autovit.ro

Analiză: Fiat Panda (2003-2012)

Cea de-a doua generaţia a lui Fiat Panda a apărut la 23 de ani după lansarea în producţie a primului model şi a fost construită în întregime în fabrica Fiat din Polonia. Panda este un model de clasă mini, însă are o siluetă cu influenţe de monovolum sau chiar de SUV, aşa cum o arată şi versiunile speciale 4×4 care au fost produse de-a lungul timpului.

Deşi măsoară doar 3,53 metri lungime, Panda este o maşină foarte practică, în care spaţiul interior este organizat inteligent, iar modularitatea bună şi gura de încărcare generoasă a portbagajului fac posibilă transportarea unor obiecte voluminoase la nevoie. Panda se conduce foarte plăcut, oferă o vizibilitate foarte bună de jur-împrejur datorită poziţiei de conducere înalte şi a suprafeţelor vitrate largi şi are un tren de rulare ce oferă un nivel de confort bun chiar şi pe drumurile prost asfaltate. Versiunile 4×4 sunt foarte capabile în teren accidentat, datorită gărzii la sol înalte şi consolelor scurte.

Micul Panda a trecut prin mai multe optimizări în ciclul său de producţie: airbag pasager şi ABS în standard (2005), CD player în standard şi mici restilizări la interior (2007), motorizări revizuite şi echipări noi (2009).

Fiat panda exterior spate

Fiat Panda – gamă de motorizări

Fiind un model de clasă mini, Panda a avut doar câteva motorizări şi toate doar de cilindree mică, cu valori de consum foarte scăzute. Motorizările pe benzină au fost 1.1 (54 CP), 1.2 (60 CP), 1.4 (100 CP), iar cele diesel 1.3 Multijet (69 CP şi 75 CP). Dieselul este foarte economic, dar destul de gălăgios, motorul 1.4 consumă prea mult, iar cea mai bună alegere este 1.2, deşi este şi el uşor zgomotos.

Fiat Panda – fiabilitate şi întreţinere

Panda este un model facil de întreţinut, reviziile şi piesele de schimb fiind foarte ieftine. Din punct de vedere al fiabilităţii lucrurile stau bine, însă există câteva probleme: atenţie la consumul de ulei la motoarele diesel, rar probleme cu ambreiajul, la unele maşini hayonul se blochează în poziţia închis.

Fiat Panda are o prezenţă însemnată pe piaţa de second-hand, cu preţuri ce variază între 2000-6000 de euro, în funcţie de anul de fabricaţie, motor şi echipare.

Care este părerea ta despre acest mini foarte practic de la Fiat?

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)