autovit.ro

Analiză: Jaguar X-Type (2001-2009)

Jaguar produce automobile premium, fiind unul dintre cei mai apreciați constructori de mașini din Marea Britanie. Chiar dacă gama actuală este formată din limuzine luxoase și coupe-uri performante cu prețuri pe măsură, există un model din trecutul mărcii care a devenit accesibil: X-Type.

Jaguar X-Type a fost prima încercare a mărcii britanice de a pătrunde în clasa medie și de a oferi un model cu o latură practice ceva mai bine dezvoltată față de cea premium. A fost lansat în 2001, pe vremea când Jaguar făcea parte din concernul Ford. Pentru a dezvolta acest model de clasă medie, Ford a împrumutat celor de la Jaguar platforma CD132, practic aceeași platformă folosită și pentru modelul Ford Mondeo. Deși cele două modele sunt înrudite tehnic, Jaguar a știut să ascundă bine elementele mai puțin premium. La momentul lansării, Jaguar X-Type era primul model de clasă medie produs după o lungă pauză. Dacă privim în istoria mărcii, o mașină de dimeniuni similare a fost Jaguar Mark 1 din 1955. De asemenea, X-Type a fost primul Jaguar de serie oferit și în variantă break.

Platformă comună cu Ford Mondeo

jaguar_x-type_59Jaguar X-Type oferă o ținută de drum excelentă, împrumutată de la Mondeo, dar o face într-un stil britanic, feelingul la volan fiind superior. Nu este însă un automobil la fel de dinamic ca un BMW Seria 3, de exemplu. Interiorul este bine structurat cu suficient spațiu pentru ocupanții locurilor din față, dar în spate persoanele înalte vor avea plafonul destul de aproape de cap. Portbagajul nu este foarte adânc, iar accesul este destul de limitat, mai ales pentru varianta sedan.

Cea mai bună alegere

La nivel de motorizări, cea mai bună alegere este modelul 2.0d, lansat în 2003. Dieselul de 2.0 litri oferă 128 CP și 331 Nm, cifre ce se traduc prin perfomanțe mai multe decât bune. Dacă preferați un Jaguar X-Type cu motor pe benzină se poate alege motorul V6 de 2.1 litri de 157 CP sau rafinatele 2.5 V6 de 194 CP. Vârful de gamă a fost propulsorul V6 de 3.0 litri de 231 CP. Motoarele de 2.5 și 3.0 sunt asociate și cu transmisie integrală.

jaguar_x-type_sportwagon_us-spec_5

Întreținerea unui Jaguar X-Type nu va fi ieftină, dar, din fericire, lista de probleme cunoscute nu este foarte mare. Începând cu anul de fabricație 2003, modelul X-Type a fost asamblat mai îngrijit, deci ar fi de preferat un exemplar second-hand din această perioadă. De asemenea, în 2007, Jaguar a operat un facelift modelului X-Type. Înainte de achiziție este necesară o verificare a suspensiei și a transmisiei. Au mai fost raportate probleme electrice, iar unele exemplare pot prezenta diverse zgomote în zona transmisiei, deci un test drive este obligatoriu. Pe Autovit.ro se pot găsi exemplare interesante, iar prețurile pentru un Jaguar X-Type variază între 3.400 și 9.800 euro.

5 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)