autovit.ro

Registrul Auto Român ar putea introduce ITP-ul anual pentru automobilele mai vechi de 12 ani

Conform Capital.ro, Registrul Auto Român ar putea introduce în viitorul apropiat inspecții tehnice periodice anuale pentru automobilele mai vechi de 12 ani.

Creșterea accelerată a înmatriculărilor de automobile second-hand este o realitate după eliminarea timbrului de mediu la 1 februarie. Aproape 130.000 de automobile rulate au fost înmatriculate, de șase ori mai multe față de mașinile noi înmatriculate în aceeași perioadă.

Ca urmare, vârsta parcului auto național a crescut la 10,5 ani față de 8,7 ani cât era cu un an în urmă. În aceste condiții oficialii Registrului Auto Român spun, conform Capital, că inspecția tehnică periodică (ITP) va trebui efectuată în fiecare an pentru automobilele mai vechi de 12 ani. În acest moment, toate automobilele au obligația de a efectua inspecția tehnică periodică la doi ani.

RAR

“În actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, Registrul Auto Român intenţionează să propună ca măsură de majorare a siguranţei rutiere creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a precizat George Dincă, directorul general al RAR.

Conform RAR, măsura este justificată de creșterea înmatriculărilor pentru automobile cu norme de poluare Euro 2 (automobile fabricate până în anul 2000), acestea înregistrând o creștere de 107% în primele trei luni ale anului. Mașinile ce respectă norma Euro 3 (fabricate între 2001 și 2005) au crescut cu 57%, iar pentru automobilele Euro 4 creșterea a fost de 69%. În ceea ce privește mașinile fabricate după 2011, mașini cu normă de poluare Euro 5 și 6, creșterea a fost de doar 15%.

2 Comentarii

 1. Marmin

  Masura este justificata pentru masinile care au foarte multi km la bord si sunt foarte poluante.
  Eu am un Suzuki SX4 din 2008, care are 35 000 km in 9 ani, probabil in 12 voi face 50 000 km.
  De ce sa fac revizia din an in an cu o masina care are 50 000 km , domnilor de la RAR ? Si sunt destui in aceasta situatie.
  Ar fi indicat sa tineti cont si de acest aspect si sa gasiti altfel de conditii si masuri !!

 2. Aurel

  Dacă mașinile noi cumpărate din țară și au 12 ani, au sub 100.000 km. reali efectuați, sunt considerate tot second- hand. Chiar și în această situație trebuie efectuat ITP-ul anual. Nu mi se pare corect.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)