autovit.ro

Opt răspunsuri la întrebări despre uleiul de mașină și antigel

Deși la prima vedere totul pare simplu, sunt multe întrebări despre uleiurile de mașină care încă nu au răspuns pentru toată lumea. Foarte des auzim că există și nelămuriri despre utilizarea antigelului, așadar, mai jos, vom răspunde pe scurt la câteva întrebări de bază despre uleiul de motor și antigel.

 

Se pot amesteca mărci diferite de ulei?

De principiu, nu este recomandată amestecarea a două tipuri sau mărci diferite de uleiuri. Fiecare marcă de ulei are aditivii săi, care pot fi incompatibili la amestecare. Este recomandat să goliți complet motorul mașinii de uleiul vechi pentru a utiliza un ulei nou.

 

Trebuie să schimb filtrul la fiecare schimb de ulei?

Cu siguranță da! Schimbarea filtrului de ulei este foarte importantă pentru performanțele motorului și pentru protejarea acestuia în timp. Un filtru vechi conține toate impuritățile uleiului vechi, astfel încât va contamina și uleiul proaspăt schimbat. Un filtru de ulei înfundat poate aduce garnituri rupte, un consum mai mare de carburant, ungere insuficientă și poate afecta fiabilitatea motorului pe termen lung. Prețul unui filtru de ulei este prea mic pentru a nu-l schimba la fiecare 15.000 de km.

 

Uleiul păstrat în bidonul original are termen de expirare?

Dacă bidonul nu a fost desfăcut și a fost păstrat în condiții optime de depozitare (temperatură, lumină, umiditate), atunci nu este nicio problemă. Uleiul poate fi utilizat.

 

Motorul s-a obișnuit cu un anumit tip de ulei – fals sau adevărat?

Această afirmație este complet falsă. Un ulei bun protejează motorulul indiferent că este folosit pentru prima dată pentru acel angrenaj. Dacă totuși vrei să scapi de orice urmă a uleiului vechi, există soluții speciale care pot fi utilizate după golirea motorului de ulei, care practic spală baia de ulei.

 

Dealerul de unde am cumpărat mașina îmi spune că trebuie să folosesc doar marca de ulei recomandată de ei.

Această recomandare are, de obicei, o natură economică, pentru ca dealerul să poată vinde un anumit tip de produse. Conform normelor UE, un fabricant sau un dealer auto nu pot impune utilizarea unui anumit tip de ulei. Totuși, este imperativ necesar să respectați specificația pe care producătorul o recomandă pentru motorului mașinii dvs. Dacă nu faceți asta, pot apărea multiple probleme de funcționare.

 

antigel masinaSe poate utiliza apă în loc de antigel?

Este foarte important de știut că antigelul are și proprietăți anticorozive pentru protejare a sistemului de răcire. El asigură buna funcționare a sistemului pentru perioade foarte lungi și, evident, nu îngheață în anotimpul rece. Apa se poate utiliza doar în cazuri de urgență și pentru perioade scurte de timp. Antigelul nu este scump și nu trebuie schimbat des, așadar nu aveți de ce să nu îl utilizați în mod curent.

 

Există urme de ulei în antigel sau invers. Este normal?

În niciun caz. Trebuie să ajungeți de urgență la un mecanic pentru a verifica garnitura de chiulasă. În acest caz, pot apărea probleme grave de funcționare a motorului.

 

Antigelul are rolul doar de a nu îngheța?

Pe lângă capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute, antigelul protejează sistemul de răcire prin proprietățile sale anticorozive. De aceea este recomandată folosirea antigelului și vara deoarece protejează împotriva ruginei și crește temperatura de fierbere a lichidului de răcire. Dacă nivelul lichidului de răcire scade, temperatura motorului poate crește rapid, așa că este necesara verificarea perioadică a nivelului lichidului de răcire și completarea acestuia dacă este necesar.

 

14 Comentarii

 1. Florin

  Se pot amesteca antigelurile de culori diferite? Daca am verde in masina pot sa completez cu roz?

