autovit.ro

Dacia va primi un ajutor de stat în valoare de 13 milioane de euro

Producătorul autohton de automobile și totodată cel mai mare exportator român va primi un ajutor de stat de 13 milioane de euro. Ministerul Finanțelor a aprobat această sumă în urma unei cereri de 30 de milioane de euro venită din partea celor de la Dacia.

Dacia afirmă că banii sunt destinați pentru creșterea gradului de robotizare pe liniile de producție, care momentan este de 5%. În următorii ani este prevăzut ca acesta să atingă pragul de 20%. Concomitent cu acest program, Dacia trebuie să reducă numărul de angajați. De aceea, sindicatele au reacționat și cheamă reprezentanții mărcii la negocieri în acest sens. În prezent există un program prin care angajații ce pleacă acasă de bunăvoie primesc sume compensatorii ce variază între 10.000 și 100.000 de lei, în funcție de funcție și vechime.

Spre deosebire de fabricile din Europa, unde gradul de robotizare este de până la 90%, fabrica Dacia de la Mioveni are un grad extrem de mic, recentele măsuri fiind direct legate de planul de a crește acest procent.

În prezent, fabrica de la Mioveni are 14.000 de angajați, Dacia fiind cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de 2,8% din PIB. În medie, un angajat Dacia are un salariu de 2.600 de lei, peste media pe țară, dar de două ori mai puțin decât un angajat la o fabrică din Spania.

dacia

Cutia robotizată Easy-R devine disponibilă în Franța

Concomitent cu aceste știri, Dacia a lansat cutia robotizată Easy-R în Franța. Aceasta poate fi comandată pentru suma de 600 de euro și este disponibilă împreună cu motorizarea 0.9 TCe, pentru modelele Logan MCV, Sandero și Sandero Stepway. Noua cutie robotizată promite valori de consum mai mici față de o cutie manuală. De exemplu, Sandero Stepway va avea un consum mai mic cu 0,3 l/100 km. În curând, cutia Easy-R va deveni disponibilă și pentru piața din România, probabil la un preț ușor modificat față de cel din Franța.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)