autovit.ro

Proiect de lege adoptat de Parlament – radarele instalate pe mașini neinscripționate sunt interzise

Unul dintre cele mai controversate proiecte de lege care vizează șoferii din trafic se apropie de intrarea în vigoare. Deja trecut de Senat în luna martie, acesta a fost adoptat în Parlament, la nivel de Comisie și urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

 

Discuțiile pe această temă nu sunt noi și mereu au existat argumente pro și contra pentru o astfel de lege, care să interzică utilizarea radarelor montate pe mașini neinscripționate. În favoarea celor care cred că interzicerea lor este necesară au stat argumente precum faptul că aceste mașini nu previn accidentele rutiere și sunt mai mult un pericol deoarece șoferii le văd târziu, frânează brusc și pot provoca incidente în trafic. Tabăra opusă arată exemplele din alte țări, unde aparatele radar sunt mereu camuflate, iar mașinile neinscripționate utilizează astfel de dispozitive în trafic.

Indiferent de aceste argumente, legea urmează (cel mai probabil) să se schimbe. Dacă în acest moment nu există nicio interdicție la acest capitol, dacă legea va trece de votul din Camera Deputaților, radarele nu vor mai putea fi montate pe mașini neinscripționate și nici nu vor mai putea fi conduse de polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisurile distinctive ale Poliției Rutiere.

Mai mult, legea vizează și utilizarea radarelor de tip pistol, destinate măsurării vitezei. Acestea nu pot fi utilizate la o distanță mai mare de 10 metri de o mașină inscripționată a Poliției și trebuie operate de polițiști în uniformă.

Constatarea contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză va fi numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatate a contravenției.

Procesul-verbal va putea fi încheiat și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori. Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.

Potrivit expunerii de motive a inițiatorilor, “mare parte dintre lucrătorii de poliție rutieră sunt constrânși, pe linie ierarhică, să colecteze, în termene bine definite, săptămânal sau lunar, așa numitele norme de amenzi. Pentru a-și realiza normele de amenzi, agenții constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile (așa numitele pistoale laser) instalate pe autovehicule fără însemnele poliției rutiere, în zone unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere. Mai mult, chiar lucrătorii de poliție constatatori, în cele mai multe situații nu poartă, așa cum propriu statut îi obligă, uniforma de polițist, cu înscrisurile și însemnele respective. De asemenea, mare parte a autovehiculelor utilizate în constatarea contravențiilor nu poartă înscrisurile și însemnele distinctive. Urmare a acestei stări de fapt, lucrătorii poliției rutiere se concentrează, în cea mai mare parte a acțiunilor lor pe activitățile de constatare și aplicare de sancțiuni și minimizează sau chiar nu întreprind în nici un fel acțiuni de prevenție a producerii evenimentelor rutiere nedorite.”

20 Comentarii

 1. Constantin

  Asta trebuie mai de mult

 2. Sas

  Am lucrat 33 ani în cadrul polititiei române, niciodată nu am auzit vreun șef sa spună ca trebuie sa dau un nr de amenzi sau o anumita valoare de bani, spuneți baliverne doar sa va aflați în treabă! Rușinicaaaa

  • Al Gore

   Chiar dacă ai auzit… de ce ai recunoaşte acum???… iar faptul că ai lucrat arată că a fost cu ceva timp în urmă… acum este alta situaţia… foame mare!!!… bugetul este gol!… deci rușinica nu este valabilă!!!

  • Cristian Stoicescu

   Nu vreau sa va zic ceva jignitor dar cred ca ati ” uitat ” . Cunosc bine sistemul . Acum depinde si unde ati lucrat in cei 33 de ani .
   Dar eu propun folosirea mașinilor ne inscripționate in trafic cu o cameră. Acolo se intampla cele mai multe contravenții. Cand ști că in masina din fata poate fi un politist te gândești de două ori înainte să depășești pe banda continuă, spre exemplu .

  • Bush

   Nu e adevarat..! Si eu am lucrat….si da, ni se cereau constatari cat mai multe, amenzi cat mai multe si AN.uri cat mai putine. Aproape ca nu era sedinta in care sa nu se bata apropouri pe tema asta…..!….la zona IJL.ului -Dolj ma refer…..

