autovit.ro

7 greșeli de evitat când cumperi o mașină second-hand

Procesul de achiziționare a unei mașini vine cu satisfacții și multe provocări. Indiferent că ești la început de drum în arta șoferiei sau că vrei să faci o schimbare necesară, o mașină second-hand este o opțiune potrivită, care se poate încadra într-o gamă largă de bugete.

Ce e bine de știut de la bun început este că o mașină second-hand nu înseamnă neapărat o mașină uzată, ci poți găsi oferte foarte bune, cu motoare încă în floarea vârstei de funcționare. Indiferent de vechimea mașinii, trebuie să fii atent la câteva aspecte esențiale ca să eviți cele mai des întâlnite din acest proces. Stai fără griji, ți-am pregătit un ghid cu informații utile de aplicat când începi marea căutare pentru o mașină care să întrunească orice așteptare:

7. Te concentrezi mai mult pe preț decât pe specificațiile mașinii

E ușor să fii distras de ceea ce pare a fi o afacere bună ca preț, un deal bun, vorba aceea. Însă, nu de puține ori, prețurile prea bune ca să fie adevărate sunt înșelătoare. În funcție de mașina pe care ți-o dorești, trebuie să iei în calcul posibilele investiții ulterioare. În special dacă prețul cu care este vândută este unul sub medie, există posibilitatea să te lovești, ulterior, de „surprize”. Mașinile mai puțin fiabile, cu mulți kilometri la bord și cu istoric de service necunoscut implică cele mai multe riscuri la acest capitol.

Din fericire, mașinile rulate nu mai au niciun secret descarci un raport complet al autovehicului din anunțurile de vânzare online. Vei avea nevoie de numărul seriei de șasiu al mașinii, prescurtat și VIN-ul, pe care îl găsești în anunțurile de pe Autovit.ro sau pe care te incurajăm să-l ceri vânzătorului încă de la început.

Vezi 👉 AICI cum verifici rapid și ușor ISTORICUL MAȘINILOR pe Autovit.ro

Chiar dacă oferta pe care ai descoperit-o este perfectă pentru bugetul tău, costurile reparațiilor care vor fi necesare în viitorul apropiat pot depăși sumele pe carele estimezi. Pe lângă discuțiile transparente, pe care trebuie să le ai cu dealerul sau cu vânzătorul mașinii respective, asigură-te că analizezi suficient piața, pentru a-ți face o idee cât mai clară asupra prețurilor. Dacă vrei să cumperi o mașină a cărui preț este mult sub media celorlalte similare, poți să-ți pui un semn de întrebare.

6. Nu testezi mașina înainte de a bate palma

Piața auto de mașini rulate din România a scăzut în anul 2020, cu 381.500 mașini second-hand înmatriculate. În ciuda acestui fapt, 75% dintre mașinile intrate în țară fac parte din categoria celor rulate. Cu o astfel de ofertă la activ, poate deveni copleșitor să cauți mașina ideală. Mai ales când vine vorba de călătorit într-un oraș diferit sau chiar în altă țară, poți fi tentat să renunți la efectuarea unui test drive și să optezi pentru livrarea mașinii acasă.

Este recomandat să testezi mașina înainte de achiziție, indiferent dacă este nouă sau rulată, doar așa poți simți mașina și inspecta dacă este potrivită pentru tine și pentru nevoile tale.

În cazul mașinilor second-hand, testul poate să scoată la iveală diferite probleme pe care mașina le prezintă în mers. De aceea, trebuie să fii atent la oprire, atunci când apeși pedala de frână, la zgomotele de sub capotă, sau la alte detalii care țin, mai degrabă, de interiorul acesteia și de comenzi. Test drive-ul îți oferă un prim contact cu mașina în care urmează să investești, așa că nu ignora importanța acestuia.

Ar fi util să te prezinți la test drive cu un prieten priceput sau, și mai bine, cu un specialist auto care să privească mașina din toate unghiurile.

5. Grăbești procesul de căutare

Decizia de a achiziționa o mașină vine cu mult entuziasm, dar și tendința de repezeală, mai ales în cazul proaspeților șoferi. Chiar dacă ai o idee foarte clară despre ceea ce-ți dorești, asta nu înseamnă că trebuie să rezolvi totul cât mai repede și să pui presiune asupra procesului de căutare.

În astfel de momente, poți fi înșelat de prețurile bune ale unor mașini într-o stare care necesită investiții ulterioare. Când te grăbești, există mai multe șanse să iei o decizie greșită sau pripită, care te va costa mai târziu. De aceea, este recomandat să-ți oferi timp să analizezi toate opțiunile, în funcție de bugetul tău, și să te ghidezi după caracteristicile importante ale unei mașini, nu doar după preferințele de moment.

Ține cont că preferințele se pot schimba, iar o decizie bună necesită timp de gândire. Dacă petreci suficient timp căutând oferte în diferite locuri, online sau offline, ai mai multe șanse de a descoperi anunțul potrivit pentru tine.

