autovit.ro

Canonizarile si siguranta rutiera

Recent am trecut foarte aproape de o canonizare, aceea a lui Andrei Saguna.
Alai mare si eterogen, personalitati ce dadeau greutate lumeasca evenimentului, emotie, solemnitate, consens.
Asta a fost saptamana trecuta.

Acum, indiferent ca privim perioada de dupa sau cea de dinainte de aceasta canonizare, cea mai importanta din viata mea fiindca a fost si prima la care am participat, chiar daca doar tangential, nu putem sa nu constatam lejeritatea sau chiar indiferenta cu care omul de rand priveste relatia cu…moartea.
Este unanim recunoscut faptul ca, in general, viata tine de un fir de par, de o fractiune de secunda, de un milimetru in plus sau minus, de aceea se si numeste miracolul vietii.
Si daca acolo, in biserica, enoriasii pareau ca inteleg bine fenomenul si ca iau in serios aceasta delimitare, de cum reveneau pe sosele lucrurile pareau sa nu mai aiba nicio greutate in sensul acesta.

Una dintre delimitarile cele mai nete dintre viata si potentiala trecerea in nefiinta, linia continua, este luata constant in deradere!
Dar ce spun eu, este calcata pur si simplu in picioare cu o lejeritate deconcentranta, cu o iresponsabilitate crunta. Sub te miri ce motiv, soferii romani par a fi convinsi ca trecerea pe la biserica le confera si dreptul de-a nesocoti cea mai importanta granita dintre viata la volan si calitatea definitiva de…spectator.
Un element decisiv in lupta pentru siguranta rutiera, linia continua este tratata cu foarte mare respect oriunde la vest de tarisoara noastra si al sau trafic din ce in ce mai iresponsabil.
Cu o piosenie absoluta, “enoriasii” participanti la traficul din tarile occidentale se inchina la dunga simpla sau dubla si evita orice contact cu aceasta, INDIFERENT de motivul care la noi ar putea fi invocat cu o usurinta ce te face sa-ti curga broboane reci de transpiratie pe spate.
Si atunci, ma intreb, nu s-ar cuveni sa canonizam noi frumusel linia continua, sa o ridicam la rang de Sfant si sa autorizam autoritatea politieneasca sa ne limiteze “dreptul” de a ne bate pe spate cu Sfintii?

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)