autovit.ro

Care este alegerea corectă – anvelope de iarnă sau anvelope all-season?

Întrebarea este una care își caută răspunsul printre mulți conducători auto – care este anvelopa potrivită pentru stilul meu de mers, pentru rulajul pe cate îl fac anual și pentru mașina pe care o dețin? Care sunt, de fapt, diferențele dintre cele două tipuri de anvelope? Iată câteva explicații de bază.

 

Anvelopele all-season oferă un echilibru optim între beneficiile pe care le promit atât anvelopele de iarnă, cât și cele de vară. Astfel, ele pot fi utilizate pe întreaga perioada a anului, indiferent de vreme și de temperatură.

Totuși, este important de știut care sunt limitările acestora. Anvelopele all-season sunt, în general, destinate șoferilor moderați, care nu fac excese și care au mereu grijă ca manevrele lor să nu fie agresive, la limita aderenței.

Pe timp de vară, o anvelopă all-season oferă un nivel de tracțiune mai slab dacă o comparăm direct cu o anvelopă de vară. Același lucru se întâmplă și pe timp de iarnă, unde anvelopa all-season este pusă în dificultate în orice test de un pneu dedicat pentru iarnă.

Pe zăpadă și gheață, comportamentul este foarte diferit, distanțele de frânare fiind mai mari în cazul anvelopei all-season. De aceea, în cazul în care ninsorile sunt semnificative în zona în care locuiți este recomandat să utilizați anvelope de iarnă. În plus, aceeași recomandare este valabilă și dacă aveți programate călătorii lungi și dese pe timp de iarnă.

O altă recomandare este să nu montați anvelope all-season pe mașini grele, din clasele superioare. Pentru acestea, anvelopele de iarnă dedicate sunt mult mai potrivite.

Anvelopele de iarnă sunt absolut obligatorii atunci când conduceți mașini cu motoare puternice, cu masă mare, care au ca principală caracteristică performanța ridicată. De asemenea, o zonă în care ninge des și consistent impune utilizarea unei anvelope de iarnă dedicate, care se descurcă net superior în condiții grele față de una all-season.

Anvelopa de iarnă are un comportament optim atunci când este utilizată la temperaturi de sub 7 grade, datorită compoziției mai moi. Peste aceste temperaturi, distanțele de frânare cresc semnificativ, direcția are de suferit, iar frânarea este afectată.

Așadar, dacă mediul în care conduci frecvent este sub influența ninsorilor dese este important să te orientezi către o anvelopă de iarnă. În zăpadă afânată, diferența dintre cele două anvelope este consistentă.

Anvelopa de iarnă are performanțe superioare unei anvelope all-season chiar și pe suprafețe ude, mâzgă sau mocirlă, atunci când temperatura este de sub 7 grade Celsius. Dacă bugetul o permite, recomandarea noastră merge spre un set de anvelope dedicate.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)