4. Nu știi ce cauți

La polul opus, este imposibilitatea de a lua o decizie sau de a-ți contura preferințele. Înainte de a decide ce mașină să cumperi, trebuie să-ți pui câteva întrebări despre ceea ce-ți dorești și ce ți se potrivește.

E un proces de cunoaștere a nevoilor chiar interesant! Fă un check list cu nevoile tale. Poți include dimensiunea necesară, puterea, specificații absolut utile. Ulterior, te gândești la mărci, modele, culoare, design. Odată ce ai o viziune despre ceea ce îți dorești, va fi mult mai ușor să navighezi piața auto, în căutarea mașinii potrivite. De asemenea, vei avea criterii concrete, în funcție de care să te ghidezi în procesul de căutare, și vei putea lua mult mai ușor o decizie corectă. Ba mai mult, dacă știi ce vrei, poți face mai mult research, pentru a afla dacă mașina este, într-adevăr, potrivită pentru tine. Acest lucru te va ajuta și să îți concentrezi atenția spre un alt model, dacă descoperi că cel inițial nu îți oferă toate avantajele pe care le urmărești.

Autovit.ro este sprijinul tau cautari si alegeri istete! Descopera 👉 ofertele disponibile pe site si gaseste masina perfecta.

3. Nu negociezi telefonic

Dacă urmărești să achiziționezi o mașină dintr-un alt oraș sau din afara țării, este important să începi procesul de negociere încă de la telefon. În special dacă discuți cu un dealer și nu cu o persoană fizică, acesta va urmări să vândă mașina cât mai repede, la un preț convenabil.

Dacă eviți negocierile la telefon, riști ca nici la fața locului să nu ajungi la un preț final avantajos pentru tine si sa iei o decizie sub presiune. Vânzătorul îți poate oferi de la început, la telefon, o idee despre cât este dispus să lase din prețul inițial, iar ulterior, poți să negociezi mai departe, mai ales dacă observi mici probleme la mașină.

În cazul vânzătorilor persoane fizice, este recomandat să începi negocierile la fața locului, deoarece aceștia nu urmăresc neapărat să vândă autoturismele la cele mai mari prețuri. Așadar, indiferent de persoana care vinde mașina pe care ți-o dorești, este important să-ți pui abilitățile de negociere la bătaie.

2. Nu ții cont de detaliile finanțării

O mare parte dintre dealerii care dețin parcuri auto în România oferă posibilitatea plății în rate, lucru ce ajută mulți cumpărători care nu își permit să achite cu banii jos. Totuși, trebuie să acorzi mare atenție condițiilor impuse, în special în ceea ce privește dobânda. Caută dealerii cu cea mai mică dobândă sau chiar pe cei care nu percep dobândă deloc.

De asemenea, pentru a evita plățile ulterioare și diferitele taxe percepute de către dealer, trebuie să ceri cât mai multe detalii despre afacere și despre modul în care funcționează întregul proces de plată în rate. În acest fel, vei evita eventualele surprize neplăcute. Ține cont că o comunicare cât mai clară și transparentă te ajută nu doar să lămurești toate aspectele achiziționării unui autoturism, dar și să-ți faci o părere despre caracterul vânzătorului.

Descopera optiunile de finantare pentru masinile de pe Autovit.ro 👉 Cetelem

1.Nu supui mașina unei verificări tehnice, înainte de cumpărare

Unul dintre aspectele de bază în procesul de cumpărare a unei mașini rulate este verificarea tehnică la service. Aceasta trebuie făcută înainte să bați palma cu vânzătorul, chiar dacă totul pare în regulă și mașina se prezintă într-o stare bună.

Indiferent dacă vânzătorul deține cartea de service cu întregul istoric, verificarea în cadrul unui service îți va oferi undă verde spre achiziționare. Este important ca mecanicul care efectuează verificarea să nu fie recomandat chiar de vânzător și să poată oferi păreri concise și imparțiale despre ceea ce vede sub capota mașinii. O mare parte dintre cumpărători aleg să treacă peste acest pas, dacă mașina arată bine și este întreținută corespunzător, dar anumite probleme nu pot fi identificate decât cu ajutorul unui profesionist.

Printre alte detalii care merită specificate, în procesul de achiziționare a unei mașini, se numără și verificarea numărului VIN și a istoricului mașinii, cu ajutorul platformelor online și al site-urilor specializate. Dacă mașina pe care vrei să o cumperi a trecut cel puțin o dată pe la Registrul Auto Român, poți folosi aplicația dezvoltată de acesta, Istoric Vehicul, pe care o găsești pe site-ul lor, iar pentru un raport complet ai mereu opțiunea verificării prin autoDNA, din pagina fiecărui anunț găsit pe Autovit.ro.

Acordă atenția necesară procesului de achiziționare a unui vehicul second-hand și te vei putea bucura de o mașină care-ți va fi alături pe toate drumurile pe care vrei să le străbați ani buni.

Sursa foto: Shutterstock.com

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)