 3. Virgil

  A cazut legea, cum era si normal…

 4. Cicero

  Foarte bine in sfârșit poate nu mai stau la panda ăștia nu erau polițiști ci pandari

 5. Dacian

  Imi este greu sa inteleg, de ce ne gandim intodeauna la cel care incalca legea si nu la cei pusi in pericol de ei?
  Mai bine dai 100 de amenzi si eviti in accident cu victime !
  Amenzile ar trebui marite, in unele cazuri exponential, radarele suplimentate, montarea in orase si autostrazi a radarelor fixe, drone la supravegherea din aer a zonelor sensibile, si alte masuri, care sa DESCURAJEZE incalcarea legilor !

  • George

   Foarte adevărat ce spui tu. Așa ar trebui făcut, dar adăugăm acest „trebuie” după restul de necesități din infrastructură. Nu putem avea cerințe de acest fel până nu se oferă ceva în schimb. Cât despre drone nu cred că are rost să discutăm. Trezește-te la realitate, închide NFS-ul și uită-te puțin pe șoselele patriei unde principalele drumuri de tranzit au o singură bandă pe sens, trec prin localități care sunt una după alta, la unele mai lipsesc și semnele de circulație plus treceri de pietoni nesemnalizate etc… Ipotetic vorbind, dacă tu conduci prin localitate și te apropii de o trecere de pietoni semnalizată doar printr-un indicator (fără marcaj) care stă ascuns după crengile unui copac și nu acorzi prioritate pietonului pentru că NU ai văzut semnul din timp ca să reduci viteza iar domnul polițist sare dintr-un logan roșu neinscripționat cu folii pe toate gemurile laterale, te oprește și te lasă fără permis, cel mai probabil tu vei lua poziția ghiocelului, îți vei recunoaște vina și vei afirma că „Mai bine dai 100 de amenzi si eviti in accident cu victime !”.

 6. catalin corneliu

  Corecta expunerea de motive de la final. Nu trebuie sa mai existe ~vanatoare~ pe sosele. Radarul trebuie sa fie un mijloc de prevenire, de constrangere a soferilor de a circula cu viteza redusa in zone cu risc de accidente. Trebuie accentuat rolul politiei rutiere de prevenire, indrumare si fluidizare a traficului.

 7. sandu

  …este chiar un lucru pe care-l asteptam…

 8. iorgu

  politia ar trebui sa se ocupe de hoti si criminali nu sa stea la panda sa ne vaneze ca pe niste animale !! sunt atate cazuri de crima si de talharii nerezolvate iar ei stau la vanatoare?? nu sunt buni la nimic politistii din ziua de azi !!

 9. Mărgărit Fernand

  Adică prin modificarea legii, ”beizadeaua ” de 19 ani cu BMW, Audi, etc trebuie să vadă polițistul ca după ce a trecut de el să meargă cu peste 200 km/h și să ne omoare! Bravo! Asta da, lege!

 10. Alin Puscas

  Doar cei care nu respectă legea isi doresc toate ineptiile astea.

 11. Grigor Stelian Ovidiu

  Intru-totul de acord cu viitoarea lege , daca vor sa ne comportam corect in trafic , asa cum ar fi normal de altfel , si ei trebuie sa se poarte corect , cu uniforme , cu masini inscriptionate , cu aparate certificate pentru masuratori si ce mai scrie acolo .

 12. Bogdan

  Sub pretextul respectarii legii si luptei anticoruptie, Romania va deveni usor usor o tara politieneasca. Neinscriptionarea radarelor este o particica din acest stat politienesc. Prin urmare interzicerea lor este ceva PERFECT NORMAL. Numarul accidentelor rutiere va scadea doar in momentul cand vom avea sosele si autostrazi potente, nu atunci cand politia rutiera sta la panda prin boscheti

 13. nicu

  respectati regulile de circulatie si si totul e bine

 14. Marius

  Lucrati la infrastructura!! Scaderea drastica a accidentelor rutiere s-ar produce doar in ipoteza amplasarii separatoarelor de sensuri! Nu are rost sa ne aberam visand nu stiu ce autostrazi de mare viteza! Nu se va intampla curand! Cat despre acele masini neinscriptionate care, buna parte din ele uzand si de excesul de zel (flash-uri din spate), erau mai mult ca un scenariu nefericit din ”hotii si vardistii”. Domnii ar trebui sa se concentreze pe munca de preventie. Lasati clasamentele la ”sfarsit de tura” deoparte si faceti ceva util domnilor!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)