autovit.ro

La ce trebuie să fii atent când cumperi o mașină second-hand

Cumpărarea unei mașini rulate implică o serie de teste și cunoștințe pentru a putea face alegerea corectă. Totuși, în prima fază, pentru a intra pe lista scurtă, o mașină poate fi analizată rapid, prin prisma câtorva indicii vizibile cu ochiul liber sau prin simple întrebări adresate celui care o vinde. Iată, mai jos, câteva dintre acestea.

 

 1. Verifică fiecare element de caroserie pentru a vedea dacă a fost revopsit. Variațiile de culoare dintre un element vopsit din fabrică și unul revopsit se pot vedea în lumina soarelui, din diferite unghiuri de vizualizare. Un element revopsit poate însemna mai mult decât reparația unei simple zgârieturi. El poate însemna un accident cu implicații la nivel mecanic. Dacă observi diferențe întreabă proprietarul despre ce e vorba.
 1. Verifică anvelopele. Dacă sunt uzate neuniform, unghiul de fugă poate fi incorect, cu posibilitatea ca mașina să aibă probleme la trenul de rulare. Un accident poate cauza o astfel de problemă. Dacă anvelopele sunt uzate excesiv, dar uniform este doar un semn de utilizare prelungită. În acest caz, ține cont de prețul unui set nou de anvelope. De asemenea, nu uita să verifici roata de rezervă, dar și să întrebi despre existența unui set suplimentar de anvelope de vară/iarnă.
 1. Verifică fiecare sistem al mașinii. Nu lasa nimic la voia întâmplării. Verifică geamurile electrice, scaunele încălzite, sistemul de climatizare, sistemul multimedia sau orice alt sistem cu care este echipată mașina. Orice reparație la sistemele importante poate avea repercusiuni majore asupra bugetului ulterior achiziției.

masina rulata

 1. Verifică sistemul de iluminare. Un bec nu pare o mare investiție, însă noile sisteme de iluminare cu xenon sau LED sunt extrem de scumpe în situația în care trebuie înlocuite elemente ale acestora. Așadar, verifică fiecare lumină cu care este prevăzută mașina.
 1. Verifică modul în care se închid ușile, capota și hayonul. Este important ca acestea să se închidă cu ușurință și să fie corect aliniate cu caroseria mașinii. În caz contrar, există riscul ca mașina să fi fost implicată într-un accident.

 

Acestea sunt doar câteva sfaturi simple care pot da un verdict inițial despre starea mașinii. Doar dacă situația este pozitivă după parcurgerea acestor puncte, atunci se poate trece la un test-drive sau la o verificare în service, care implică alocarea unui buget.

3 Comentarii

 1. Dan

  Niste sfaturi foarte utile pe care orice cumparator de masina second ar trebui sa le aiba in vedere. Totusi acestia ar trebui sa fie atenti la vanzatori care cumpara masini din Germania si le vand aici. Acele masini pot avea defectiuni care au trecut neobservate de insusi vanzator.

 2. Mihai

  Utila ar fi si o verificare a istoricului de incidente si furt pe https://inspectorauto.ro .

 3. Ion

  Pe bune ?! Doar atat ? un rahat de articol …pai verificarile astea le faci cand pleci cu masina la un drum mai lung …nu cand cumperi alta masina. Penibil !!!!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)