autovit.ro

Asigurarea auto de tip RCA se va scumpi cu 15% din 2016

Anul viitor va aduce o nouă scumpire a polițelor de asigurare RCA, firmele din domeniu anunțând că tarifele vor crește cu 15%. Creșterea tarifelor este cauzată de falimentul societății Astra, dar și de noile reglementări europene din domeniu.

Asigurările auto de tip RCA vor fi mai scumpe începând cu luna ianuarie a anului 2016. Tarifele vor crește cu până la 15 procente, responsabile pentru această creștere fiind noile reglementări europene din domeniu, dar și falimentul societății de asigurare Astra. Reprezentanții companiilor de asigurări estimează că creșterea tarifului va fi făcută în mai multe etape.

asigurare-rca

Un prim motiv pentru creșterea prețurilor la polițele RCA este falimentul companiei de asigurări Astra, aceasta având 1.8 milioane de clienți care vor căuta un nou asigurator. Apoi, noile reglementări europene care caută reducerea fraudelor au propria contribuție la majorarea tarifelor. Practic, companiile de asigurări vor fi nevoite să își majoreze capitalul, iar acest lucru se va reflecta în prețul polițelor de asigurare.

Conform noilor norme, în momentul emiterii poliței RCA, asiguratorul se va putea conecta la o bază de date a Registrului Auto Român pentru a verifica datele declarate de client. Astfel se pot evita fraudele ce se comit prin declararea unei capacități cilindrice diminuate sau a unei mase totale mai mică față de cea reală.

Un comentariu

  1. goe

    taxele in Romania, si mai ales RCA sunt construite pe principii aiurea. Ce legatura are capacitatea cilindrica cu gradul de a face accident? Incarcand sa gasim o legatura apare la PUTEREA (folosita in restul lumii ca si referinta – nu discutam de China), sau cuplul. Dar puterea NU este direct proportionala cu CILINDREEA, de fapt nici macar cuplul. Si apare problema unde incadram masinile hibride sau electrice. Pentru ca o buburuza electrica are 1.5 tone, iar legile mecanicii invatate la fizica se aplica tot asa. Revenind la RCA, sistemul bonus-malus a plecat de la premisa gresita a EVENIMENTULUI. Ori daca reusesti de 2 ori sa te strecori cu greu prin parcarile supraaglomerate si reusesti sa zgarii 2 portiere ale unor masini parcate poate neregulamentar, NU te fac mai periculos ca si clasa de risc cu un pusti teribilist care reuseste sa faca zob 3 masini stationate. Eventual ele pot costa 100k fiecare, daca e sa ne gandim la costurile asiguratorului pentru despagubirea proprietarilor. Totusi calculul RCA nu depinde decat de numarul de evenimente. Chiar si cadenta lor e una neasteptata. Adica daca faci cate o boacana pe an e mai nasol decat daca faci 2-3, iar apoi te cumintesti (sau stai frumos in spital si te recuperezi, sau nu mai gasesti fraieri sa-ti imprumute masina). Ultimul punct: RCA pe numele persoanelor care nu conduc. Nu e normal ca sa nu ramana despagubirile si legate de masina, nu doar de proprietari. Nu e normal sa poti tine masina pe o alta persoana (eventual dintr-o categorie cu risc mai scazut – care ar trebui resetat odata ce apar accidente pe numele sau proprietatile ei), iar pe tine ca si faptas sa nu te urmareasca deloc treaba asta. Ce, bunicute teribiliste nu exista? sau daca esti suficient de avut cat sa ai sofer, inseamna sa platesti mai putin ca tu nu ai condus nicodata?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)