autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să protejezi vopseaua și caroseria mașinii pe timpul iernii

Iarna are cel mai mare impact asupra mașinii tale atunci când vine vorba de caroserie, vopsea și alte elemente asupra cărora frigul și intemperiile acționează direct. De aceea, este important ca mașină să fie protejată suplimentar iarna. În continuare îți prezentăm câteva sfaturi utile.

 

Anotimpul rece este unul foarte dur pentru mașină, uzura fiind mult mai accentuată atunci când este frig. Însă nu doar motorul este supus unor acțiuni care cresc uzura, ci și caroseria. Zăpada, gheața și sarea pot afecta negativ vopseaua, dar mai grav este dacă acestea sunt curățate necorespunzător.

Poate cel mai nociv element care afectează vopseaua și caroseria în timp este sarea utilizată pentru a dezgheța drumurile. Recomandarea noastră este să nu încerci să cureți sarea de pe mașină în niciun fel decât prin a merge la o spălătorie profesionistă. Sarea este extrem de abrazivă și va lăsa în urmă multe urme pe vopsea dacă nu este curățată cu apă și soluții speciale. În acest caz, spălătoriile fără atingere sunt recomandate.

Este foarte important să speli mașina imediat după ce observi sare pe caroserie, mai ales datorită faptului că este corozivă cu metalul și poate favoriza apariția ruginii. După un drum lung este obligatoriu să speli mașina, cantitatea de sare depusă fiind mare. De asemenea, nu uita să mergi la spălătoriile care oferă posibilitatea de a spăla mașina pe dedesubt, operațiune care trebuie să devină obligatorie la după terminarea iernii.

În diminețile când mașina ta este acoperită cu zăpadă și te grăbești nu încerca metode rapide pentru a o curăța. De exemplu, nu utiliza niciun fel de lopată, chiar dacă este de plastic, pentru a îndepărta zăpada de pe caroserie. Este aproape imposibil să nu zgârii vopseaua. Pe piață există produse speciale de îndepărtat zăpada, cu suprafețe de contact din spumă moale. În lipsa acestora, este mai bine să utilizați mănușile pentru o deszăpezire parțială, dar totodată cu răspundere pentru a nu pune în pericol siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Zăpada de pe mașină se poate topi rapid și obtura vizibilitatea, dar se poate și desprinde și lovi alte mașini în mers.

Un alt sfat este să nu utilizezi raclete pentru îndepărtarea gheții de pe caroserie. Acestea sunt special concepute pentru a curăța gheața de pe parbriz, care este o suprafață dură. Caroseria va fi afectată, iar vopseaua va fi zgâriată. Nici apa caldă nu este o soluție, deoarece zonele de sticlă sau plastic se pot sparge la schimbarea bruscă de temperatură. Nu împinge bucățile mari de gheață de pe caroserie, deoarece vor produce mini-zgârieturi, care vor afecta vopseaua. Cea mai eficientă metodă pentru a scăpa de gheață este reprezentată de sprayurile speciale pentru zonele vitrate și de încălzirea treptată a mașinii.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)