autovit.ro

Analiză: Citroën C3 (2002-2009)

Prima generaţie a lui Citroën C3 a fost prezentată la Salonul Auto de la Frankfurt în anul 2001 şi a fost comercializată ca model al anului 2002, câteva luni mai tărziu. C3 este un model de clasă mică, cu o lungime de doar 3,85 metri, cu o caroserie hatchback cu cinci portiere şi împarte platforma cu modelele Peugeot 207 şi Peugeot 1007, însă utilizează o serie de componente şi de la Peugeot 206. 

Citroën C3 este un model foarte ieftin ca achiziţie la mâna a doua şi este ieftin de exploatat şi întreţinut. El trebuie apreciat pentru că este o maşină mică, de oraş, foarte uşor de manevrat şi de parcat. Dacă vă interesează un astfel de model este bine să ştiţi că pe bancheta din spate oferta de spaţiu este limitată, iar portbagajul este mai mic decât la alte modele concurente din clasă. De asemenea, poziţia de conducere este mai înaltă, ceea ce, pentru unii, s-ar putea să nu fie un factor de apreciat.

În anul 2006, C3 a primit un facelift care a adus elemente de caroserie redesentae, faruri şi stopuri noi, dar şi un interior nou, cu materiale mai plăcute la atingere. În plus, direcţia a fost modificată pentru a se întări mai mult odată cu creşterea vitezei, lucru pe care clienţii îl criticaseră anterior. Tot atunci a fost introdusă în gamă versiunea echipată cu motorul 1.6 HDI de 110 CP.

Citroen C3 exterior spate2006Citroën C3 – gamă de motorizări

În general, C3 a fost oferit doar cu motorizări de cilindree mică, potrivite pentru uzul cotidian, toate fiind cu patru cilindri. Astfel, motorizările pe benzină au fost: 1.1i (60 CP), 1.4i (75 CP şi 90 CP), 1.6i (110 CP). Propulsoarele diesel au fost în număr de două, în mai multe versiuni de putere: 1.4 HDi (70 CP şi 90 CP, ultimul doar până în 2005) şi 1.6 HDi (92 şi 110 CP). Pentru uzul exclusiv în oraş este potrivit chiar şi motorul 1.1i, însă acesta este uşor zgomotos. Dieselurile sunt foarte economice şi funcţionează plăcut, dar au un preţ de achiziţie mai ridicat.

Citroën C3 – întreţinere şi fiabilitatea

C3 este un model foarte ieftin de întreţinut, în special dacă este vorba de motoarele aspirate pe benzină. Piesele sunt ieftine, la fel ca şi reviziile. Dacă aveţi în vedere un astfel de model de la second-hand este bine să verificaţi câteva aspecte. În primul rând, atenţie la trenul de rulare care pune cele mai multe probleme în timp. Interiorul nu este recunoscut ca fiind foarte rezistent, fiind util dacă inspectaţi plasticele din bord pentru a vedea cât de bine sunt prinse. La primele modele echipate cu 1.6 HDi au fost semnalate mai multe cazuri în care se defectează pompa de injecţie, ceea ce implică o reparaţie destul de scumpă scumpă. De asemenea, inspectaţi şi discurile şi plăcuţele de frână din faţă, care sunt supuse unei uzuri rapide. În rest, C3 este un model destul de fiabil şi are preţuri pe piaţa de second-hand ce pornesc de la circa 3.000 de euro.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)