autovit.ro

Analiză: Audi A3 (1996-2003)

Prima generație a lui Audi A3 a fost lansată în anul 1996 și a utilizat aceeași platformă tehnică cu VW Golf IV. Compacta celor de la Audi a fost inițial prezentată în versiunea de caroserie hatchback cu trei portiere, pentru a sublinia intențiile de a fi promovată ca un model cu aptitudini și orientare sportivă.

La fel ca și la Golf IV, Audi A3 a fost disponibilă cu tracțiune față sau cu un sistem de tracțiune integrală, în funcție de motorizare. Gama de motorizări nu a fost atât de bogată ca la fratele de concern, Audi utilizând numai doar anumite motorizări, pe care le-a considerat potrivite pentru natura premium a lui A3. În gama de motorizări pe benzină, s-a pornit de la 1.6i (102 CP) și s-a continuat cu 1.8i (125 CP) și 1.8 Turbo (150 CP, 180 CP, 210 CP și 225 CP, ultimele două valori fiind pentru modelul de top, denumit S3). Motoarele diesel au avut o singură cilindree, propulsorul 1.9 TDI fiind oferit în patru trepte de putere: 90 CP, 100 CP, 110 CP și 130 CP. Versiunile cu motorul turbo pe benzină era foarte sportive și aveau prestații dinamice ridicate. Dieselurile au fost apreciate pentru consumul mic de combustibil, iar versiunea de 130 CP era foarte plăcută de condus.

În anul 2000, Audi A3 a primit un facelift care a adus faruri și stopuri noi, mici modificări ale designului exterior, un interior cu materiale mai bune, dar și introducerea unei cutii manuale cu 6 trepte, care a devenit disponibilă pentru motorul 1.8 Turbo de 180 CP, dar și pentru nou introdusul în gama 1.9 TDI de 130 CP. Tot atunci, sistemul ESP a devenit standard pentru mai multe versiuni de motorizare.

Audi A3 2000 spateAudi A3 este un model apreciat pentru interiorul său plăcut, cu detalii premium și un nivel de spațiu interior corect pentru clasa din care face parte. Motorizările diesel sunt foarte eficiente și chiar dacă sunt ușor zgomotoase, pentru vremea lor se poate spune că funcționează destul de rafinat.

Din punct de vedere al întreținerii, costurile nu sunt ridicate, mai ales că există multe repere comune cu VW Golf IV, ceea ce face ca prețurile să fie acceptabile. Fiabilitatea a fost apreciată pentru A3 și nu au existat probleme majore în timp. Printre cele mai importante probleme sunt cele semnalate pentru turbinele de la dieselul de 130 CP și de la versiunile 1.8 Turbo, dar într-un procent care nu trece peste limitele nornale. În rest, probleme sunt comune, în general datorită uzurii anumitor elemente la trenul de rulare.

Pe piața de second-hand, prețurile pentru prima generație a lui Audi A3 pleacă din jurul sumei de 3.000 de euro.

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)