autovit.ro

Timbrul de mediu devine ilegal – statul trebuie să returneze sumele plătite

În data de 9 iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis o decizie prin care obligă statul român să restituie timbrul de mediu, care trebuie plătit la cote diferite pentru mașinile noi și second-hand. Acesta a intrat în vigoare în 2013 și a înlocuit vechea taxă de mediu, declarată și ea ilegală. Astfel, în acest moment, statul român este obligat să restituie sumele pentru timbrul de mediu către toți cei care l-au plătit din 2013 încoace.

Istoria taxei auto a început în anul 2006, sub denumirea de taxa specială pentru autovehicule, cu ocazia primei înmatriculări. Aceasta a fost aplicată începând cu 1 ianuarie 2007. Apoi, aceasta s-a transformat în taxa de poluare pentru autovehicule (OUG. 50/2008), iar în 2012 într-o nouă taxă, plătibilă și de cei care, în anumite condiții, își înscriau mașina rulată în România.

Prin decizia dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ultima taxă din această epopee devine și ea ilegală. Decizia CJUE este motivată, în principal, de două discriminări pe care le crează timbrul de mediu. Prima dintre ele se referă la scutirea pentru mașinile pentru care s-a plătit o taxă auto anterior, iar cea de-a doua la faptul că pentru mașinile second hand aflate pe piață, timbrul se datorează la vânzare.

Pentru că noua decizie crează un deficit bugetar uriaș pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanții acestuia au reacționat destul de rapid și au anunțat constituirea unui grup de lucru, care să analizeze cele întâmplate, dar să stabilească și pașii care trebuie urmați acestei situații.

timbrul de mediu

 

„Având în vedere aceste aspecte, MMAP a constituit, deja, un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislației existente, în concordanță cu reglementările naționale și europene în vigoare. Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislației, propuse și aflate în dezbatere în Parlamentul României. După identificarea și implementarea soluției optime, care să respecte principiul ”poluatorul plătește”, MMAP împreună cu partenerii guvernamentali (MFP, ANAF, MDRAP etc.) va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013”, se arată în comunicatul MMAP.

Din cauza trecerii în ilegalitate a timbrului de mediu, Guvernul trebuie să găsească noi surse de finanțare pentru programele de protecție a mediului impuse de către Uniunea Europeană, acoperite acum din această taxă. Chiar dacă statul român va face apel la această decizie, este de așteptat ca decizia să rămână în picioare. Este interesant și faptul că există numeroase instanțe românești care deja au decis restituirea timbrului de mediu, din diferite motive.

15 Comentarii

 1. Vanga

  Vreau bani inapoi sarlataniloe

 2. Marius

  Buna ziua…sa inteleg ca daca vreau sa inmatriculez o masina nu voi mai platii taxa?

 3. Vali

  Ce este de facut daca avem de recuperat aceasta taxa, eu anul trecut mi-am inmatriculat masina pe numele meu dupa ce s-a terminat leasing-ul. Va multumesc.

 4. gabigbr

  deci pana la urma,o sa se mai plateasca taxa de inmatriculare la masinile second hand sau noi?

 5. mihai

  “În data de 9 iulie…” … adica in viitor ! super!

 6. Dragos A

  Până când statul va anunța oficial desființarea timbrului de mediu, taxa va fi platită în continuare. Dar va exista o reacție oficială cât mai curând, ce mai probabil. Tot atunci vom afla și cum vor putea fi recuperate sumele plătite.

  • Alex

   De fapt UE controlata de banci vrea sa taxeze toate autovehiculele,in toamna,inclusiv cele inmatriculate inainte de 2007 si NE VA BAGA ALTA TAXA IN BENZINA PLUS IN ROVIGNETA IN FUNCTIE DE NORMA DE POLUARE,se va da lunar de toti,incepand de la 20 de euro in sus,adica aprox 85 de lei!! ASTA E NOUA MAGARIE!!

 7. Geo

  Ne mai pomenit numa în România vezi asa ceva.

 8. Gabi

  Sa inteleg ca daca am o masina din 2006 pe care am luat-o prin contract de comodat pentru a nu plati timbrul de mediu o sa o pot trece pe numele meu ?
  Ma poate ajuta cineva ? Multumesc .

 9. Daniel

  Si daca am vândut masina la care am plătit taxa o mai pot recupera sau ….?

 10. Emil

  Am înscris un passat în 2003 și azi 15 06 2016 mi s-a impus o taxa de fum de 470 € adică 2200 lei. Așa ca nu o pot vinde și mă îngrop cu ea ca așa vrea ANAFUL românesc.

 11. Nicu

  Taxa este in vigoare. Nu a fost abrogata de nimeni, deci se pmateste in continuare ! Nu va agitati dragi conationali, nemernici pe care iati votat nu pierde ocazia de a va fura si talharii pe fata. De ani de zile prefera sa faca maciuca mare bulgarilor. Maine de mergeti sa inmatriculati o masina va trebuii sa prezentati chitanta ca ati platit. Nu prezintati chitanta nu inmatriculati. Fugim la vecinii bulgari. Care au mai mult de 1 milion de masini care nu circula in bulgaria

 12. Nicu

  Doamne cat imi doresc ca peste noapte sa fie macelariti si copii lor dusi la noul canal. Bine le facea Ficior.dei maltrata prin puscarie. Exact asa merita astia acum de batjocoresc si umilesc poporul roman. As trage cu tunul in parlamentari si ministri pana teava sar inrosii si fleosaii.. Mama lor de jigodii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)