autovit.ro

Ai făcut pană? Ține cont de aceste indicații

Nimeni nu-și dorește să facă o pană, mai ales în anotimpul rece, dar atunci când se întâmplă este bine să știm rapid ce avem de făcut și la ce este nevoie de atenție suplimentară. Schimbarea unei roți pare simplă, dar are mai multe implicații, printre ele numărându-se cele care țin de siguranța ta.

 

În momentul în care mașina te avertizează că ai făcut pană sau pur și simplu auzi zgomotul specific, trebuie să reacționezi imediat pentru că, de obicei, trebuie să faci niște alegeri rapide. Prima dintre acestea este legată de locul unde oprești mașina pentru a verifica dacă ai pană și apoi unde vei schimba roata.

Locul ales este extrem de important pentru că mașina trebuie oprită într-o parcare, în afara părții carosabile. Atenție! Nu schimba o roată cu mașina pe partea carosabilă dacă pana a survenit spre partea carosabilă. Este un risc extrem de mare și, pur și simplu, nu merită. Siguranța și viața ta sunt mult mai importante.

Chiar dacă ai de parcurs câteva zeci de metri cu pană este bine să poziționezi mașina astfel încât să nu te expui niciunui risc. În cel mai rău caz vei strica o anvelopă, dar nu îți vei risca viața. De asemenea, este important ca suprafața pe care ai oprit să fie dreaptă pentru a putea monta cricul fără probleme. Așadar, caută un loc care nu este expus traficului pentru a putea lucra în deplină siguranță.

Înainte de a te apuca de treabă este recomandat să verifici roata de rezervă, deoarece s-ar putea să ai parte de surprize neplăcute. Dacă nu ai obiceiul de a verifica regulat roata de rezervă este posibil ca presiunea din aceasta să fie prea mică pentru a o putea utiliza în condiții de siguranță sau fără a distruge-o. De aceea, este bine ca atunci când faci presiunea pentru roți să nu uiți de roata de rezervă. Astfel, nu vei avea surprize neplăcute atunci când este prea târziu.

Chiar dacă ai parcat într-un loc retras, departe de trafic, este foarte important să semnalizezi mașina cu triunghiul reflectorizant, să aprinzi luminile de avarie și să ai grijă mereu la traficul din jur. Nu renunța la semnalizarea mașinii chiar dacă vizibilitatea este bună și ești pe timp de zi. Nicio măsură suplimentară de semnalizare nu trebuie uitată, deoarece siguranța ta este în joc.

Atunci când este vorba de siguranță nimic nu este suficient. În astfel de momente nu trebuie să fii comod, ci să îți iei toate măsurile de precauție posibile. Parchează inteligent și semnalizează foarte bine mașina atunci când ai o pană. De asemenea, nu uita să verifici regulat roata de rezervă.

Dacă mașina ta este echipată cu anvelope run-flat sau te gândești să cumperi unele pe viitor trebuie să știi că acestea permit rularea cu viteze de până la 80 km/h (în funcție de model) pentru un număr ridicat de kilometri, dar apoi anvelopa trebuie schimbată cu totul. Așadar, dacă preferi să mergi până la prima vulcanizare cu mașina pe pană trebuie să te aștepți la riscul de a trebui să schimbi anvelopa, aceasta nemaiputând fi reparată. De aceea, este bine să te informezi foarte exact despre ceea ce spune fișa tehnică a anvelopelor run-flat pe care le ai pe mașină.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)