autovit.ro
B SECTIUNI

Cât te poate costa într-un an întreținerea mașinii

Tocmai ai demarat căutarea unei mașini second hand și ți-ai pus deoparte bugetul necesar înmatriculării și introducerii ei în circulație. Totuși, nu ți-ar strica o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor care te așteaptă ca șofer, pentru a vedea dacă îți vei putea permite utilizarea automobilului ori de câte ori ai nevoie. Dacă nu vei pune cap la cap toate necesitățile financiare pe care le generează deținerea unui automobil, te vei găsi în situația de a face rabat de la siguranță și chiar de a renunța la proaspăta ta achiziție. 

Ce obligații trebuie să achiți ca șofer

Încă dinainte ca mașina ta să pornească la drum, îți va genera costuri. Vei achita sume de bani în funcție de model și de caracteristicile sale tehnice, dar acest capitol rămâne unul dintre cele mai substanțiale pe care posesorul unei mașini trebuie să și-l asume. 

Asigurarea RCA:

Obligatorie în cazul oricărei mașini înmatriculate, asigurarea RCA încheiată pe o perioadă de 12 luni are o valoare care depinde de vârsta proprietarului și de cilindreea motorului. Astfel, un șofer cu vârsta mai mică de 30 de ani va plăti anual o sumă de maximum 1.000 de lei pentru o mașină cu motor de maximum 1.400 cmc, în timp ce valoarea asigurării se poate dubla în situația în care cilindreea motorului depășește valoarea de doi litri. Prețurile practicate de firmele de asigurare vor fi cu până la 25-30% mai mici pentru șoferii care au depășit pragul de 31 de ani. 

Impozitul auto:

La fel ca valoarea RCA, și impozitul plătit pentru o mașină sau pentru o autoutilitară depinde de capacitatea cilindrică a motorului, dar și de procentul cu care decid să-l majoreze periodic autoritățile locale. Dacă o mașină cu un motor sub 1.000 cmc va fi taxată cu mai puțin de 40 de lei anual, un model echipat cu un motor de până la 1,6 litri va implica o taxă de 75 de lei. Motoarele de peste trei litri vor genera un impozit de cca. 2.500 de lei pe an, iar posesorii de modele sport și de limuzine cu agregate de peste 4.000 cmc vor plăti un impozit pe măsură: peste 6.000 de lei anual. 

Rovinieta:

Cea mai practică opțiune de plată a rovinietei este cea aferentă unui an, așa că va trebui să incluzi în bugetul tău cei 28 de euro cu care va fi taxat un autoturism. 

Cât te va costa carburantul

Această întrebare are atâtea răspunsuri câte modalități de exploatare a mașinii există. În trafic întâlnim conducători auto care parcurg mii de kilometri în fiecare lună, dar și șoferi de duminică, al căror palmares nu trece de 5.000 de km anual. Aceștia din urmă pot răsufla ușurați, pentru că nu vor achita mai mult de 2.500 de lei pentru benzina consumată de-a lungul a 12 luni. Un șofer cu antrenament, însă, care va parcurge cel puțin 30.000 de km pe an, va lăsa la benzinărie peste 10.000 de lei pentru aceeași perioadă de timp. 

intretinerea masinii

Ce sume ai putea plăti în service

Vei ajunge, mai devreme sau mai târziu, la mecanicul auto, indiferent de modul în care ți-ai exploatat mașina. O revizie de început de drum te poate costa între 300 și 1000 de lei, în funcție de modelul pe care îl deții, iar prețul unei inspecții I.T.P. este cuprins între 100 și 200 de lei, după clasa în care se încadrează mașina. Piesele de schimb și micile intervenții cauzate de vechimea modelului pe care l-ai ales vor adăuga câteva sute de lei anual la cheltuielile pe care le implică viața de șofer. 

Alte cheltuieli de care trebuie să ții cont

Ei bine, lista de cheltuieli nu este niciodată completă, pentru că oricând se poate ivi o nevoie aparte. Dacă achitarea prețurilor de mai sus nu poate fi evitată, există și costuri care variază în funcție de situația fiecărui posesor în parte. De exemplu, dacă achiziționezi o mașină al cărui proprietar are și pneuri de iarnă, vei scuti cel puțin 800 de lei, bani necesari unui set nou. 

Parcarea, spălatul mașinii, lichidul de parbriz și odorizantul vor cumula alte câteva sute de lei, dacă ai un regim activ de utilizare a mașinii. Taxele de pod din țara noastră se cifrează la cca. 26-30 de lei pentru două treceri, în cazul autoturismelor. Tarifele percepute de autoritățile altor state pentru circulația pe autostrăzi și drumuri naționale se ridică la minimum 30-40 de euro pentru șapte zile, o informație utilă celor care nu pleacă în vacanță cu avionul. 

Nu este neapărat ieftin să deții o mașină, dar satisfacția pe care ți-o aduce în schimb te poate face să uiți de efortul financiar. Cu informațiile de mai sus, poți să-ți conturezi un buget mai apropiat de nevoile tale reale. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)