  • Dragos A

   În principiu nu este indicată amestecarea antigelurilor de culori diferite. Dacă este nevoie de completare este de preferat un antigel similar recomandat pentru automobilul respectivă. Dacă antigelul este foarte vechi și culoarea a devenit incertă este recomandată înlocuirea cu totul a acestuia.

 2. Alex

  Un producator auto ar cam putea impune, dar mai bine zis recomanda un anume “tip” de ulei, marca nu o poate impune. Tipul si marca sunt deasemenea doua lucruri diferite, astfel un roducator iti poate impune sau recomanda tipul 5w-40 / 10w-40 etc., dar nu iti va impune sa iei doar marca Mobil/Castrol/etc.

 3. Ovidiu T

  Daca este recomandata schimbarea uleiului pe care il folosesc la 15.000 Km dar nu am facut nici 5000 Km, este obligatorie schimbarea lui dupa un an?

 4. Ahmed E

  Temperatura motorului in perioada calda nu ajunge la 90 de grade, sta la 75-80. Am schimbat termostatul si nu s-a remediat. Poate sa fie de la combinarea a doua tipuri de antigel sau problema sa fie la senzor?

 5. Xela

  La ce perioada trebuie achimabt antigelul?
  In ceea ce priveste uleiul de motor daca untr-un an calendaristic nu rulez km necesari schimbului se recomanda a fi schimbat uleiul indiferent de nr. de kilometri?

  MULTUMESC!

  • Lucian

   Antigelul se schimba la 3 ani. In aceasta perioada, la inceputul iernii, poti sa-l verifici (sunt testere de antigel sau poti apela la un mecanic).
   Uleiul, daca nu ai facut nr. de km necesari, se schimba la 1 an pentru cele “normale” sau la 2 ani ptr cele long-life.
   Oricum, in cazul uleiului eu prefer sa-l schimb anual deoarece un schimb de ulei nu implica costuri prea mari.

 6. Mike

  Pe toate recipientele de antigel pe care le-am văzut se recomandă utilizarea într-o proporție de 40-60% în amestec cu apa demineralizată. În caz contrar, antigelul degradează elementele de etanșare din cauciuc.
  Din răspunsurile de mai sus se înțelege că apa nu trebuie utilizată în niciun caz.

  • Alex

   Da se amesteca cu apa distilata, pentru ca apa potabila contine saruri, calciu si alte minerale care fac depuneri pe instalatie si corodeaza. Apa distilata mai are punctul de fierbere ridicat

 7. Sorin

  Daca momentan am in motor ulei Mobil 1 5W-30 (cu norma VW 504 / 507), si vreau sa il schimb cu un Motul 8100 X-cess 5W-40 cu norma VW 502 / 505, trebuie sa curat si motorul? (engine flush). Sau pot sa il las pe cel existent sa se scurga complet, apoi pun noul ulei? Ma gandesc ca, in motor oricum vor exista urme de la vechiul ulei, si ma gandesc sa nu am probleme ce ar rezulta din “amestecarea” celor doua.

 8. Adrian Balanescu

  Am un Ford focus 2.0 l diesel 2014 ce ulei trebuie folosit și ce marcă recomandati? Vă mulțumesc.

 9. Tudorache

  Orice marca de ulei este buna daca uleiul este schimbat des bineinteles daca se respecta vascozitatea si in mare parte NORMELE API SJ, SN/CF, WV5050 etc, eu am testat si pe cel de Kaufland 10w40 si pot sa spun ca e un ulei ca si celelalte (aspect, culoare, uite gustul nu l-am testat :)) dar a fost ok adica a uns motorul si a functionat in parametri ca si celelalte adica max 5000 km. Parerea mea este ca un ulei bun este un ulei schimbat la timp poate chiar inainte putin. Sunt multi producatori de masini si respectiv trebuie sa fie si multi producatori de consumabile nu ? Sunteti deacord ?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)