autovit.ro

Care ar fi cauza cedarii bruste a unui consumator?

Daca aparent fara niciun motiv, luminile sau alte accesorii ale masinii nu mai functioneaza, o posibila cauza ar putea fi arderea unei sigurante. Desigur, defectarea unor consumatori ai masinii poate avea o multime de cauze, insa pentru a economisi timp si bani ar fi mai bine sa va asigurati ca problema nu provine din panoul de sigurante.

De-a lungul anilor, circuitele electronice ale masinilor au evoluat intr-un ritm alert. Daca venerabilul Oltcit avea in anul 1986 doar 6 sigurante, la o masina din zilele noastre numarul sigurantelor este realmente impresionant. Va intrebati probabil de ce mai multe sigurante, daca tot atatea faruri si stopuri are… Raspunsul este foarte simplu : pentru ca toti consumatorii (sistemul audio, geamurile electrice, etc) au cate o siguranta de protectie, de intensitate diferita. Iar in momentul aparitiei unei probleme, arderea sigurantei va scoate din uz doar o functie si nu un intreg grup de consumatori, asa cum se intampla la masinile de conceptie mai veche.

Prin urmare, daca circuitele electrice se supraincarca, elementul fuzibil al sigurantei se va topi, prevenind defectarea consumatorului respectiv ori deteriorarea cablajelor. Mai mult, arderea unei sigurante poate fi cauzata de un scurt-circuit, iar in acest caz ori apelati la un service specializat ori incercati sa remediati singuri problema, dar cu mare atentie. Hai sa vedem cum trebuie sa procedam…

Sigurante_2

Sigurantele sunt grupate in cutia de relee si sunt organizate pe culori, in functie de intensitate (poza alaturata). Iar la fiecare masina schema electrica cu organizarea sigurantelor este desenata pe interiorul capacului acestei cutii. Acolo veti gasi cateva indicatii despre fiecare siguranta, insa pentru informatii detaliate trebuie sa consultati “Manualul proprietarului” pe care l-ati primit la achizitia masinii.

Prin urmare, atunci cand banuiti ca o siguranta este “arsa”, trebuie sa procedati in felul urmator… In prima faza decuplati contactul si celelalte butoane. Apoi deschideti cutia si examinati fiecare siguranta in parte, prin scoaterea cu ajutorul unei chei speciale pe care o gasiti in capacul cutiei. Mai mult, chiar daca gasiti siguranta arsa se recomanda sa le verificati si pe celelalte. De regula, o siguranta este “arsa” atunci cand firul metalic din interiorul ei este intrerupt. In pasul urmator, inlocuiti siguranta arsa cu una de aceeasi intensitate. Tineti cont ca siguranta noua trebuie sa se potriveasca perfect in acel lacas.

Dar ce putem face daca nu avem la dispozitie sigurante de rezerva? In acest caz puteti “imprumuta” temporar una de la un accesoriu pe care nu il folositi in mod frecvent (de ex: bricheta) si o montati in locul sigurantei “arse”. Insa mare atentie… Nu inlocuiti o siguranta “arsa” decat cu una de intensitate egala sau mai mica. O siguranta de intensitate mai mare sau improvizarea cu o lita poate produce o defectiune grava si poate genera chiar un incendiu. Iar daca siguranta nou montata se arde imediat dupa pornirea accesoriilor, inseamna ca problema sistemului electric este una serioasa si trebuie sa va prezentati imediat la un service specializat.

Voi ati avut probleme cu sigurantele masinii? Iar din experienta proprie, mai aveti si alte sfaturi legate de sigurante?

5 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)