autovit.ro

Care sunt cele mai bune mașini second-hand de pe piață

Puține alegeri sunt mai subiective decât aceea a unui automobil, iar când vine vorba despre mașini second-hand, românii au preferințe foarte clare. Fără a fi un indicator universal al calității, ci mai degrabă o fotografie a trendurilor unui anumit moment, lista mașinilor alese în mod predilect de publicul autohton arată ce modele merită cu adevărat încredere. 

Cu mici variații de clasament și cu o componență care favorizează industria auto germană, clubul celor mai căutate mașini pe site-urile de anunțuri rămâne unul select, în care Volkswagen, BMW, Audi, Ford şi Mercedes-Benz fac legea. Noii membri pătrund destul de greu pe lista preferințelor, numai după ani de zile de carieră în showroom-urile oficiale de marcă. 

Mașinile care figurează în topurile anuale de vânzări

Modelele de mai jos sunt întâlnite frecvent în cele mai multe anunțuri pentru autoturisme second-hand. Fie că sunt alese pentru caracterul lor economic sau pentru că oferă un plus de statut șoferului, acestea și-au dovedit din plin compatibilitatea cu preferințele publicului pasionat. 

Volkswagen Golf: inventatorul clasei compacte a ajuns deja la cea de-a opta generație, dar precedentele trei sunt cele mai căutate modele second-hand, aproape în fiecare an. Deși Golf VII și Golf VI predomină în căutări, nici Golf V nu și-a spus ultimul cuvânt.

Ford Focus: Rivalul cel mai aprig al Golfului nu putea lipsi nici din preferințele clienților de mașini second-hand, iar schimbul recent de generații tocmai a revitalizat duelul. Spre deosebire de Golf, Focus este disponibil și ca berlină, ceea ce îi mărește șansele de succes.

Audi A4: Cei care își doresc un model premium, dar nu caută neapărat extravaganța, aleg echilibrul oferit de această berlină cu tracțiune față sau integrală. Dintre toate generațiile, precedenta, cunoscută printre fani sub indicativul B8, se remarcă cel mai mult la numărul de anunțuri. 

BMW Seria 3: La polul opus față de clientela de Audi A4, fanii berlinelor sportive fabricate la Munchen vor căuta mereu un comportament sportiv. Preferat, însă, în mod predominant în echipare diesel, modelul tocmai a primit o generație nouă. 

Mercedes-Benz Clasa C: declarație evidentă de stil, sedanul care rivalizează direct cu modelele de mai sus este apreciat pentru designul armonios și pentru ținuta confortabilă de drum. Actuala generație se numără deja printre veteranii segmentului ei.

Cele mai fiabile masini second hand

Cum îți poți mări șansele de a alege o mașină bună

Poate suna deja ca un clișeu, dar cumpărarea unui vehicul la mâna a doua, fie el mașină sau camion, chiar poate fi asemănată cu o loterie. Aceasta, cu atât mai mult cu cât nu îți vei lua măsurile de prevenție corecte. Odată ce ai definitivat o listă scurtă de modele la care te-ai hotărât, trebuie să pui în practică o serie de principii simple:

  • nu alege mașina după prețul cel mai mic, ci după starea tehnică și kilometrii parcurși;
  • cere sfatul unui specialist a cărui experiență te poate feri de eventuale escrocherii;
  • sosește la întâlnirea cu vânzătorul mai devreme, pentru a analiza mașina discret;
  • verifică urmele de uzură care pot trăda un kilometraj manipulat;
  • solicită istoricul de service al mașinii, pentru a depista eventualele accidente.

De ce aleg românii o mașină second-hand

Deși visează la cele mai puternice mașini sport noi sau la cele mai luxoase limuzine cumpărate direct din showroom, șoferii români aleg exemplare la mâna a doua chiar și atunci când bugetul lor nu este unul neapărat limitat. La fel ca mașinile noi, și cele second-hand au avantaje ce merită luate în seamă. 

De exemplu, un model cu o vechime de 2-3 ani, menținut într-o stare tehnică exemplară, va păstra multe din atuurile unei mașini noi. Mai mult, acesta își va scuti proaspătul proprietar de inconvenientul major al deprecierii prețului inițial, suportat de vânzător. 

Deși avem tendința de a asocia ideea de mașină second-hand cu lipsa certitudinilor, multe exemplare rulate vin cu garanție, în cazul în care sunt puse în vânzare de dealeri. Prețul pieselor și al manoperei este unul mai abordabil pentru mașinile la mâna a doua, în special pentru modelele de volum.   

În final, o mașină poate fi considerată bună sau nu în funcție de modul în care a fost exploatată. În ciuda faimei pe care și-au câștigat-o anumite modele, verificarea individuală a fiecărui exemplar în parte este datoria viitorilor posesori. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)