autovit.ro

Permisul auto va fi eliberat doar celor care au absolvit 11 clase

Guvernul pregătește un act normativ prin care vrea să intoducă o serie de măsuri ce vizează scăderea numărului de accidente din România și implicit al deceselor care au loc. Planul este ca după introducerea acestor măsuri să existe rezultate peste 3 ani. Poate cea mai importantă modificare a legii constă în faptul că permisul de conducere nu va mai fi acordat persoanelor care nu au absolvit clasa a 11-a.

 

Măsura este una absolut normală, fiind destul de logică deducția că dacă nu ai putut promova clasa a 11-a nu poți învața legislația necesară trecerii examenului scris pentru obținerea permisului de conducere. Actul normativ are și rolul de a schimba actuala legislație rutieră pentru a alinia prevederile importante cu cele ale Uniunii Europene, dar și cu cele ale unui document ce își propune măsuri comune la nivel de bloc european pentru reducerea accidentelor. Acesta vizează intervalul de timp 2011-2020 și are ca obiectiv reducerea la jumătate a numărului de decese cauzate de accidentele rutiere. Măsurile prevăzute în actul normativ sunt menite să contribuie la ridicare siguranței rutiere și la reducerea numărului de accidente.

Din momentul în care Guvernul va schimba legislația, cine nu a absolvit 11 clase nu se va mai putea înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere. Prin această restricție, Guvernul vrea să se asigure că cine se află la volan are capacitatea intelectuală de a învăța regulile de circulație și de a analiza în trafic indicatoarele rutiere. O altă măsură menită să crească siguranța la volan este obligativitatea de a se efectua verificări medicale amănunțite pentru șoferii trecuți de o anumită vârstă. Aceștia trebuie să fie declarați apți pentru a putea conduce un vehicul, în baza unui control special.

accident auto

Automobilele implicate în accidente au nevoie de o inspecție de siguranță

O altă prevedere regăsită în actul normativ este introducerea unei inspecții de siguranță oricărui autovehicul implicat într-un accident. Acesta măsură este extrem de bine venită în contextul în care reparațiile unor mașini grav avariate sunt făcute în condiții dubioase, astfel încât este pusă în pericol siguranța în trafic a celui care conduce mașina, dar și a altor participanți la trafic.

4 Comentarii

 1. costel

  daca ar renunta la taxa de inmatriculare aberanta nu am sta cu masinile neinscrise in fata casei sa ne uitam la cele 14 airbaguri care le are,abs esp si alte sisteme de siguranta.Probabil ar fi mai putine victime pe sosele chiar daca conducatorul auto are doar opt clase.

  • Criss

   degeaba are 14 airbaguri……tot mori…si la viteze mici,gen 70 km/h,mai rau iti face airbag-ul….esp te incurca rau de tot….abs-ul este singurul sistem de siguranta care merita 100%….ah da…si airbag-ul cortina….

 2. stefan

  Ar trebui eliberat permis doar celor peste 20.

 3. Cristian

  Minunat ! O decizie made in Romania ! Si cu cei care au facultati dar nu au aptitudini pentru a conduce cum ramane???? Vedem pe strada zi de zi asa ceva ! Adicatelea, cei fara unspe’ clase nu pot invata legislatia dar pot fi asi pe strada,iar cei cu muuuuuuulta scoala pot invata legislatia insa pot fi incompatibili cu sofatul. Ce ar fi oare daca ati face astfel incat scoala de soferi sa fie ca acum 20 de ani,cand invatai pentru examen de parca aveam testare la facultate? Adica sa nu mai scoatem soferi pe banda rulanta doar pentru faptul ca ” masina este o necesitate”. Ce e mai important pentru voi legiuitorii ? Sa circuli avand scoala sau sa ai aptitudini pentru a conduce? Cunosc soferi care nu au nici macar 10 clase dar care pot da clasa majoritatii ! Si nu numai la condus ci si la mecanica. Dar deja suntem obisnuiti de multi ani cu asemenea initiative geniale venite din partea unor incapabili care ocupa functiile respective stim noi cum. Pana nu veti disparea voi domnilor din scaunele unde ati fost investiti din alte motive decat cele ce privesc capacitatea voastra intelectuala,toate initiativele voastre legislative vor fi ca si voi…de toata jena !

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)