autovit.ro

Absurd sau nu? Radarele vor trebui semnalizate cu panouri de avertizare de la 500-1000 de metri

Comisia juridică şi Comisia pentru transporturi ale Camerei Deputaţilor au dat marţi un raport favorabil la proiectul de lege pentru modificarea art. 109 din Codul Rutier, care prevede o serie de modificări ce par cel puțin absurde.

 

Principala măsură și cea mai contestată este cea care prevede că “mașinile de poliție cu radar sau polițistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizați cu un panou afișat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers”. Dacă v-am vorbit deja acum câteva zile despre măsura care prevedea ca radarele să nu mai poate fi utilizate pe mașini de Poliție neinscripționate, modificările aduse legii au mers și mai departe.

Practic, prezența oricărui dispozitiv radar, oriunde ar fi el utilizat și montat, va trebui semnalizată cu panouri de atenționare, ceea ce va face aproape inutilă prezența lor. Spunem aproape deoarece viteza de circulație pe acel segment de drum va fi sub limitele legale, dar apoi este probabil ca participanții la trafic să crească viteza. La fel de interesantă este și prevederea că panoul de avertizare va trebui montat de administratorul segmentului de drum ceea ce va face și mai dificilă întreaga operațiune. Oare câți dintre noi nu am face asta știind că orice radar este semnalizat? Este oare această măsura una pozitivă pentru prevenirea accidentelor sau va avea doar rolul de a crește viteza cu care se circulă? Sunt întrebări asupra cărora se dezbate intens în aceste zile.

radar

Tot în acest pachet de modificări menite să schimbe Codul Rutier apare și prevederea care menționează că viteza legală în toate localitățile să fie crescută la 70 km/h.

“Noi vom face o modificare la Codul Rutier, și anume am cerut Poliției ca în termen de două săptămâni să găsească o soluție ei singuri, astfel încât să fie uniformă peste toți. Să nu existe localități unde limita este de 50 km/h și în altele de 70 km/h. Adică să fie peste tot 70 km/h”, a declarat unul dintre inițiatorii modificărilor.

În aceste condiții, cu o infrastructură rutieră deficitară, este greu de estimat cum vor influența modificările comportamentul celor de la volan, dar și siguranța în trafic. Cum proiectul a intrat în linie dreapta este extrem de probabil ca acesta să producă modificări în Codul Rutier și să schimbe pentru prima dată într-un mod radical modul cum se utilizează aparatele radar în România.

 

33 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)