autovit.ro
B SECTIUNI

Ce verificări trebuie să faci la motocicletă înainte de startul sezonului

Știm că ești nerăbdător să scoți motocicleta din garaj, pentru a profita din plin de primele zile de asfalt uscat și pentru a te bucura de prima plimbare de anul acesta, însă înainte de a porni la drum, este nevoie să ții cont de câteva detalii. 

Chiar dacă ți-ai pregătit motorul cum trebuie pentru iarnă, lunile în care acesta nu a fost rulat și-au pus, cel mai probabil, amprenta asupra sa, iar pentru a te asigura că totul este în regulă, trebuie să faci câteva verificări de bază. În acest fel, ai certitudinea că poți pleca la drum liniștit, fără a te confrunta cu defecțiuni neașteptate sau cu nereguli care îți pot pune viața în pericol. 

De aceea, pentru a fi sigur că motocicleta ta este la fel de pregătită ca și tine pentru a porni la drum, ar trebui să te asiguri că totul este în regulă, verificând următoarele elemente.

Verificari necesare inainte de a porni la drum

Anvelopele

Înainte de a trece la verificările tehnice, este necesar să te asiguri că anvelopele sunt în stare bună, potrivită pentru drum. Chiar dacă au fost noi când le-ai cumpărat și nu au fost supuse unei utilizări extreme, precum burnout-uri sau mers în circuite, acestea trebuie verificate cu atenție. Încearcă să identifici gradul de uzură a gumelor sau eventuale crăpături apărute pe suprafața acestora, iar dacă descoperi nereguli, este cazul să le înlocuiești. Știm că așteptai de mult o primă plimbare cu motorul, însă cel mai bine este să pleci la drum doar atunci când ai anvelope care să-ți asigure aderență și o frânare eficientă.

Tot în această etapă va trebui să verifici și presiunea din pneuri. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un manometru, cu ajutorul căruia vei putea compara valorile arătate cu cele indicate de producător. Pleacă la drum doar atunci când presiunea aerului din roți este cea optimă. 

Vezi 👉AICI MOTOCICLETE cu preturi ce pleaca de la 1.000 de euro 

Cum verifici anvelopele, motorul si instalatia electrica

Uleiul de motor și celelalte lichide

După ce te-ai asigurat că anvelopele sunt în stare bună, poți trece la verificarea uleiului. În mod normal, schimbul de ulei și cel al filtrului trebuie făcute înainte de iernat, iar dacă nu ai avut ocazia să te ocupi de acest lucru, ar trebui să o faci acum. În cazul în care ai făcut deja asta, este necesar să verifici doar nivelul uleiului. 

 Lasă motorul să meargă pentru circa 20 de minute, timp în care uleiul din instalație se va dilata, iar în cazul în care joja îți indică un nivel al uleiului sub limita minimă permisă de producător, este cazul să faci o completare, însă asigură-te că utilizezi același tip de lubrifiant pe care l-ai folosit și anterior. 

În continuare, este necesar să te asiguri că furca are o cursă liniară, iar dacă descoperi nereguli, trebuie să schimbi uleiul de furcă. De asemenea, trebuie să verifici lichidul și plăcuțele de frână, dar și lichidul de răcire. Profită de acest pas pentru a depista eventualele scurgeri de lichide de sub motor.

Vezi 👉AICI MOTOCICLETE cu capacitatea cilindrică de sub 125cc

Sistemul de lumini și bateria 

Pentru că partea electrică este la fel de importantă, înainte de a pleca la drum trebuie să te asiguri că și acesta funcționează în parametri optimi. Începe prin a verifica farurile, semnalizarea față spate și stopurile, iar dacă descoperi vreun bec ars, înlocuiește-l. În cazul în care intensitatea luminoasă a farurilor este prea scăzută, poate fi vorba despre o problemă la baterie și este necesar să verifici tensiunea acesteia cu ajutorul unui voltmetru. 

În mod normal, o baterie cu o stare de încărcare de peste 80% va avea o tensiune de peste 12,5 V, la o temperatură standard de 26 de grade Celsius. Lasă în funcțiune toți consumatorii de electricitate și pornește motorul, pentru a verifica dacă bateria se încarcă la un nivel corespunzător. În caz contrar, motocicleta ta poate avea o problemă la alternator, care va trebui înlocuit. 

Sfaturi pentru intretinerea unei motociclete

Verificări suplimentare 

Odată ce te-ai asigurat că motocicleta a rezistat bine peste iarnă și că nu are probleme tehnice, este momentul să o scoți la o plimbare scurtă, în care să verifici încă o dată că totul funcționează la parametri optimi. Pentru început, este necesar să pornești motorul și să nu te pui în mișcare până ce toți martorii din bord s-au stins. 

După ce ai plecat la drum, verifică frânele, suspensiile și observă cum sunt amortizate șocurile. Acordă atenție oricăror sunete suspecte ce vin de la motor sau care apar atunci când schimbi vitezele. De asemenea, asigură-te că vitezele se schimbă ușor și că maneta de ambreiaj se acționează cu ușurință. Tot în această etapă, încearcă să iei câteva viraje, pentru a te asigura că nu există probleme cu direcția. 

Vezi 👉AICI MOTOCICLETE ENDURO

Sfaturi pentru întreținerea motocicletei

Dacă ai efectuat toate aceste verificări și ai constatat că motocicleta este încă în stare bună, înseamnă că poți porni liniștit la drum. Totuși, pentru a te asigura că motorul tău este ferit în continuare de anumite defecțiuni și de uzura prematură a unor piese, trebuie să o întreții corespunzător. De aceea, este important să verifici constant starea în care se prezintă kitul de lanț, să îl cureți ori de câte ori este nevoie, cu un spray special de curățare, și să-i asiguri ungerea, cu un spray de lubrifiere.

Pentru o funcționare optimă a motocicletei, este indicat să faci anual schimbul de ulei și să înlocuiești filtrele și bujiile. Asigură-te că reglezi carburatoarele și că schimbi lichidul de frână și pe cel de răcire cel puțin o dată la doi ani. 

Asigură-te că motorul tău este pregătit cum se cuvine pentru noul sezon și că pleci la drum doar atunci când ai verificat că starea sa de funcționare este bună. Ține cont de toate sfaturile pentru întreținerea motorului, astfel încât să eviți defecțiunile majore și să te bucuri de el pentru o perioadă cât mai îndelungată. 

Sursa Foto: Shutterstock  

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)