autovit.ro
B SECTIUNI

Bieleta antiruliu: cum funcționează și când o schimbi

Ținuta de drum a mașinii tale depinde de o serie întreagă de componente înglobate în ansamblul suspensiei. În ciuda părerii unora dintre șoferi, nu trebuie să ajungi la momentul în care simți trepidații în volan și auzi zgomote parazitare, pentru a verifica starea tehnică a automobilului. Înglobată în suspensie, bieleta antiruliu are rolul de a menține înclinarea mașinii în curbe la un nivel cât mai sigur pentru un rulaj normal. Tot această piesă ajută decisiv la păstrarea unei ținute de drum cât mai sigure în momentul în care parcurgi trasee cu suprafețe denivelate. Rolul stabilizator al bieletei antiruliu este îndeplinit prin funcția ei de element de legătură între roțile punții, precum și de faptul că aceasta face legătura între amortizor și bara stabilizatoare. O bieletă antiruliu menținută în stare bună garantează un grad cât mai mare de siguranță și – de ce nu? – o agilitate care să-i ofere celui de la volan motive de bucurie, de fiecare dată când pornește la drum. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum funcționează bieleta
Când este nevoie să o schimbi
Ce probleme poate cauza o bieletă defectă
Care este costul acestei piese

Cum funcționează bieleta

Ca element stabilizator, bieleta antiruliu are rolul de a contrabalanța tendința naturală pe care o mașină o are pe parcursul virajelor, ca urmare a acțiunii forței centrifuge. Balansul caroseriei înspre exteriorul curbei, pe axa longitudinală, cunoscut și sub numele de ruliu, este incomod atât pentru șofer, cât și pentru pasageri, iar în cazul în care această mișcare este prea amplă, se poate ajunge chiar și la pierderea controlului. 

Bieleta antiruliu menține automobilul cât mai paralel cu planul suprafeței pe care rulează. Prin efectul de apăsare a părții din exterior a mașinii înspre sol, virajele pot să fie abordate în siguranță, la o viteză mulțumitoare, cu un centru de greutate plasat cât mai jos, raportat la caroseria mașinii. Prinderea bieletei antiruliu se face fie cu șasiul, fie cu puntea mașinii, prin două puncte, respectiv cu ajutorul a două bucșe din cauciuc. 

Privit la firul ierbii, modul în care acționează bieleta antiruliu este următorul: după atingerea nivelului maxim până la care se poate întinde, aceasta nu mai permite mișcarea verticală a amortizorului. Ea acționează asupra amortizorului și barei stabilizatoare concomitent, pentru ca garda la sol a mașinii și amprenta la sol a roților să rămână constante. 

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

bieleta antiruliu

Când este nevoie să o schimbi

Bieleta antiruliu nu este o piesă aflată la vedere, așa că uzura ei nu poate fi constatată decât odată ce mașina este ridicată pe elevator. Acesta este și motivul pentru care mulți șoferi descoperă prea târziu că au nevoie să schimbe piesa. De obicei, zgomotele metalice, survenite pe parcursul manevrelor realizate din scurt sau mai amplu, dar la viteză mare, anunță adesea probleme ale bieletei antiruliu. 

În cazul în care dispui de garaj sau de spațiu suficient în parcare, poți face chiar tu o verificare sumară a acestui reper, fără a exclude, însă, vizita la mecanic. Cu roțile bracate la maximum, vei inspecta punctele în care se face prinderea dintre bieleta antiruliu și bara stabilizatoare sau amortizor. Dacă observi că bara nu stă ferm la locul ei, iar dacă mașina ta se înclină în curbe mai mult decât erai obișnuit, este cât se poate de clar că ai nevoie să schimbi această piesă cât mai repede. 

Vezi categoria noastră de 👉 CAMIOANE

Ce probleme poate cauza o bieletă defectă

În cazul în care amâni operațiunea de schimbare a bieletei antiruliu, te expui unui comportament nesigur al mașinii. Cu o ținută de drum imprecisă, vei fi nevoit să abordezi virajele la o viteză mai mică. În cazul în care nu vei fi precaut, vei risca, în cazuri extreme, să te confrunți cu un balans excesiv al caroseriei, să pierzi controlul automobilului și chiar să provoci cel puțin un accident ușor. 

În afară de aceste riscuri deloc neglijabile, amânarea intervenției mecanice asupra bieletei antiruliu are efecte negative asupra întregului ansamblu al suspensiei. Atunci când această componentă nu este stabilă, vibrațiile pe care le transmite către amortizoare și către bara stabilizatoare amplifică artificial uzura suspensiei. Cu alte cuvinte, dacă nu ești dispus să faci cheltuielile necesare cu schimbarea barelor antiruliu, ai putea să te găsești în situația de a le schimba odată cu amortizoarele. 

Mai mult, din cauza uzurii bucșelor, ai putea simți trepidații la frânare, iar riscul de acvaplanare se va majora considerabil. O mașină ale cărei bare antiruliu sunt uzate va avea nevoie de o distanță mai mare pentru a putea frâna în siguranță și.va face față cu greu până și în condiții de vânt lateral puternic. 

ce probleme poate cauza o bieleta defecta

Care este costul acestei piese

Bieleta antiruliu nu se numără printre piesele auto costisitoare, așa că efortul necesar schimbării ei va fi unul moderat, în funcție de modelul pe care îl deții. Prețul unei bielete antiruliu pentru un automobil de clasă mică, medie sau compactă este cuprins între 20 și 60 de lei. Pentru aceeași piesă, dar destinată unei autoutilitare, vei plăti un preț minim de 50 de lei. În cazul unei berline de clasă mare sau al unui SUV din segmentul premium, ai putea plăti cel puțin 90 de lei pentru o bieletă antiruliu. În cazul unui cap tractor, această piesă va costa minimum 200 de lei. 

Informațiile de mai sus sunt cele mai întemeiate motive pentru care să verifici chiar acum starea bieletelor antiruliu. O revizie de rutină te poate scuti de o cheltuială serioasă, dar, mai ales, de riscul unor defecțiuni complexe, din cauza cărora ai putea avea parte de un eveniment nefericit. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)