autovit.ro

Cum să protejezi acumulatorul și alternatorul mașinii pe vreme rece?

Iarna încă nu și-a intrat pe deplin în drepturi, zăpezile aproape că au lipsit, iar temperaturile joase s-au înregistrat doar în zonele muntoase. Cu toate acestea, după trecerea toamnei, stresul provocat de temperaturile mici începe să se resimtă asupra performanțelor acumulatorului. Pentru a-l proteja este bine să respectați câteva reguli simple, acestea fiind utile și pentru protecția alternatorului.

 

De ce acumulatorul dă semne de oboseală în fiecare iarnă? Este simplu. Un exemplu bun în acest sens este următorul – atunci când temperatura scade la -20 de grade, performanțele unui acumulator perfect încărcat ajung la 50%. Dacă ne raportăm la acumulatoare încărcate doar parțial și vechi avem și răspunsul.

Dacă știți că aveți un acumulator bun, puteți să-l protejați pe timp de iarnă și chiar să-i prelungiți viața prin respectarea câtorva reguli simple. Deși este destul de dificil de respectat uneori, cea mai nocivă acțiune pentru un acumulator este utilizarea mașinii pe distanțe scurte. Astfel, acesta nu are timp să se reîncarce și pune presiune și pe funcționarea alternatorului.  Acțiunea negativă este amplificată și dacă, pe aceste drumuri scurte, sunt utilizați intens consumatori electrici majori, cum ar fi scaunele încălzite, luneta încălzită sau ventilația pe treptele superioare. Nu e plăcut să circuli fără acestea pe temperaturi scăzute, dar trebuie să te gândești și la uzura pe care o atribui acumulatorului. Ce e de făcut? Nu prea poți face multe, dar poți evita utilizarea mașinii repetat pe distanțe scurte.

Alt aspect important este că un contact imperfect va scădea sensibil eficiența încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va uza atât acumulatorul, cât și alternatorului mașinii. Așadar, curățați regulat bornele cu ajutorul unui glaspapir.

La fel de important este să deconectezi borna negativă a acumulatorului mașinii atunci când știi că nu vei circula pentru o perioadă mai lungă de timp. De principiu, acesta trebuie să fie mai mare de două săptămâni. Ai grijă să depărtezi borna negativă pentru a fi sigur că nu atinge nimic.

Este important de știut că un acumulator de calitate foarte bună rezistă maximum 4-5 ani, însă sunt cazuri când cea de-a treia iarnă îi va pune probleme serioase, mai ales dacă temperaturile scad cu mult în zona negativă. În momentul în care motorul mașinii tale pornește mai greu, cu semne clare că este de vină acumulatorul, trebuie să te aștepți că în orice moment acesta va ceda. Este mai bine să-l schimbi din timp, pentru a evita imposibilitatea de a te deplasa cu mașina atunci când ai nevoie. Totuși, dacă mașina nu mai pornește, este bine să știi că există firme specializate care se deplasează la domiciliul tău pentru a înlocui acumulatorul cu unul nou.

 

 

3 Comentarii

 1. Mihai

  Buna seara
  Am un renault clio symbol 2006 benzina si are o problema .Cand începe sa scada temperatura radio cd_ul nu mai porneste iar dupa cateva zile bateria e descarcata si nu mai porneste masina.De aceia in fiecare saptamana trebuie sa incarc bateri macar o data in functie de temperatura.Poate fi oare casetofonul in scurt?Poate imi dati un sfat ca la câți meseriași am fost nici unul nu ia dat de capat.Multumesc anticipat.

  • lcys

   Mihai ar fi bine ca cineva sa ti masoare consumul cand masina este oprit. Ideal dupa ce sta cam 30 minute. Daca ai un consum mai mare de 30 miliamperi stii de ce se descarca masina. Si bineinteles trebuie gasit si consumatorul. Eu prima data as deconecta consumatorii care au fost puse ulterior pe masina.. Sper ca te am ajutat.

 2. maria chitu

  Buna ziua.
  am un RENAULT sYMBOL CUMPARAT IN 2006 SI NU VREA SA PORNEASCA DIMINEATA LA PRIMA CHEIE. ASTEPT, DAU ,APAS PE ACCEL.LA MAXIM SI LA A SAPTEA, OPTA CHEIE SI APASARE PORNESTE CU UN FRIT DE RATEU. SFATUITI MA. MULTUMESC.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)