autovit.ro

Util: Ce acte sunt necesare pentru a ieși cu mașina din țară?

Este sezonul vacanțelor și deplasarea cu mașina în afara granițelor este una dintre soluțiile ce mai mai întâlnite. Dar uneori se întâmplă ca mașina cu care alegem să mergem în concediu să nu ne aparțină în acte. Poate fi mașina de la firmă, un automobil împrumutat sau închiriat. Ce acte sunt necesare pentru a trece granița?

Dacă automobilul cu care alegem să face deplasarea în concediu către o țară ne aparține, nu avem nevoie de altceva în afară de certificatul de înmatriculare (talon), permisul de conducere și asigurarea obligatorie (RCA). Ce facem însă când mașina aparține firmei la care lucrăm, sau am împrumutat-o de la un prieten. Mulți spun că este necesară o procură notarială sau contract de comodat între proprietar și cel care va conduce mașina. Pentru a clarifica această situație, utilizatorii siteului AvocatNet au solicitat un răspuns oficial de la Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei. În răspunsul primit se specifică că Poliția de Frontieră nu va solicita conducătorului auto nici un fel de act din care să reiasă raportul juridic dintre acesta și proprietarul mijlocului de transport.

Polițiști de frontieră vor solicita celui de la volan permisul de conducere, asigurarea de răspundere civilă și certificatul de înmatriculare al automobilului, cu menținea că va fi verificată și valabilitatea ultimei inspecții tehnice periodice (ITP).

Border_crossing_in_Giurgiu

“La ieșirea din țară sunt aplicabile condițiile privind admiterea vehiculelor în circulație pe drumurile publice, statuate de O.UG. 195/2002 și Convenția asupra circulatiei rutiere, care stabilesc că autoturismele aflate în circulația internațională trebuie să fie înmatriculate, asigurate pentru răspunderea civilă corespunzatoare din punct de vedere tehnic, iar conducatorul auto trebuie să dețină un permis de conducere valabil, corespunzator categoriei respective de vehicul”, precizează Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei.

Atenție, însă, aceste prevederi sunt valabile pentru călătoriile efectuate în cadrul Uniunii Europene. Dacă intenționați să călătoriți cu mașină în țări care nu sunt membre UE, atunci pot apărea condiții specifice. Siteul Ministerului Afacerilor Externe informeză că în cazul intrări cu automobilui în Republica Turcă, de exemplu, este necesară o procură tradusă în limba turcă din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.

21 Comentarii

 1. alexandru

  buna ziua daca am intrat in republica moldova cu un autovehicol european apoi trebuie sa achit si vinieta si cartea verde

 2. Constanta

  Bună am o întrebare ma aflu în romania și vreau sa plec în franta am asigurare valabila pe un am dar foaie cea verde am nu mai contractul pe un am pot circula cu masina în romania și sa pot trece și vama?aștept un răspuns va muktumesc

 3. Crina

  Am un autoturism inscris in Bulgaria. Am asigurare si itp valabile, certificat de inmatriculare. Pot iesi din tara ? Daca nu? Ce acte imi trebuie ? Va multumesc!!

  • Zanfir stefan

   Am o mașina înscrisă pe Bulgaria și vreau sa ma duc in Italia actele sint in regula am procura pe mm meu îmi mai trebuie alte acte aștept un răspuns multumesc

 4. Ionuț

  Bună ziua dacă eu sunt in Italia și vreau săi împrumut mașina personală cu Nr de Romania unui prieten să meargă acasă ce probleme ar fi la vamă ar putea intra in tara dacă eu nu sunt cu el. Mulțumesc

  • Timi

   Buna,
   Azi seara ar trebui sa ne pornim la Ungaria. Suntem in situatia asemanatoare cu masina. Ati primit raspuns la intrebare? Ati fost pana la urma la Ungaria cu masina?

   Multumim.

 5. Costel

  Salut vreau sa plec din anglia dar: 1 masina are asigurare pe firma unui prieten 2. Nu mia venit actele de la dvla(cartea masinii) pot pleca cu ea??

 6. sutu claudiu

  Buna seara. Am cumparat in data de 15.03.2017 , o masina inmatriculata in ROMANIA , dar am reusit sa o trec doar la primaria IASI pe numele meu pentru plata impozitelor.
  La politie nu am reusit sa o trec pe numele meu cu aglomeratia asta.
  Mentionez ca are valabile rca , itp , rovinieta.
  Întrebarea este daca pot iesi cu masina in Ungaria in aceste conditii? Multumesc.

 7. Stama Violeta

  Buna ziua.Am masina pe firma soțului și vreau să ies luna aceasta în Grecia .Vreau sa stiu ce acte îmi trebuie.Multumesc

 8. NEDEA CRISTIAN

  Buna ziua in August vreau sa plec in MACEDONIA cu masina firmei si nu stiu ce acte imi trebuiesc la vama lor .PROCURA LEGALIZATA sau IMPUTERNICIRE DE LA FIRMA .Va multunesc pentru ajutor

 9. artur

  Buna masina masina ai inscrisa pe mine da asigurea ii pe prietenu meu potzi sa treci vama

 10. Mugur

  Pot trece vama 4 adulti și2 copii intrun auto cu 5 locuri multumesc

 11. Catina

  Buna ziua, vreau sa aduc autoturizmul pe platforma din romania in spania, ce acte sunt necesare?

 12. Stefanache

  Buna seara sunt in anglia si vreau sa ma pornesc spre romania pot trece vama cu masina daca am doar contract de vanzare cumparare ??
  multumesc.

 13. Gabi

  Sal am o masina inscrisa pe bulgari si itp pe romania oare pot sa trec la vama

 14. Ion

  Buna ziua, am dubla cetatenie si detin permis de conducere MD dar la trecerea frontierei prezint buletinul RO, este obligatoriu sa detin si permisul de conducere RO?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)