autovit.ro

Când trebuie schimbate anvelopele?

Anvelopele sunt printre cele mai importante elemente de siguranță ale mașinii pe care o conduci. Frânarea, virarea și accelerarea sunt toate realizate prin intermediul unei suprafețe foarte mici de contact. De aceea, o anvelopă în stare bună este extrem de importantă. În acest articol vă oferim câteva sfaturi despre momentul în care trebuie să schimbi anvelopele.

 

1. Dacă faci pană

Este important ca după orice pană anvelopa să fie analizată atent de un specialist. În anumite cazuri obiectul care a produs pana poate afecta structura anvelopei, încât aceasta nu mai poate fi utilizată. Aceste cazuri sunt rare, însă opinia expertului este mereu binevenită.

 

2. Dacă ajung la limita maximă de uzură

Este foarte util să verifici regulat anvelopele mașinii tale, pentru a știi exact cât de uzate sunt. Orice anvelopă are un semn de uzura, care arată exact limita maximă până la care se mai poate utiliza în siguranță. Aceasta este stabilită la 1,6 mm, însă recomandarea este să nu ajungeți la această valoare, ci să le schimbați mai repede, la o înâlțime minimă a profilului de 3,0 mm. Pentru ca anvelopele de iarnă să fie eficiente se recomandă un minimum de 4,0 mm de profil.

 

verificare anvelope uzura3. Dacă apar semne de îmbătrânire

Viața unei anvelope este imposibil de prevăzut, de aceea este important să le verifici regulat pentru urme de îmbătrânire. Caută urme pe anvelope, precum mici crăpături în stratul superior sau deformări. Dacă acestea apar, proprietățile anvelopei sunt sensibil diminuate, toate performanțele fiind reduse. După cinci ani de utilizare, o anvelopă ar trebui inspectată anual de un specialist pentru a detecta dacă este nevoie ca aceasta să fie schimbată.

 

4. Dacă există șocuri mecanice dure

Chiar dacă este nouă, o anvelopă poate fi grav deteriorată dacă suferă o lovitură mecanică precum un impact cu o groapă mare, un obstacol înalt sau o bordură. Foarte periculos este faptul că aceste șocuri puternice pentru structura de rezistență nu sunt mereu semnalate la exterior de apariția unor gâlme. De aceea, o inspecție temeinică realizată de un specialist este necesară.

 

5. Dacă uzura nu este uniformă

Uzura neuniformă a unei anvelope este, în general, datorată unei defecțiuni mecanice precum unghiul de fugă incorect sau elemente ale trenului de rulare foarte uzate. În caz de uzură neuniformă, performanțele anvelopei scad sensibil. Este foarte important ca înainte de a schimba anvelopele să verificați și să rezolvați problemele mecanice ale mașinii. Dacă acestea există, o anvelopă nouă poate fi uzată în doar câteva sute de kilometri sau chiar mai repede.

 

Verificarea anvelopelor nu este deloc scumpă, iar importanța păstrării lor într-o stare cât mai bună este vitală pentru siguranța ta și a pasagerilor din mașină. De aceea, acordă o importanță sporită oricăror operațiuni ce implică anvelopele.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)