autovit.ro
B SECTIUNI

Ce faci dacă ai alimentat cu benzină în loc de motorină. Ghid util

Cu toții facem greșeli. Indiferent că este din cauza oboselii sau a neatenției, fiecare dintre noi a fost pus în fața unei situații relativ simple, în care a luat decizia greșită, iar apoi a trebuit să depună efort pentru a o rezolva. Deși nu mulți tind să recunoască, o greșeală comună, specifică șoferilor începători, însă des întâlnită și în cazul celor mai experimentați mânuitori ai volanului, este alimentarea la pompă cu un combustibil greșit. 

Dacă ai uitat să faci plinul și martorul de combustibil s-a aprins, află cum sa calculezi cati litri mai sunt in rezervor si ce distanta mai poti parcurge pana la prima statie de alimentare.

Cu toate că, atunci când sesizezi că ai adăugat benzină într-o masina cu motor diesel, probabil că vei avea un mic șoc, iar primul impuls este acela de a te învinovăți, important este să te calmezi și să găsești o rezolvare la situație, prin care să limitezi, pe cât posibil, pagubele. În cele ce urmează, îți explicăm, pas cu pas, ce trebuie să faci atunci când descoperi că ai alimentat cu benzină o mașină cu motor diesel. 

Nu porni motorul 

Dacă ai fost suficient de norocos să observi că ai adăugat benzină în loc de motorină înainte să pleci de la stația de alimentare, este necesar să-ți păstrezi calmul și să eviți cu orice preț pornirea motorului. Benzina nu are aceleași proprietăți de lubrifiere precum motorina, iar atunci când ajunge în sistem, va afecta injectoarele de presiune și alte componente ale motorului, lucru care se va traduce prin cheltuieli însemnate cu reparațiile și timp petrecut la service. 

De aceea, dacă ai descoperit problema la timp, este necesar să anunți angajații stației PECO, astfel încât să ia măsurile necesare și să te ajute să muți mașina de la pompă, prin împingere. 

benzina

Cheamă o echipă de tractări 

Din moment ce nu mai poți porni motorul până la eliminarea completă a benzinei din rezervor, este necesar să soliciți ajutorul unei echipe de tractari sau al unei persoane dispuse să te tracteze până la cel mai apropiat service, iar dacă ai cunoștințe mecanice, până la locul în care poți rezolva problema de unul singur.  

Chiar dacă ai adăugat o cantitate mică de benzină și ești tentat să umpli conținutul rezervorului cu motorină, pentru a dilua combustibilul, această abordare este complet contraindicată. Cu toate că există persoane care susțin că nu s-au confruntat cu probleme după ce au diluat benzina cu combustibilul corect, nu este indicat să faci acest lucru, întrucât, chiar dacă motorul pornește, riscul de producere a unor defecțiuni rămâne. 

Du mașina la service 

În continuare, mașina trebuie dusă la un atelier specializat, unde mecanicii vor elimina toate resturile de benzină și o vor înlocui cu carburantul potrivit. În cazul în care ești curios cu privire la operațiunile prin care se realizează reparația sau îți dorești să te ocupi personal de aceasta, cu toate că nu este recomandat, îți prezentăm procedura standard a mecanicilor, atunci când se confruntă cu o mașină în care a fost adăugată benzină în loc de motorină: 

  • Golirea completă a rezervorului, care necesită demontarea banchetei din spate și scoaterea pompei de carburant. Dacă este vorba despre un model de mașină în care capacul pompei este situat într-un loc inaccesibil, se poate opta chiar și pentru demontarea totală a rezervorului. În funcție de situație, poate fi necesară și golirea întregii instalații;
  • În continuare, mecanicii vor schimba filtrul de combustibil al mașinii, vor monta toate componentele la loc și vor adăuga motorină în rezervor. Dacă ai fost norocos și ai reușit să sesizezi problema înainte de a pleca la drum, motorul ar trebui să pornească, după doar câteva încercări. 

Întreaga operațiune durează aproximativ 2 ore și nu va presupune costuri foarte mari pentru tine, nici defecțiuni de care ar trebui să-ți faci griji mai târziu.

Această procedură este aplicată atât în cazul în care nu ai pornit motorul mașinii după ce ai sesizat că ai adăugat benzină în loc de motorină, cât și atunci când nu ai observat greșeala la timp și ai plecat la drum cu mașina. Totuși, în funcție de fiecare dintre aceste situații, rezultatele reparației pot să difere. 

Defectiuni comune atunci cand un motor diesel ruleaza cu benzina

Defecțiuni comune atunci când un motor diesel rulează cu benzină 

În mod normal, atunci când adaugi benzină în loc de motorină și nu realizezi greșeala făcută, motorul va porni, cel mai probabil, fără probleme, însă benzina ajunsă în instalație poate provoca anumite stricăciuni. 

După cum spuneam mai sus, motorina are și un rol de lubrifiere a motorului, pe care benzina nu poate să îl îndeplinească, iar atunci când aceasta ajunge în sistem, frecarea dintre piesele mobile va fi una crescută, cauzând griparea lor. Cu toate că nu sunt probleme universal valabile, atunci când alimentezi cu benzină te poți aștepta la defecțiuni ale injectoarelor, pompei de înaltă presiune sau pompei de injecție. De asemenea, în toate cazurile este necesară înlocuirea filtrului de combustibil, care va fi afectat odată ce benzina intră în contact cu el. 

Cu toate că atenția este cel mai bun mod prin care poți preveni astfel de situații neplăcute, în cazul în care alimentezi cu benzină în loc de motorină, este important să pui în practică toate măsurile de mai sus, astfel încât să limitezi, pe cât posibil, eventualele stricăciuni. Păstrează-ți calmul și amintește-ți că fiecare problemă are o rezolvare.  Sursa Foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)