat senzorul de caldura la apa, la scurt timp dupa ce mi se incalzeste motorul apare la martori bord “Control tractiune” si incepe sa nu mai mearga rotund motorul nici in relanti. Apreciez cateva sugestii, multumesc.

 4. Serban

  Am si eu o intrebare am un land rover freelender si aceiasi problema numi da voie sa merg se aprinde martorul tc unde trebue sa ma duc sal dezactivez

 5. doru

  am un 520 e60 ,ande frig pornes motorul,apare semnul de tratiune si motorul se opreste. Dupa mai multe inerari porneste si nu se mai opreste

 6. Florin

  Salut am un golf 4 și din când in când mi se aprinde acest martor și mi se infraneaza roata fata stânga ( cum ar intra ABS ) Menționez ca doar ce i-am schimbat amortizoarele , frânele is ok ,cauciucuri noi nu știu ce săi mai fac pe tester nu îmi apare nici o eroare!!

 7. Casian Casian

  Unde se află acest buton la Passat 2004?

 8. Eduard

  Salut ! Am si eu un golf iv, până astăzi nu am avut nici o eroare, i-am schimbat discul de ambreiaj si acum îmi stă ESP- ul în nord tot timpul aprins. Are vreo legătură ca mi sa dereglat si unghiul în timpul schimbării ambreiajului? Va rog să mă ajute si pe mine cineva cu un sfat ceva

  • gigi

   Salut! Am un Audi 1,9 TDI fab. 2012 la care mi sa aprins in bord martorul de tractiune ,motorul nu m-ai merge rotund.Poate ma ajuta cineva cu cateva sugestii,multumesc.

  • Vlad

   Salut problema ta poate sa fie ca ai senzori pe frane si ai uitat sa ii conectezi mufa ,sau mufa nu mai face contact cum trebe ,incearca

 9. Iustin

  Am o skoda octavia 1 4×4 si simultan cu acest martor s-a aprins si EPC. Din acel moment masina nu se mai accelereaza mai mult de 1000 rpm. Imi poate soune cineva cum se poate rezolva aceasta problema?

 10. Vlad

  buna ziua am un New beetle 1.6 i din 2005 si mi sa aprins si mie acest martor de bord ,dar cand sa aprins a inceput sa nu ai mearga rotund ca si cum ar merge in 3 pistoan ca si cum o blocheaza ceva o infunda si cand o acceleram trepida toata.ar putea fi din cauza acestui martor de bord? va multumesc

 11. Padure leontin

  Am un golf 4 sa aprins epic in bord si un triunghi inconjurat de o sageta me luat aceleratia am opprit motorul si am.stat 5minute si am continuat ma pote ajuta cineva sami spuna ce are are si un consum ridicat de benzina repet golf 4 1.6 2003

 12. Rad cosmin

  Salut, are ceva dacă merc cu ASR_ul dezactivat?? La bmw 320d 2006

 13. Paul

  Salut, am un land rover freelander si cand ma aflu in mers cate o data se aprinde martorul TC la bord si dupa un timp se stinge,acest lucru se repeta cand sunt cu masina in mers,cunoaste cineva situatia?

 14. rosoiu giorgian

  am un vw passat 2002 si in momentul in care merg cu masina sub 2000 de turatii mi se aprinde martorul in bord mereu control tractiune si imi trepideaza volan bord si schimbator sa scap de el trebuie sa trag pe dreapta sa opresc si sa repornesc motorul dar cand plec dupa loc trebuie sa ii dau repede sa trec peste 2000 de turatii sa nu se aprinda iar sunt cazuri in care trebuie sa merg sub turatie si de aceea mi se aprinde ce trebuie facut o fi vreun cablu pe la roti defect?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)