autovit.ro

Analiză: Kia Sorento (2003-2010)

Kia Sorento este SUV full-size produs în Coreea de Sud între anii 2003 și 2010. Este o soluție interesantă pentru clienții cu un buget limitat, dar care au nevoie de un SUV de dimensiuni normale, piața second-hand fiind bogată în exemplare ce pot fi achiziționate pentru o sumă medie de 5.000 euro.

Kia Sorento este un SUV full-size de concepție clasică. Este construit cu șasiu separat și a fost lansat pe piață în 2002 fiind propunerea coreenilor de la Kia pentru piața americană. Ulterior, modelul Sorento a fost propus și europenilor unde s-a bucurat de un succes apreciabil datorat prețului accesibil și fiabilității. Este o mașină eficientă pentru tractat și este silențios la drumuri lungi, dar datorită construcției arhaice cu șasiu separat de caroserie, ținuta de drum nu este dintre cele mai bune. Sorento se înclină serios pe viraje, iar direcția transmite un feeling vag în volan. Reversul medaliei este că Sorento este un SUV competent atunci când asfaltul se termină. Poate parcurge fără problem drumuri de macadam sau chiar forestiere și se pretează chiar și pentru escapade moderate în teren accidentat.

Dimensiuni generoase

kia-sorento-11Este însă un automobil impozant, chiar dacă îi lipsește imaginea de marcă. Nu este la fel de arătos ca frații săi din Germania, dar Sorento pune accent pe eficiență și mai puțin de imagine. Cinci persoane pot călători în deplin confort la bordul modelului Sorento, tocmai datorită faptului că interiorul este extrem de spațios. Poziția la volan este înaltă, ceea ce conferă o bună vizibilitate în trafic. Portbagajul este și el spațios, având un volum de 490 litri ce poate fi crescut la nevoie la 1.850 litri dacă rabatăm bancheta.

Motorizări simple

Au existat doar două motoare în oferta europeană a modelului Kia Sorento. Propulsoarele pe benzină de 3.5 litri de 195 și apoi 3.3 litri și 240 CP (din 2006) sunt rare pe piața din România. Oricum, sunt de evitat datorită consumului mare de carburant. Majoritate exemplarelor Sorento ce se găsesc pe piața second-hand de la noi din țară sunt echipate cu motorul turbodiesel de 2.5 litri de 140 CP. Dacă gaăsiți un exemplar fabricat după jumătatea anului 2006, acesta are 170 CP, motorul fiind upgradat la jumăteatea vieții modelului Sorento. Acesta din urmă este cea mai bună variantă de motorizare pentru SUV-ul coreean. Întreținerea unui astfel de automobil nu este exorbitantă, prețurile fiind similare cu cele pentru întreținerea unui Santa Fe sau Jeep Cherokee. Partea bună este că Kia Sorento are o reputație excelentă la capitolul fiabilitate și nu există probleme majore raportate de către proprietari. Singurele mici probleme sunt diverse sunete provenite din zona centrală a bordului, dar cei mai mulți proprietari au rezolvat această problemă în garanție. Oricum, un test drive este obligatoriu înainte de achiziție. Verficați cu atenție și părțile de sub mașină deoarece posibilele excursii în off-road ale foștilor proprietari pot să fi lăsat urme pe dedesubtul mașinii.

O Kia Sorento poate fi achiziționată la prețuri foarte accesibile de pe piața second-hand. Pe Autovit.ro pot fi găsite peste 30 de exemplare cu prețuri ce variază între 4.500 și 10.000 euro.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)