autovit.ro
B SECTIUNI

Cum crești puterea motorului fără să îl înlocuiești

Cu toții ne-am dori să conducem un supercar, să simțim emoția unui demaraj 0-100 km/h de doar câteva secunde sau să experimentăm elasticitatea unui motor ce exploatează o plajă largă de turații, cu randament maxim. Mașinile sport cu motoare mari sunt supuse unor impozite prohibitive, iar aspectul lor practic lipsește cu desăvârșire. La acestea se adaugă starea drumurilor din țara noastră, ce predispune la o uzură prematură a suspensiilor, a jantelor și a elementelor de direcție. 

Tuningul unui automobil obișnuit pare o adevărată operațiune de bricolaj, cu motoare și cutii de viteze schimbate într-un atelier ce nu inspiră mereu încredere. Și totuși, ce poți face dacă vrei doar un plus de putere, pentru momentele în care rămâi singur cu mașina ta? Creșterea puterii motorului se poate face simplu, fără înlocuirea acestuia, prin alegerea unor soluții cu eficacitate dovedită. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce avantaje obții prin chip tuning

Departe de a fi o noutate, această metodă de creștere a puterii motorului este cea mai larg utilizată. De la un banal hatchback, până la un SUV de familie, multe mașini sunt supuse acestei operațiuni minimale ce constă în resoftarea modulului electronic de comandă ECU. În mod normal, acesta limitează puterea transmisă de motor la roată, pentru a favoriza consumul economic de carburant și funcționarea lină a motorului. 

Se înțelege, așadar, că operațiunea de chip tuning trebuie făcută de mecanici cu înalte calificări și folosind doar un soft actualizat, dezvoltat de specialiști certificați. În caz contrar, presiunea pusă pe elemente mecanice ale mașinii, cum ar fi pistoanele, cutia de viteze sau turbina va duce la uzura lor prematură. O resoftare aplicată unei mașini în stare tehnică bună poate duce la o creștere de până la 12%, în cazul motoarelor pe benzină și de până la 40%, pentru cele diesel. 

Vezi categoria noastră de  ▶️  AUTOTURISME

Cum cresti puterea motorului

Care sunt celelalte modificări necesare

Pentru ca durata de viață a mașinii tale să fie la fel de mare ca entuziasmul produs de creșterea numărului de cai-putere, va trebuie să iei în serios adaptarea tuturor reperelor de mai jos:

Galeria de admisie

Din moment ce arderea internă ar fi imposibilă fără oxigen, este clar că fluxul de aer care intră în motor este un alt punct în care poți specula posibilitatea de a mări puterea mașinii. Mulți amatori de tuning se mulțumesc cu a înlocui doar primul element al galeriei, respectiv filtrul de aer. Vei recunoaște ușor un filtru de aer sport, datorită faptului că are o formă de trunchi de con, nu dreptunghiulară. 

Dimensiunile lui generoase îl ajută să introducă mai mult aer în motor, dar acest element nu este de ajuns. O galerie de admisie supradimensionată, construită din inox sau din aluminiu, va optimiza fluxul de aer și va ușura masa totală a mașinii. Pentru ca amestecul aer-combustibil să se facă optim, nici garniturile galeriei nu pot rămâne cele standard, iar ajustarea sau schimbarea debitmetrului este absolut obligatorie.

Galeria de evacuare

Să upgradezi doar galeria de admisie înseamnă să faci treaba pe jumătate. O mașină modificată corect va avea o galerie de evacuare pe măsura modificărilor deja amintite. Acest lucru înseamnă că nu te vei mulțumi cu o tobă finală aspectuoasă ca sunet, dar inutilă din punctul de vedere al randamentului furnizat de motor. Pentru ca rezultatele să te mulțumească pe deplin, iar caii-putere să fie cu adevărat mai mulți, este nevoie să intervii asupra conductelor care pleacă din blocul motor.

Acestea vor fi înlocuite cu un set nou, din inox, îmbogățit cu o izolație din fibră de sticlă, din azbest sau din ceramică albă, aplicată sub forma unei benzi termoizolante. Comprimarea suplimentară a gazelor, obținută cu ajutorul acestor modificări, ajută la evacuarea mai rapidă a lor, fapt ce arată legătura activă cu sistemul de admisie. Nu în ultimul rând, izolarea optimă a gazelor în interiorul tubulaturii va proteja celelalte elemente ale motorului. Toba finală va anunța de departe modificările mașinii și îți va încânta auzul la fiecare accelerație. 

Intercooler

În cazul în care conduci o mașină turbo, cunoști importanța piesei care răcește aerul ce se întoarce în motor. Cu o densitate mai mare, aerul răcit ajută la exploatarea optimă a întregului potențial de putere a mașinii, în condițiile unui consum normal de combustibil. Motorul funcționează, astfel, mai fluent, fără episoadele de sufocare pe care le-ar produce rarefierea aerului din galeria de admisie, din cauza presiunii scăzute. Iată, așadar, un reper pe care amatorii de tuning îl pot face și mai bun. Un intercooler de dimensiuni mai mari, cu răcire pe apă, este indicat pentru cei cu un stil de condus sportiv, ce solicită funcționarea motorului la sarcini ridicate și cu temperaturi pe măsură.

Ce riscuri implica operatiunea de tuning

Ce riscuri implică operațiunea de tuning

Este justificată nevoia de cai-putere în plus, pe care mulți șoferi o manifestă. De cele mai multe ori, atunci când luăm hotărârea să modificăm motorul, avem tentația de a ne lăsa duși de val, fără să ținem cont de efectele adverse. Un chip tuning nesusținut de modificări ale părților mecanice nu aduce decât scăderea fiabilității mașinii și creșterea consumului de combustibil, pe termen lung. Cu un număr mai mare de cai-putere, obținuți cu un soft rescris, dar neadaptat pe deplin la modelul mașinii, motorul trimite către cutia de viteze un cuplu mai mare, într-o manieră neliniară, ce forțează roțile dințate. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Fără o răcire eficientă, turbinele pompează mai mult aer în admisie, ceea ce va duce la pierderi de presiune, supraîncălzire și nenumărate erori de funcționare. Există o concepție eronată cu privire la motoarele foarte asemănătoare de la un model la altul, al aceleiași mărci. Mulți tuneri cred că, într-o asemenea situație, poate fi folosit același soft pentru mărirea performanței, ignorând nevoile diferite în ceea ce privește dirijarea celor două motoare din punctul de vedere al emisiilor și consumului. Este important să apelezi nu doar la profesioniști cu ateliere dotate exemplar, ci și la softuri dezvoltate de specialiști certificați. 

Toate modificările de mai sus te vor ajuta să descoperi resurse nebănuite ale mașinii tale, dar numai atât timp cât vei alege piese de calitate, vei apela la specialiști calificați în meseria lor și nu te vei zgârci la costuri. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)