autovit.ro

Nu uita să îți pregătești mașina pentru iarnă

Am vorbit în repetate rânduri despre cât de important este să-ți pregătești mașina pentru iarnă și am oferit sfaturi despre ceea ce trebuie să faci. Însă, niciodată nu ești prea bine pregătit pentru iarnă, astfel încât orice sfat util este valoros. De aceea, subliniem că pregătirea mașinii pentru iarnă are un rol extrem de important. Iată câteva sfaturi pe care nu toată lumea le are în vedere.

 1. Curăță extrem de bine frunzele de sub ștergătoare. Materia organică de orice fel se va descompune în timp și are proprietatea de a reține umiditate. Asta se traduce prin apă rămasă în canalele de evacuare, ceea ce poate provoca urme de coroziune în timp.
 2. Montează jante mai mici, cu anvelope înguste. Știm că orice mașină arată mai bine cu anvelope mari și jante late, dar păstrează acest aspect pentru vară. Iarna este mult mai util să ai jante mai mici pentru un confort mai bun, dar și anvelope mai înguste, pentru o mai bună aderență pe zăpadă.
 3. Nu ignora ștergătoarele de calitate. Pe timp de iarnă nu avem doar apa care trebuie evacuată de pe parbriz, ci și zăpadă sau gheață. De aceea, un set de ștergătoare de calitate sunt necesare pentru o vizibilitate bună.
 4. Ajută acumulatorul. Când temperatura scade, acumulatorul mașinii este supus unei presiuni foarte mari. De aceea, nu uita să cureți bornele de la baterie și să nu mergi inutil pe distanțe foarte scurte cu consumatorii importanți porniți. Asta va scurta perioada de viața a bateriei.

porsche-911-winter-driving

 1. Verifică regulat presiunea din anvelope. Ai montat anvelopele de iarnă? Foarte bine, însă nu este cazul să ignori presiunea din anvelope. Astfel vei evita uzura inutilă și vei avea garanția unor performanțe optime, mai ales că iarna aderența anvelopelor este greu pusă la încercare.
 2. Ține o trusă de supraviețuire în mașină. Nu se știe niciodată când poți rămâne blocat pe timp de iarnă în zone greu accesibile, în frig și fără acces la utilități. De aceea, pe timp de iarnă, ține în mașină un acumulator suplimentar pentru telefon (pe care să-l reîncarci regulat), lanternă, mănuși foarte groase, un fluier și chiar câteva ciocolate. Poate părea exagerat, dar micile detalii pot face diferența dintre viață și moarte.
 3. Oferă farurilor un polish. În timp, farurile se mătuiesc și nu mai permit trecerea luminii ca atunci când sunt noi. De aceea, un polish este recomandat, în special înainte de iarnă, când vizibilitatea este esențială.

5 Comentarii

 1. Victor

  Bornele de la baterie NU SE CURATA!!! Este indicat acest fapt in cartile de intretinere la mai multe modele!!! …Decat poate daca ai Dacia 1300 sau ceva similar. Nu mai postati aberatii pe site !!! Se risca scurt circuit, se pierde memoria la radio (daca nu ai codul de deblocare ai ramas fara radio), setari scaune electrice/oglinzi/geamuri, clapeta de acceleratie la modelele japoneze o ia razna si trebuie re-calibrata etc. NU MAI POSTATI tampenii DACA NU STITI DESPRE CE ESTE VORBA !!!

  • Dragos A

   Este doar parerea dvs. Bornele de la baterie oxideaza, iar iarna asta este una dintre problemele principale pentru pornirile greoaie. Nicio mașina nu are probleme atunci când i se deconecteaza acumulatorul, doar ca se pierd datele de la consumul inregistrat de computerul de bord.

 2. George

  ….decat sa scrieti aiureli care sunt valabile si vara mai bine reamintiti oamenilor sa puna lichid de parbriz pentru temperaturi joase !

  • Dragos A

   Avem numeroase articole in care am detaliat pe larg despre tot ce e nevoie sa stii atunci cand vine iarna. Ce am scris mai sus sunt doar cateva lucruri ajutatoare de care lumea uita atunci cand vine anotimpul rece.

 3. Sorin I.

  cel mai important este sa ai lichid de parbriz si sa nu-ti inghete pompa de acolo ca costa o gramada de bani.cu oxidarea la baterie nu am intalnit niciodata probleme in cei peste 25 de ani de cand conduc masini(poate masa de la caroserie vreti sa ziceti ca poate sa oxideze).oricum nu e bine sa se umble la borne,eu am ramas fara radio la un opel zafira ca nu mai aveam codul de securitate.am dat 100ron ca sa-l deblochez.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)