autovit.ro

Informații utile despre uleiul de motor și antigel. Tu le știai?

În teorie, schimbul de ulei sau de antigel este una dintre cele mai simple operațiuni la o mașină, dar practica ne arată că există multe întrebări la care lumea nu știe răspunsul. Multe dintre lucrurile auzite despre cele două lichide esențiale în funcționarea unui motor sunt așa-zise mituri urbane. De aceea, am încercat să clarificăm câteva dintre ele în cele ce urmează.

 

Ce știm despre antigel?

Este posibilă utilizarea apei în locul antigelului la motorul mașinii?

În afară de faptul că are punctul de îngheț mult mai jos decât apa, este foarte important de știut că antigelul are și proprietăți anticorozive care ajută la protejarea sistemului de răcire. El asigură buna funcționare a sistemului pentru perioade lungi și, evident, nu îngheață în anotimpul rece. Apa se poate utiliza doar în cazuri de urgență și pentru perioade scurte de timp. Antigelul nu este scump și nu trebuie schimbat des, așadar nu există niciun motiv ca să nu-l utilizați în mod curent.

Este util să utilizez antigelul și vara?

Pe lângă capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute, antigelul protejează sistemul de răcire prin proprietățile sale anticorozive. De aceea este recomandată folosirea antigelului și vara deoarece protejează împotriva ruginei și crește temperatura de fierbere a lichidului de răcire. Dacă nivelul lichidului de răcire scade, temperatura motorului poate crește rapid, așa că este necesara verificarea perioadică a nivelului lichidului de răcire și completarea acestuia dacă este necesar.

Există urme de ulei în antigel sau invers. Este normal?

În niciun caz. Dacă ați sesizat o astfel de problemă trebuie să ajungeți de urgență la un mecanic pentru a verifica garnitura de chiulasă. În acest caz, pot apărea probleme grave de funcționare a motorului.

Ce știm despre ulei? 

Dealerul de unde am cumpărat mașina îmi spune că trebuie să folosesc doar marca de ulei recomandată de el. Cum procedez?

Această recomandare are, de obicei, o natură economică, pentru ca dealerul să poată vinde un anumit tip de produse. Conform normelor UE, un fabricant sau un dealer auto nu pot impune utilizarea unui anumit tip de ulei. Totuși, este imperativ necesar să respectați specificația pe care producătorul o recomandă pentru motorului mașinii dvs. Dacă nu faceți asta, pot apărea multiple probleme de funcționare. Însă, producătorii de uleiuri oferă specificații pentru aproape toate mărcile de mașini și tipuri de motoare, astfel încât puteți utiliza marca de ulei pe care o preferați, atâta timp cât alegeți tipul corect.

Motorul s-a obișnuit cu un anumit tip de ulei – fals sau adevărat?

Această afirmație este complet falsă. Un ulei bun protejează motorulul indiferent că este folosit pentru prima dată pentru acel angrenaj. Dacă totuși vrei să scapi de orice urmă a uleiului vechi, există soluții speciale care pot fi utilizate după golirea motorului de ulei, care practic spală baia de ulei.

Se pot amesteca mărci diferite de ulei?

De principiu, nu este recomandată amestecarea a două tipuri sau mărci diferite de uleiuri. Fiecare marcă de ulei are aditivii săi, care pot fi incompatibili la amestecare. Este recomandat să goliți complet motorul mașinii de uleiul vechi pentru a utiliza un ulei nou.

 Trebuie să schimb filtrul la fiecare schimb de ulei?

Cu siguranță, da! Schimbarea filtrului de ulei este foarte importantă pentru performanțele motorului și pentru protejarea acestuia în timp. Un filtru vechi conține toate impuritățile uleiului vechi, astfel încât va contamina și uleiul proaspăt schimbat. Un filtru de ulei înfundat poate duce la garnituri rupte, un consum mai mare de carburant, ungere insuficientă și poate afecta fiabilitatea motorului pe termen lung. Prețul unui filtru de ulei este prea mic pentru a nu-l schimba la fiecare 15.000 de km.

Uleiul păstrat în bidonul original are termen de expirare?

Dacă bidonul nu a fost desfăcut și a fost păstrat în condiții optime de depozitare (temperatură, lumină, umiditate), atunci nu este nicio problemă. Uleiul poate fi utilizat.

 

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)