autovit.ro
B SECTIUNI

Plăcuțele de frână: sfaturi pentru achiziție și întreținere

Înainte ca airbagurile să își intre în rol, iar centura de siguranță să contribuie la salvarea pasagerilor, orice eveniment rutier poate fi prevenit prin simplele frâne. Întregul sistem responsabil de oprirea vehiculului la timp depinde de un element mic, dar cu o serie complexă de caracteristici. Cele mai bune plăcuțe de frână pot face diferența dintre un accident evitat și unul cu mari consecințe. Dacă identificarea momentului optim pentru schimbarea lor este la îndemâna oricărui șofer responsabil, operațiunea în sine necesită intervenția unui profesionist. Înainte de a face vreo alegere în ceea ce privește plăcuțele de frână, este bine să iei în calcul o serie de factori importanți. 

Ce categorii de plăcuțe de frână există
După ce tipuri de plăcuțe te poți orienta
Cum alegi plăcuțele de frână
Care sunt parametrii plăcuțelor de frână
Când trebuie înlocuite plăcuțele de frână
Cum faci diferența dintre o piesă originală și una falsă
Care sunt cei mai buni producători

Ce categorii de plăcuțe de frână există

Primul filtru pe care îl vei aplica în procesul de selecție al setului de plăcuțe de frână ține de originea acestora. Astfel, vei putea determina cât echilibru poți păstra între dorința de a ține costurile sub control și nevoia de siguranță la volan. Plăcuțele de frână pe care le poți monta pe mașina ta pot fi:

Plăcuțe de frână originale

Aceste plăcuțe de frână cunoscute și după indicativul OE (Original Equipment) reprezintă o alegere costisitoare, dar oferă un nivel de calitate care se înscrie în standardul garantat de producător pentru piese auto. Ele pot fi un atu important în procesul de revânzare a mașinii.  

categorii de placute de frana

Plăcuțe de frână analoage

În funcție de bugetul pe care l-ai rezervat acestei achiziții, vei putea alege dintr-o paletă largă de producători. În privința nivelului de siguranță, trebuie să ții cont de cele trei niveluri de calitate ale industriei de piese auto:

  • OEM (Original Equipment Manufacturer): aceste plăcuțe de frână provin din aceleași fabrici care le produc și pe cele originale, dar nu poartă brandul auto căruia i se adresează, ci doar logo-ul și marca fabricantului de piese. Calitatea lor este optimă, dar prețul este unul mediu spre mare. 
  • aftermarket: aceste plăcuțe de frână respectă specificațiile tehnice indicate de producător, dar sunt fabricate de companii independente. Prețul lor este atractiv, dar calitatea și siguranța conferite nu se ridică la nivelul pe care l-ai putea aștepta de la un set original. 

set placute frana

După ce tipuri de plăcuțe te poți orienta

Fiecare moment în care apeși pedala de frână, care, la rândul ei, acționează etrierii ce presează plăcuțele pe discul fiecărei roți, produce uzură. Plăcuțele de frână au misiunea de a nu absorbi multă căldură, de a nu scoate zgomote și de a elimina cât mai puțin praf. Materialul din care sunt construite plăcuțele de frână diferă, iar acest lucru se reflectă atât în prețul de achiziție, cât și în performanțele pe care le vor dovedi în momentele cheie. 

  • plăcuțe de frână semi-metalice: ieftine și foarte frecvente, pe o gamă largă de modele auto, aceste plăcuțe uzează iremediabil discul de frână, dacă nu sunt schimbate la timp. Zgomotul emis de ele pe parcursul frânărilor lungi este puternic, din cauza metalului din compoziție; 
  • plăcuțe de frână organice: gândite pentru protecția mediului, aceste plăcuțe nu poluează, prin pulberea pe care o degajă prin frecarea de disc, și au o funcționare silențioasă. Ele nu se potrivesc decât mașinilor de oraș, cu o masă totală mică;
  • plăcuțe de frână ceramice: acestea sunt plăcuțele de frână care costă cel mai mult, dar de care au nevoie numai modelele de performanță. Avantajul lor vine din funcționarea silențioasă, din eficacitatea excelentă, dar mai ales din rezistența la temperaturi ridicate.

