autovit.ro

Când apar urme pe parbriz e timpul să schimbaţi ştergătoarele. Iată cum trebuie să procedaţi.

Dacă parbrizul este numai dungi. Este clar că a venit timpul să înlocuiţi ştergătoarele. Pentru această operaţiune nu e necesar să mergeţi într-un service, deoarece este suficient de simplă pentru a o putea efectua singuri, în câteva minute. Trebuie doar să ţineţi cont de câteva sfaturi esenţiale:

1. Setul de ştergătoare noi trebuie să fie de aceeaşi lungime ca şi cel original şi să aibă un conector adecvat. Pentru alegerea modelului corect, este relevant modelul şi anul de fabricaţie al maşinii;

2. La anumite modele de maşini, braţul ştergătoarelor nu poate fi ridicat decât după selectarea poziţie de service, în rest acesta fiind acoperit de capota motorului. Această opeaţiune se face de la maneta ştergătorului, diferit de la un model la altul. Cel mai rapid este să veridici manualul maşinii tale (pentru explicaţii vezi şi paragraful de mai jos).

3. Nu întotdeauna este nevoie de ştergătoare noi. Unoeri este suficient să curăţaţi bine lamelele de cauciuc. În funcţie de uzura şi vechime, dacă sunt bine curăţate, acestea mai pot fi folosite.

4. Dacă intenţionaţi să utilizaţi lame de ştergător tip „aero“, trebuie să aveţi un adaptor specific. Kit-rile de conversie includ, în mod normal, un astfel de convertor.

5. În general, schimbarea ştergătoarelor este o operaţiune simplă, în special la modele mai noi, care poate dura chiar şi mai puţin de 30 de secunde. Trebuie doar să aveţi grijă la detalii şi să nu forţaţi nimic. Totul trebuie să iasă şi să se fixeze cu foarte mare uşurinţă.

Ce înseamnă poziţia de service la ştergătoare?

La anumite maşini, ştergătoarele nu sunt accesibile, braţele acestora fiind acoperite de capota motorului, astfel încât schimbarea ştergătoarelor se poate face numai în poziţia de service. Pentru a fi înlocuite, ştergătoarele trebuie aduse în  această poziţie. În funcţie de producător, există mai multe moduri de a realiza acest lucru. De exemplu, în cazul lui Audi A5, aducerea ştergătoarelor în poziţia de service se face din interfaţa MMI.

Soluţie de criză – înlocuiţi doar lamelele ştergătoarelor

Nu este necesar să aruncaţi ştergătoarele vechi. Pe piaţă se găsesc lamele de cauciuc de rezervă la preţuri rezonabile. Montarea acestora cere ceva mai multă atenţie.

Pasul 1: Extrageţi de pe braţele de fixare lamelele vechi.

Pasul 2: Tăiaţi noua lamelă la lungimea necesară, folosind ca şablon lamela veche.

Pasul 3: Inseraţi cu atenţie lamela de cauciuc în braţele de fixare. Atenţie să nu răsuciţi lamela de cauciuc.

3 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)