autovit.ro

Ayrton forever

Senna. Un nume care a ramas, dupa 17 ani de la moartea sa, referinta absoluta a vitezei pure, a dedicatiei si a pasiunii, un nume pe care nici macar Schumacher, detinatorul cvasi tuturor recordurilor, nu a reusit sa-l detroneze cu adevarat din inimile infocatilor iubitori ai Formulei 1.
Aseara am urmarit, la cinematograful Scala, filmul despre viata brazilianului. Recunosc, nu ma mai gandisem de multa vreme la el, anii scursi cu repeziciune perversa de la plecarea lui acoperind sumedenii de detalii ale existentei sale trepidante.
Filmul readuce mai mult decat in prim-plan viata senzationala a acestui uluitor talent temperamental si carismatic, un idol al unei generatii intregi si nu numai, un pilot a carui disparitie a sfasiat inimile tuturor deopotriva, fie ei fani sau nu.
Emotia pe care o starneste pelicula, prin cadre de o tandrete profunda, prin imagini ce te introduc in intimitatea familiei Senna, e totala. E emblematica. (Re)descoperi un Ayrton de o sensibilitate si o religiozitate cateodata exacerbate dar extrem de induiosatoare, un personaj care traia viata la 110%. Super constient de valoarea sa, in cautarea obsesiva a perfectiunii in pilotaj, Senna a descoperit, uluit, aspectele politice si financiare care perverteau sportul si nu era pregatit pentru aceasta. Razboiul lui total cu Alain Prost, marele sau rival, era, de fapt, o lupta impotriva sistemului ce incepea sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai mult in Formula 1. Banii erau din ce in ce mai multi, Bernie castiga putere pe zi ce trece iar presedintele FIA din acea vreme era…francez. Bonjour tristesse!
Fara sa fi fost un fan Senna in acea perioada, am (re)descoperit un Ayrton in constanta lupta cu el insusi, in vesnic dialog cu Dumnezeu, in permanenta batalie cu secundele. Imaginile granulate, supraexpuse ale epocii accentueaza si mai mult sufletul sau zbuciumat si profund afectat de “manevrele” din jurul sau.
Era prototipul clar al geniului ce trebuie cocolosit, iubit si protejat de apropiati, pentru a se putea exprima la justa sa valoare. Iar atunci era intangibil pentru adversari. Pentru soarta chiar!
Dar ceva din magie pare ca se rupsese in ziua aceea de 1 mai 1994 pe circuitul de la Imola.
Senna era extrem de tensionat, preocupat si cu fata dominata de o INFINITA tristete. Imaginile vorbesc de la sine. W-end-ul fusese marcat de o multitudine de accidente si culminase cu moartea pilotului Roland Ratzenberger. Senna pare devastat in cadrele care il prezinta de aproape. De la inceputul sezonului, noua sa masina Williams era extrem de greu de pilotat, iar Ayrton fusese dominat de proaspatul talent emergent, germanul Schumacher. Dar desi prima impresie, facila, este ca acest aspect il obseda, vazand insa filmul eu cred ca era ceva mult mai inalt. Ceva divin. Poate Dumnezeu il chemase la el. Nu o sa aflam niciodata, insa in timp ce-mi stergeam lacrimile in intunecimea salii, mi-am dat seama inca odata ca Ayrton a ramas adanc prezent in inimile noastre ale tuturor! Forever. Ayrton forever!

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)