autovit.ro

Cand ati verificat ultima data pachetul de siguranta?

Pentru a evita o serie intreaga de neplaceri se recomanda ca inainte de a pleca intr-o calatorie sa verificati pachetul de siguranta al masinii (trusa medicala de prim ajutor, extinctor, triunghi reflectorizant si vesta reflectorizanta). Mare atentie pentru ca in orice tara membra UE sunteti pasibili de amenzi «usturatoare» daca aceste produse au depasit termenul de valabilitate….

Siguranta_1

Desi obligativitatea detinerii in portbagajul autovehiculului a unei truse medicale dateaza de prin anii ’80, pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (2007) marea majoritate a soferilor nu au dat vreo importanta pachetului de siguranta.

Poate va mai amintiti cum la inceputul anului 2007, odata cu intrarea in vigoare a unui nou cod rutier, in doar cateva zile au fost lichidate stocuri importante de extinctoare, truse medicale si triunghiuri reflectorizante. Mai mult, producatorii nu au mai facut fata solicitarilor si magazinele specializate au fost nevoite sa importe foarte multe astfel de pachete de siguranta din Bulgaria si alte tari membre UE. Situatia a fost exploatata de oportunistii care au cumparat stocuri importante de astfel de pachete de siguranta si le-au comercializat la pret dublu si chiar triplu fata de valoarea de catalog. De asemenea piata auto a fost invadata de produse care nu respectau normele impuse de UE si care datorita pretului convenabil au fost comercializate in cantitati importante.

Siguranta_2

Conform Codului Rutier constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusa medicala de prim ajutor, triunghiuri reflectorizant, stingator pentru incendii, omologate. Pe langa acestea, autoturismul trebuie prevazut cu macar o vesta reflectorizanta pentru semnalizarea soferului pe timp de noapte cand executa interventii la masina.

Totusi chiar daca in zilele noastre la achizitionarea unei masini noi se ofera contracost un «pachet legislativ obligatoriu», putini iau in calcul ca extinctorul si unele produse din trusa medicala au o perioada de valabilitate limitata (2-3 ani).

Siguranta_3

Prevederile Codului Rutier in vigoare impun ca pachetul de siguranta sa respecte normele UE si sa fie omologate. Mare atentie pentru ca in legislatia unor tari se specifica faptul ca in masina trebuie sa aveti cate o vesta reflectorizanta pentru fiecare pasager. De asemenea se mai impune ca fiecare autovehicul sa posede in portbagaj un set de becuri de rezerva, circularea pe timp de noapte cu avarii la sistemului de iluminare fiind aspru sanctionata de organele de politie. Mai mult, tineti cont ca in multe state membre UE (printre care si Romania) rularea extraurbana trebuie realizata cu farurile aprinse si ziua, fapt care conduce implicit la o durata de viata mai scurta a becurilor.

Asa ca ar fi bine ca inainte de a porni la un drum sa consultati atent legislatia tarilor pe care le tranzitati pentru a nu avea parte de surprize neplacute care va pot strica concediul.

Voi ati verificat recent daca extinctorul si trusa medicala se mai afla in perioada de valabilitate?

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)