cat costa placutele de frana

Cum alegi plăcuțele de frână

Ar fi ideal să îți fixezi un buget rezonabil pentru achiziția plăcuțelor de frână. În acest fel, vei putea avea siguranța că alegi piese de calitate, de la producători de încredere. Odată trecut acest prag, nu îți mai rămâne decât să determini care este tipul de plăcuțe de care dispune mașina ta, pentru ca setul nou să corespundă celui pe care urmează să-l înlocuiască. Nu în ultimul rând, alege plăcuțe de frână potrivite cu nevoile și cu stilul de condus care te caracterizează. Dacă ai un rulaj anual mare, trebuie să iei în considerare un set de plăcuțe de frână originale, care să îți garanteze constant o calitate bună. Indiferent de kilometrajul parcurs, o mașină sport nu va putea funcționa optim fără un set pe măsura prestațiilor ei tehnice. 

Care sunt parametrii plăcuțelor de frână

În ciuda dimensiunilor foarte mici, plăcuțele de frână sunt unul dintre cele mai solicitate repere care intră în componența unui automobil. Know-how-ul investit în conceperea și testarea acestora a scos la iveală trei caracteristici importante, în funcție de care sunt evaluate plăcuțele de frână:

  • temperatura: plăcuțele de frână obișnuite rezistă până la temperaturi de 350 de grade Celsius, dar cele destinate mașinilor sport sunt concepute astfel încât să atingă mai mult de 500 de grade;
  • coeficientul mediu de frecare μ: nivelul liniar de frecare al unor plăcuțe de frână originale este ridicat, cu o valoare de până la 0,5 μ, în timp ce un set aftermarket nu va avea mai mult de 0,35 μ;
  • anduranța: dacă un set semi-metalic are o bună durată de viață, reversul medaliei vine din uzura pronunțată la care predispune discurile. La polul opus, plăcuțele organice funcționează mai lin, dar trebuie schimbate la intervale mai scurte de timp. 

la cat se schimba placutele de frana

Când trebuie înlocuite plăcuțele de frână

Această întrebare nu are un singur răspuns, iar de cele mai multe ori, responsabilă pentru schimbarea acestor piese este calitatea lor. Mai contează starea discurilor de frână, dar și stilul de condus al fiecărui șofer. În general, plăcuțele de frână trebuie verificate la un interval de șase luni, iar printre semnele care îți indică posibila existență a unor probleme se numără:

  • senzația de vibrație în volan;
  • sunetele stridente din timpul frânării;
  • zgomotele de pe timpul rulării; 
  • lipsa fermității pedalei de frână;
  • apariția striațiilor pe discurile de frână.

Cum faci diferența dintre o piesă originală și una falsă

Cea mai sigură cale de a-ți echipa mașina cu plăcuțe de frână originale este aceea de a apela la serviciile unui service autorizat, care folosește numai componente certificate. În cazul în care preferi să achiziționezi personal plăcuțele de frână, verifică prezența sigiliului pe cutie și certificatul care atestă concordanța cu omologarea ABE și cu regulamentul european ECE-R90. O scurtă inspectie vizuală te va lămuri dacă suprafața plăcuțelor este netedă și dacă au aceeași grosime. În ambalajul setului vei găsi și un cod unic, pe care îl poți introduce pe site-ul producătorului pentru a verifica autenticitatea pieselor. 

Care sunt cei mai buni producători

Diferența dintre un set de plăcuțe de frână de încredere și unul pe care nu merită să contezi constă în bugetul pe care îl poți dedica acestei achiziții. Printre brandurile care au o reputație bună, câștigată de-a lungul timpului nu doar printre clienți, ci și în mediul competițional, se numără: TRW, ATE, Lucas, Remsa, Jurid, Ferodo sau Bosch. Acești producători sunt aleși în mod predilect pentru ca discurile lor de frână să echipeze modele ale unor mărci auto precum Renault, Fiat, Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, Opel, Peugeot sau Ford. 

Un sistem de frânare eficient depinde invariabil de plăcuțele de frână. Informațiile de mai sus te pot ajuta să faci o alegere informată, fără concesii asupra siguranței și performanșelor garantate de producătorul auto.

Credit foto: Shutterstock

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)